Facebook Share Image

Túrázzunk egyet!

Tematikus hírek / Család

Hétvégén érdemes egy kirándulást tenni egy közeli helyre. A nehezebb terepeken megfelelő öltözet, többek között túrabakancs viselése ajánlott. Adunk pár tippet, hová menjen, mire készüljön.

Sok szép hely van Magyarországon, ahová érdemes kirándulni. Vannak könnyebb és nehezebb terepek is, így mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt.

Rám-szakadék

Körülbelül 10 év feletti gyerekekkel már el lehet ide látogatni. Kedvezőtlen időjárási viszonyok között azonban ne keressük fel a szakadékot, mert csúszóssá válnak a kövek. Mindig a kijelölt turista útvonalon haladjunk, a kihelyezett kapaszkodókat és létrákat rendeltetés-szerűen használva. A szakadékból ki- és oda bemászni oldalról életveszélyes! Megfelelő öltözetben túrázzunk, zárt nadrág és túracipő viselése ajánlott.

Ilona-völgyi vízesés

Itt is patakon, köveken, gyökereken át visz az út, azonban nincs nagy szintkülönbség, így már 5 éves kor felett is végigmegy rajta egy kisgyerek. Vigyázni kell a mozgó kövekre, a kiálló gyökerekre!

Pál-völgyi cseppkőbarlang

Ha gyönyörű cseppköveket szeretnénk látni, akkor látogassunk el a Pál-völgyi cseppkőbarlangba! Ez Magyarország leghosszabb barlangrendszere, amiből a turisták 500 métert látogathatnak. A túra hossza egy óra, kizárólag túravezetővel mehetünk le a barlangba. Egy helyen létrán kell felmászni, így csak 5-6 évesnél idősebb gyerekekkel érdemes nekivágni.

Mire figyeljünk?

Elvileg ezek a túrautak biztonságosak, jól járhatók. Azonban egy-egy bokaficam, húzódás bármikor előfordulhat túrázás közben, például, amikor egy patakon, köveken haladunk át és megbillen a kő. Mindig viseljünk megfelelő túracipőt, ami zárt, bokánál magasított, jól tartja a lábat, nem csúszik a talpa. Ha mégis félrelépünk, fájdalmat érzünk, akkor igyekezzünk minél előbb leülni, visszamenni az autónkhoz, és a továbbiakban minél kevésbé terheljük a sérült végtagot. Ha rámozgunk, csak rosszabb lesz!

A kisebb balesetek miatt mindig vigyünk magunkkal fertőtlenítőt, ragtapaszt, fáslit. Bokaficamnál rögzítsük a sérült bokát a fáslival.

Ha csúszik a talaj, sajnos időnként előfordulhat az is, hogy elesünk, és rosszul érkezünk a talajra, nem tudunk a kezünkkel korrigálni, és törést szenvedünk. Ilyenkor amint lehet, keressünk fel egy orvost, aki röntgenfelvételt tud készíteni és begipszeli, rögzíti a sérült végtagot.

Ha rendszeresen túrázunk, jó, ha van balesetbiztosításunk. Ez ugyan nem védi ki magát a balesetet, azonban térítheti például a munkából kiesett időt, a felmerülő orvosi költségeket.

Egyéni balesetbiztosítás

Egészséges előrelátás - a család biztonságáért!