Facebook Share Image

Hosszú hétvégéken több a lakásbetörés

Tematikus hírek / Lakás

A húsvéti ünnepek alatt sokan indulnak útnak, és akár több napra is őrizetlenül hagyják otthonukat. Az ilyen hosszú hétvégék alatt jelentősen növekszik a lakásbetörések száma. Lássunk néhány tanácsot, hogy mire figyeljünk.

A húsvéti ünnepek alatt sokan indulnak útnak, és akár több napra is őrizetlenül hagyják otthonukat. A nyaralás mellett a hosszú hétvégék idején növekszik a lakásbetörések száma. A legveszélyeztetettebb terület a közép-magyarországi régió és Budapest. A betörők leggyakrabban az ajtók-ablakok felfeszítésével jutnak be az ingatlanokba: egy nem megfelelő zárral ellátott ajtót mindössze 15 másodperc alatt képesek kinyitni – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A biztosítók tapasztalatai szerint a nyári időszak, a karácsonyi ünnepek és a hosszú hétvégék idején a leggyakoribbak a betöréses lopások. A munkaszüneti napokat kihasználva egy rövidebb utazás idején a nem megfelelően védett ingatlanok könnyű célpontot jelenthetnek a betörőknek. Az illetéktelen behatolók leggyakrabban ékszereket, készpénzt, valamint műszaki cikkeket, laptopokat, a fényképezőgépeket, mobiltelefonokat tulajdonítanak el az ingatlanokból.

Egy zárt, de gyengébb minőségű zárral ellátott ajtót nagyjából 15 másodpercbe telik kinyitni. Emellett még számos módja lehet a betörésnek, mint például az ablakok, erkélyajtók befeszítése, a hengerzár-törés, a zár felfúrása, vagy extrémebb esetekben a fal-, vagy tető kibontása.

Korántsem mindegy, hogy milyen zárszerkezetekkel, nyílászárókkal vagy bejárati ajtóval rendelkezik az ingatlan. Jóllehet a biztosítók csak minimális mechanikai védelmi kritériumokat írnak elő a lakásbiztosítási szerződések létrejöttekor, azonban magasabb szintű mechanikai és elektronikai védelmi berendezésekhez magasabb kártérítési limiteket tartalmazó biztosítás köthető.

Egy átlagos méretű lakásra akár már havi pár ezer forintos díjjal köthető lakásbiztosítás, azonban előfordulhat, hogy ezek a biztosítások nem minden esetben térítenek betöréses lopás esetén. Ezért, ha valaki a betörés ellen is biztosítani szeretné otthonát, akkor érdemes a biztosítás megválasztásakor erre is figyelemmel lennie. Nem könnyű feladat eligazodni a lakásbiztosításokhoz kapcsolódó különböző vagyonvédelmi, biztonságtechnikai, és betörésvédelmi ismeretek között, ezért is állította össze a MABISZ Lakásbiztosítási és Vagyonvédelmi és Kármegelőzési Bizottsága a saját betörésvédelmi tájékoztatóját, amely bárki számára elérhető a szövetség honlapján.

Néhány általános megelőzési intézkedést mindenkinek ajánlott bertatania az otthona védelme érdekében:

  • · Indulás előtt mindenképp meg kell győződni arról, hogy az ajtók és ablakok zárva vannak-e.
  • · Ha több napra elutazunk, érdemes szomszédot, rokont megkérni, hogy időnként ellenőrizze, hogy minden rendben van-e az ingatlannal, űrítse a postaládát.
  • · Semmiképpen se tegyük közhírré a közösségi portálokon, hogy nem tartózkodunk otthon, s a lakás üresen áll.

Egy, az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) által készített kutatásban betörés miatt börtönbüntetésre ítélt fogvatartottat kérdeztek meg a „betörési szokásaikról”, illetve arról, hogy milyen szempontok alapján választották ki az ingatlant. Az OKI tanulmánya szerint egy „átlagos” betörés időtartama legfeljebb 10-15 perc, s az elrettentő tényezők között szerepel a szemtanúk felbukkanásának lehetősége, riasztó, rács megléte.

A MABISZ betörésvédelmi tájékoztatója ide kattintva érhető el

 

Megbízható lakásbiztosítást keres?

Egyénileg alakítható csomagok, gyors és magas színvonalú kárrendezés, kedvezmények.