Facebook Share Image

Erre figyeljünk, ha online vásárolnánk meg a karácsonyi ajándékokat!

Tematikus hírek / Család

A webshopokon keresztüli vásárlás kényelmes, és egyszerű. Ahhoz, hogy a vásárlás biztonságos is legyen, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

Az első és legfontosabb szempont, amit minden helyzetben, így az internetes vásárlás során is szem előtt kell tartani, hogy semmi nincs ingyen. Ha túl gyanús egy akció, ingyen terméket, például IPhone-t vagy egyéb, drága készüléket ígérnek, amihez meg kell adni a személyes adatokat, akkor jobb, ha azonnal ellapozunk az oldalról vagy becsukjuk a böngészőt.

Amennyire csak lehet, védjük a számítógépünket! Használjunk vírusirtót, telepítsünk tűzfalat. Egyszeri vásárlás miatt minél kevesebb adatunkat mentsük el az adott oldalon. Az a legjobb, ha egy, a karácsonyi bevásárlások miatt létrehozott netszámláról intézzük a vásárlást, új emailcímmel és jelszóval. Így biztos, hogy nem fogunk kéretlen üzeneteket kapni később, és nem is tudják ellopni a pénzünket a számlánkról. A netszámlára csak a vásárlás előtt vezessük át a szükséges összeget.

Csak megbízható oldalról vásároljunk, ami már évek óta működik, ellenőrizhetők az adatai. Ha rutintalanok vagyunk a webes vásárlás terén, hagyatkozzunk ismerőseink tapasztalataira.

Vásárlás előtt olvassuk végig a vásárlási és szállítási feltételeket. Milyen adatokat kell megadni, mennyi idő a szállítás, van-e visszavásárlási garancia, ha mégsem tetszik a termék.

Soha ne vásároljunk ingyenes wifin keresztül, mert úgy harmadik személy ellophatja a bankkártya adatainkat.

Ha olyan adatokat is kérnek tőlünk, ami a vásárlás szempontjából irreleváns, vagyis nem konkrétan a termékre vonatkozik, illetve a nevünkön, címünkön, telefonszámunkon kívül is kérnek adatokat, akkor gyanús, hogy adathalászatról van szó. Hagyjuk el az oldalt, inkább vásároljunk máshonnét. Szintén gyanús, ha valamilyen kiegészítő ajándék fejében kérnek egy kérdőív kitöltésére.

Van olyan oldal, ami arra kér, hogy oszd meg ismerőseiddel a közösségi médiában, mit rendeltél. Ne engedelmeskedj az ilyen felszólításoknak, nem kell mindent megosztani, minden oldalt like-olni.

Kiszállításkor, ha a csomagon sérülést látunk, azonnal vetessünk fel jegyzőkönyvet a szállító céggel. Kézhezvétel után azonnal ellenőrizzük, hogy a kívánt terméket kaptuk-e, és épségben megérkezett-e hozzánk. Probléma esetén a küldő céghez forduljunk, ne a szállító cégnél reklamáljunk, mert ők csak a csomag sértetlenségéért vállalnak felelősséget.

A neten vásárolt termékekre is érvényesek ugyanúgy a gyári garanciák és él a cserelehetőség is. Amennyiben a termék nem megfelelő, 14 napon belül vissza lehet küldeni és visszakapjuk az árát, vagy ki kell azt cserélnie a forgalmazó cégnek. Általában a visszaszállítási költséget ilyen esetben nekünk kell állni.

2017.11.29.

SIGNAL IDUNA lakossági biztosítások