Facebook Share Image

6 hasznos tudnivaló a Szlovákiába utazóknak

Tematikus hírek / Utazás

Szlovákia elsősorban középkori hangulatú városkáiról, várairól, síparadicsomáról ismert. Emellett sok gyógyfürdővelis rendelkezik. Közel van, sokan beszélnek magyarul – már csak ezért is érdemes ellátogatni északi szomszédjainkhoz.

1. Közlekedés

Az úthálózaton még lehetne mit fejleszteni. De mivel Szlovákia közel van, pár óra autózással elérhetjük úticélunkat. A vadvédő háló sok helyen hiányzik, így a hegyi utakon, de még az autópályán is számíthatunk egy-egy vad felbukkanására.

2. Nyelv

Felvidéken sokan beszélik a magyar nyelvet. A magyar származású emberek barátságosak. A szlovákok viszont híresek arról, hogy nem szeretik a magyar szót, bár a történelmi ellentétek mára jelentősen csitultak. Angolul sem feltétlenül beszélnek, így a boltokban, panziókban is fel kell készülni a kézzel-lábbal mutogatásra. Hacsak mi nem beszélünk szlovákul.

3. Látnivalók

Akár kirándulni, akár egy wellness-hétvégére keressük fel Szlovákiát, nem fogunk csalódni. Számos kiváló gyógyfürdő található az országban, emellett a síparadicsomok nyáron is felkereshetők a túrázni vágyók által. Középkori hangulatú városkáik, váraik egyaránt hívogatják a turistákat, ahogy a számos fatemplom is. A turisták által kedvelt város, Pozsony vára az egyik fő látnivaló. Ahogy Magyarországon az Aggteleki-karszt, úgy itt a Szlovák-karszt barlangjait érdemes felkeresni.

Szintén ajánljuk Bajmóc megtekintését - elsősorban a kisgyermekes családok számára. A bajmóci vár egykori magyar tulajdonosainak szellemiségét máig őrzi a Loire-völgyi kastélyok mintájára átépített vár. Mellette található egy állatkert, valamint a strand számos kültéri medencével.

A leghíresebb skanzenfalu, melyet az UNESCO is szerepeltet világörökségi listáján, a Vlkolineci, vagyis a Rózsahegyen található szabadtéri néprajzi múzeum. Ne hagyjuk ki Kassa, Selmecbánya vagy Zólyom megtekintését sem, ha arra járunk.

4. Árak

Az árak összemérhetők az itthon megszokottal, így a Szlovákiába utazóknak nem szükséges egyheti élelmet is magukkal vinni. A magyar árakhoz hasonlót találunk a kinti boltokban is, de a belépők, szállás költség sem magasabb az itthon tapasztaltnál.

5. Közbiztonság

Átlagosnak mondható, a turistákat elsősorban a lopások érinthetik érzékenyen.

6. Nemzeti ünnepek

Július 5.: Cirill és Metód ünnepe, augusztus 29.: Szlovák Nemzeti Felkelés napja.

2016.05.27.