Facebook Share Image

A keresleti és a kínálati oldal is felélénkül a lakáspiacon

Tematikus hírek / Otthon

Idén komoly mozgás várható a lakáspiacon. A kínálati oldalt az áfacsökkentés, míg a keresletet a CSOK élénkíti.

Továbbra is meghatározó a befektetők jelenléte a piacon, de egyre nagyobb arányt képviselnek a saját célra lakást vásárlók is. Megnőhet a kereslet az építési telkek iránt is. Az Otthon Centrum előzetes várakozásai szerint idén 170-180 ezer tranzakció várható a lakáspiacon. Az elmúlt két évben közel 20 százalékkal nőtt a használt lakások ára országos szinten. 2016-ban valamelyest mérséklődhet az áremelkedés, mivel a CSOK hatására nőni fog a kereslet az újépítésű ingatlanok iránt – állítják a szakértők.

A piacon leginkább a 40 négyzetméter körüli, kétszobás ingatlanok dominálnak, ugyanakkor a legkedvezőbb állami támogatást a 60 négyzetméter feletti ingatlanokra lehet kapni.

Jelenleg mind Budapesten, mind Kelet-Magyarországon nagy a kínálat. A megyeszékhelyek közül Győrben a legdrágábbak a lakások, az átlagár 17 millió forint, míg Salgótarján környékén a legolcsóbbak, itt már 7 millió forintért is vásárolhatunk lakást.

Ha lakást keresünk, alaposan gondoljuk át, mire van szükségünk. Mi az a minimális szobaszám, amit keresünk, milyen környéken, és mekkora összeget tudunk maximálisan rászánni. Ha tetszik egy hirdetés, és megnéznénk az ingatlant, írjuk össze azokat a kérdéseket, amikre mindenképp választ szeretnénk kapni. Ilyen lehet az égtáj, a rezsiköltség, társasház esetén a szomszédok. Mérjük fel az ingatlan állapotát - akár szakértői segítséggel - és próbáljuk meghatározni, mennyit kellene még rákölteni, hogy megfeleljen az igényeinknek.

Derítsük fel a környéket is; milyenek a tömegközlekedési, parkolási lehetőségek, hol van a legközelebbi bolt, gyógyszertár, háziorvosi rendelő, ha családunk van, akkor játszótér, bölcsőde, óvoda, iskola.

Ha megvásárolnánk a kiszemelt ingatlant, próbáljunk meg alkudni az árból. Általában az eladók is kalkulálnak bizonyos százalék elengedésével.

2016.02.09.