Facebook Share Image

Őszi tennivalók a kertben

Tematikus hírek / Lakás

Ahhoz, hogy jövő tavasszal ismét teljes szépségében pompázzon a kertünk, ősszel kell előkészülnünk. Ehhez nyújtunk most segítséget.

A kora ősz a betakarítás és a befőzés ideje: ilyenkor érik be többek között a füge, az alma, a szőlő, a szilva. Főzhetünk lekvárt, gyümölcslevest, süthetünk sokféle süteményt. A fügét aszalhatjuk és eltehetjük télire. Hamarosan betakaríthatjuk a diót, mogyorót is.

A fák elkezdik lehullatni leveleiket, ezeket össze kell gyűjteni, így megelőzhetjük, hogy az esetleges kártevők ismét megfertőzzék a fát. A gyümölcsfákat a fagyok beállta előtt permetezzük le gombaölő szerrel. A veteményeskertben ássuk fel a kiürült ágyásokat. A földrögöket nem kell szétoszlatni, csak fellazítani a talajt.

A fű is sok és megfelelő gondozást igényel. Ősszel lazítsuk fel a talajt, trágyázzunk, és a szükséges helyeken pótlásként szórjunk ki fűmagot. Az őszi esőzések megteszik hatásukat, így tavasszal ismét szép lesz a gyepünk.

Öntözni még ősszel is érdemes, amíg meleg van, majd fokozatosan ritkítsuk az alkalmakat. A fagy beállta előtt zárjuk el a kerti csapokat, és víztelenítsük a rendszert.

Hordjuk zárt helyre a kerti bútort, locsolócsövet, kannákat, vigyük be a hintaágyat, trambulint. A kerti dekorációkat, például szökőkutat a fagyok beállta előtt borítsuk körbe újságpapírral, fóliával, így védjük a fagytól.

A leander dézsáját, valamint a muskátlit és egyéb növényeket akkor vigyük be telelőhelyére, amikor 7 fok alá süllyed a hőmérséklet. A kint hagyott, kényesebb, nem fagyálló növények tövére húzzunk levéltakarót, vagy burkoljuk be.

A fagyok elől a kertből a házba menekülnek a pókok, bogarak. A nem kívánatos bérlőket rovarirtóval távolítsuk el. Különösen figyeljünk oda a molyokra, a falba, repedésekbe költöző hangyákra és az agresszívan terjedő harlekin katicára.