Facebook Share Image

5 tipikus nyári balesetforrás

Tematikus hírek / Balesetmegelőzés

Bár a nyár alapvetően a kikapcsolódás, pihenés, lazítás időszaka, ám vannak olyan tipikus balesetek, amelyek erre az időszakra jellemzőek. Legyünk elővigyázatosak és előzzük meg időben a bajt!

Sérülések

A nyári szünetben sok fiatal van az utcán, játszótéren. Ennek következtében megszaporodnak a gyerekeket ért közlekedési balesetek, valamint a sportolásból fakadó sérülések, elsősorban a végtagtörések. A balesetek elkerülése érdekében tanítsuk meg gyermekeinket a helyes közlekedésre! Figyelmeztessük őket, hogy zenehallgatás közben nem hallják meg a közeledő autók zaját vagy a dudálást, szirénázó járműveket. Sportolás, kerékpározás, görkorcsolyázás, gördeszkázás közben viselni kell a megfelelő védőfelszereléseket; a bukósisakot, a térd-, könyök-, illetve csuklóvédőt.

Veszélyek a vízparton

A vízparti balesetek száma is értelemszerűen nő nyáron. Nem csupán a vízbefulladás lehetősége miatt kell odafigyelnünk, de gyakori eset a felhevült testtel történő hideg vízbe ugrás következtében fellépő szívmegállás is. Mindenkit érintő probléma a leégés veszélye is. Az erős UV sugárzás ellen védekezzünk megfelelő naptejjel, és viseljünk könnyű, karimás kalapot, napszemüveget.

Vérszívók

A kullancs-, szúnyogcsípés is nagyon sok problémát tud okozni amellett, hogy kellemetlenül viszket a csípés helye. Magyarországon elégé sok fertőző kullancs található, amely agyhártyagyulladást, Lyme-kórt terjeszthet. Az előbbi ellen létezik védőoltás, így azt érdemes beadatni az egész családnak. Emellett védekezzünk megfelelő sprayvel vagy krémmel. Kaphatók olyan növényi alapú krémek is, amelyek csecsemők bőrére nyugodtan használhatók.Különösen gyermekeknél fordulhat elő, hogy a szúnyogcsípés helye feldagad, vöröses duzzanat keletkezik a helyén, amely napokig ég és viszket. A csípés megelőzésére használjunk természetes, növényi alapú szúnyogriasztót, illóolajat, ha pedig már megcsípett az állat és helyén égő, vörös duzzanat keletkezik, azt különböző antihisztamin-tartalmú krémekkel, vagy tablettákkal lehet enyhíteni.

Harapós ebek

A statisztikák szerint a nyári időszakban megnövekszik a kutyaharapások száma is. A gyerekek sokszor óvatlanul nyúlnak játék közben az állathoz, aki megriad és ezért támad. Kisgyereket ezért sose hagyjunk egyedül kutyával, még olyan ebbel sem, akit megbízhatónak és nyugodt vérmérsékletűnek gondolnánk.

A grillezés buktatói

A nyári kerti grillezések is számtalan baleseti veszélyforrást rejtenek. Elsősorban a fröcskölő olaj, a tűz használata miatt. Másrészt az előkészítés során vágási sérüléseket is szenvedhet az ember, főleg, ha alkoholt is fogyaszt közben. Bármennyire is meleg van, a sörözést hagyjuk a sütögetés utánra, az étkezés kiegészítőjeként.