Facebook Share Image

A keresleti és a kínálati oldal is felélénkül a lakáspiacon

Tematikus hírek / Otthon

Idén komoly mozgás várható a lakáspiacon. A kínálati oldalt az áfacsökkentés, míg a keresletet a CSOK élénkíti.

Továbbra is meghatározó a befektetők jelenléte a piacon, de egyre nagyobb arányt képviselnek a saját célra lakást vásárlók is. Megnőhet a kereslet az építési telkek iránt is. Ha most keres lakást, olvassa el lakásvásárlóknak szóló kalauzunkat! Az Otthon Centrum előzetes várakozásai szerint idén 170-180 ezer tranzakció várható a lakáspiacon. Az elmúlt két évben közel 20 százalékkal nőtt a használt lakások ára országos szinten. 2016-ban valamelyest mérséklődhet az áremelkedés, mivel a CSOK hatására nőni fog a kereslet az újépítésű ingatlanok iránt – állítják a szakértők.

A piacon leginkább a 40 négyzetméter körüli, kétszobás ingatlanok dominálnak, ugyanakkor a legkedvezőbb állami támogatást a 60 négyzetméter feletti ingatlanokra lehet kapni.

Jelenleg mind Budapesten, mind Kelet-Magyarországon nagy a kínálat. A megyeszékhelyek közül Győrben a legdrágábbak a lakások, az átlagár 17 millió forint, míg Salgótarján környékén a legolcsóbbak, itt már 7 millió forintért is vásárolhatunk lakást.

Ha lakást keresünk, alaposan gondoljuk át, mire van szükségünk. Mi az a minimális szobaszám, amit keresünk, milyen környéken, és mekkora összeget tudunk maximálisan rászánni. Ha tetszik egy hirdetés, és megnéznénk az ingatlant, írjuk össze azokat a kérdéseket, amikre mindenképp választ szeretnénk kapni. Ilyen lehet az égtáj, a rezsiköltség, társasház esetén a szomszédok. Mérjük fel az ingatlan állapotát - akár szakértői segítséggel - és próbáljuk meghatározni, mennyit kellene még rákölteni, hogy megfeleljen az igényeinknek.

Derítsük fel a környéket is; milyenek a tömegközlekedési, parkolási lehetőségek, hol van a legközelebbi bolt, gyógyszertár, háziorvosi rendelő, ha családunk van, akkor játszótér, bölcsőde, óvoda, iskola.

Ha megvásárolnánk a kiszemelt ingatlant, próbáljunk meg alkudni az árból. Általában az eladók is kalkulálnak bizonyos százalék elengedésével.

Ha további szempontokra, tippekre kíváncsi, érdekli, milyen papírok szükségesek az adásvétel megkötéséhez, regisztráljon oldalunkon és töltse le ingyenes, lakásvásárlóknak szóló kalauzunkat.