Facebook Share Image

8 hasznos tudnivaló az Ausztriába utazóknak

Tematikus hírek / Utazás

A szomszédos országot nemcsak a közös történelmi múlt és a közelsége miatt kedveljük. Számtalan látnivaló, szép tájak, kulturális és gasztronómiai programok közül választhatunk. Mire figyeljünk, ha Ausztriába utazunk?

1. Parkolás

Bécs kedvelt turistacélpont, akár egy hosszú hétvégére, akár egy egész hétre, hiszen rengeteg program közül választhat az, aki az osztrák fővárosba látogat. Megközelíthető repülővel, vonattal, autóval egyaránt. Az utóbbival érkezőknek ugyanakkor a parkolásra igencsak oda kell figyelni. Bécs központjában csak rövid időre, általában maximum két órára lehet megállni, a parkolási díj kifizetéséhez pedig egy előre megvásárolt kártya szükséges. Mivel a turisták általában ennél több időt töltenek egy helyen, célszerű inkább a rengeteg parkolóház egyikében elhelyezni a gépkocsit. Ezek ára változó, az átlag 8 euró/nap. Vagyis a szállásköltség mellett a magas parkolási költséggel is számolni kell.

2. Szállás

Az osztrák szállások többségét nem lehet ingyenesen lemondani, így körültekintően kell megválasztani az utazás időpontját, mert utólag költséges módosítani. Érdemes elolvasni az apró betűs részt a foglalási oldalakon. A legtöbb helyen ugyanis a szoba árában nincs benne a takarítás költsége, azért külön felszámolnak átlagosan 23-29 eurót.

3. Bírság

A szabálysértőket keményen büntetik, így nem éri meg se a gyorshajtás, se a tilosban parkolás.

Idegen nyelv

A magyarok által kedvelt bevásárlóutcákban, éttermekben általában beszélnek magyarul is, gyakran foglalkoztatnak magyar alkalmazottat, sőt, a szálloda recepcióján sem ritka, hogy az anyanyelvünkön szólnak hozzánk.

5. Látványosságok

Ha múzeumba, kastélyba, vagy az állatkertbe látogatnánk el, érdemes a hely honlapját felkeresni. Van, ahol online előre lehet jegyet vásárolni, így elkerülhetjük a turisztikai szezonban a sorban állást.

6. Tájegységek

Stájerországba többek között a több mint 300 hegyi tó miatt is érdemes ellátogatni. Vadregényes szurdokok, vízesések és páratlan kilátás vár az itt túrázókra. A napos Burgenlandban finom borokat kóstolhatunk. Karintia hegyes-völgyes vidékén fürdőtavat is találhatunk. Graz gasztronómiai kínálata kihagyhatatlan, míg Salzburg elsősorban kulturális programjai miatt lehet vonzó az idelátogatók számára.

7. Ünnepnapok

A katolikus Ausztria hagyományőrző és több olyan egyházi ünnepnap is állami ünnepnek számít, ami Magyarországon nem az. Az üdülési szezonban május 26-án, csütörtökön Úrnapja van, míg augusztus 15-én Nagyboldogasszony napját ünneplik.

8. Biztonság

Ausztria az EU tagállamok között az egyik legjobb közbiztonsággal rendelkező államnak számít.

2016.05.05.