Facebook Share Image

5 pontban eloszlatjuk a jövőjével kapcsolatos pénzügyi kételyeit

Tematikus hírek / Megtakarítás

Kétségei vannak? Nem tudja, miért érné meg hosszútávon megtervezni a pénzügyeit?

Benedek Gergely

Most választ kaphat kérdéseire szakértőnktől, Benedek Gergelytől, aki a SIGNAL IDUNA Biztosító Élet Alkusz Értékesítési Főosztályának vezetője.

1. Kétely:
„Nem tudom még, hogy itthon vagy külföldön képzelem-e el a jövőmet. Nem merek megtakarítást indítani, főleg nem nyugdíjcélút, mert félek, hogy az mindenképp idekötne.”

Szakértő válasza: Ebben az esetben is érdemes itthon már most megtakarítást indítania, mert azt akkor is felveheti, ha épp nem itthon él. Ugyanígy vonatkozik ez a nyugdíjbiztosításra is, hiszen csak a neve adhat okot kétkedésre, azonban mivel ezen típusú járadék kifizetésnek nincs köze állami szervekhez, így ez is bátran indítható, még ha bizonytalanok is vagyunk a jövőnkben, mert ezzel csak jól járhatunk: itthon maradás esetén ez lesz a nyugdíjunk kiegészítése (vagy a prognosztizáltak szerint 25-30 év múlva a nagy része), ha pedig külföldön éli végül a nyugdíjas éveit, akkor szintén a nyugdíja kiegészítése lesz.

2. Kétely:
„Nem merek megtakarítást indítani, mert néhány év múlva szeretnék gyermeket vállalni. A gyermekkel otthon töltött, támogatott idő alatt biztos, hogy nem fogok tudni félretenni pénzt, és utána se tudom még, hogy vissza tudok-e térni a munkahelyemre.”

Szakértő válasza: A megtakarítás lényege, hogy tudjon mihez nyúlni, ha egy adott élethelyzetben megszorul anyagilag. A gyermekvállalásra nem csak lelkileg, de anyagilag is érdemes előre felkészülni pont azért, mert átmenetileg kevesebb lesz a bevétele. Megtakarítást ugyanakkor kisebb havi összeggel is indíthat és menet közben is növelheti a félretett összeg nagyságát. Ezen kívül az átmeneti időszakban lehetősége van a megtakarítását szüneteltetni is ha az élethelyzete megkívánja.

3. Kétely:
„Nem érzem elég biztosnak a munkahelyem. Hogyan indíthatnék megtakarítást, amikor lehet, hogy néhány év múlva megszűnik a munkahelyem?"

Szakértő válasza: A SIGNAL Jövőérték befektetéshez kötődő életbiztosítás futamidejét rugalmasan alakíthatja élethelyzetéhez, terveihez. Ha épp átmeneti pénzügyi válságba jut, mert például munkahelyet vált, és néhány hónapig nem jut fizetéshez, a megtakarítása terhére pénzt vonhat ki anélkül, hogy megszűnne a számlája.

4. Kétely:
„Nemrég költöztem el a szüleimtől, albérletben lakom, most kezdtem el dolgozni az új munkahelyemen. Nem értek a pénzügyekhez, még nem látom át, mire lesz elég a fizetésem.”

Szakértő válasza: Ha már rendelkezik fix havi jövedelemmel, érdemes már fiatalon elkezdeni az öngondoskodást, a megtakarítást. Alacsony havi összeg befizetésével is nagyobb összegű havi támogatáshoz juthat majd akkor, amikor szüksége lesz a kiegészítésre. Érdemes előre tervezni az olyan tőkeigényes életeseményekre, mint az esküvő, önálló lakás vásárlása, gépkocsivásárlás vagy a gyermekvállalás. Minél tovább halogatja a megtakarítás megnyitását, később már csak annál nagyobb havi összeg befizetésével érheti el, hogy megfelelő kiegészítéshez jusson.

5. Kétely:
„Nem szeretek elköteleződni sem a magánéletben, sem a pénzügyekben. A következő néhány évben még szórakozni, utazgatni szeretnék. Most még megtehetem, mert nincsenek kötelezettségeim."

Szakértő válasza: Ha már rendelkezik fix jövedelemmel, érdemes egy kisebb, fix összeget rendszeresen félretenni, hiszen az utazások is költségigényesek. Mindemellett az utazások és a szórakozás magukban rejtik a baleset, akár súlyos baleset kockázatát. A befektetéshez kötődő életbiztosítások rugalmasan alakíthatók, nem csak a futamidő, de a havi befizetések tekintetében is. Baj esetén a biztosítással saját, de szülei számára is megfelelően gondoskodhat a jövőről.

A "megtakarítások erdejében" segít eligazodni Önnek a tanácsadója. Amennyiben még nincs segítsége, akkor bátran forduljon hozzánk az alábbi linken található elérhetőségeinken:

Kapcsolat

2019.03.13.

SIGNAL OTTHON Biztosítás