Facebook Share Image

A legfontosabb tavaszi tennivalók a kertben

Tematikus hírek / Lakás

A fagyok elmúltával végre elkezdhetjük a kertet is rendbe tenni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tennivalókat és feladatokat, melyeket elvégezve színpompás, illatos és egészséges növényeink lesznek.

Először is, elő a gereblyével, hogy ne maradjon a téli viharok után letört faág, gally, levelek a fűben. Majd nyírjuk le a füvet és ellenőrizzük, mennyire mohás a talaj. Ahol sok a moha, ott levegőztetni szükséges a földet egy erre megfelelő géppel, akár egy kis oltott mészport is érdemes kiszórni. A talajt műtrágyázzuk, és ha pótolni szükséges a gyepet, most érdemes elszórni a fűmagot is. Növekedéséhez sok vízre van szükség, ezt locsolással biztosítsuk, ha nem esik elegendő csapadék.

A fákat, bokrokat metsszük meg, különösen ott, ahol túl sok az árnyék, ugyanis az is fokozhatja a mohásodást. Metsszük meg a gyümölcsfákat is. Most már kihelyezhetjük az eddig garázsban, pincében tárolt dézsás növényeinket, a leandert, citrom-, és narancsfát is. Helyezzük ki a muskátlit, szedjük le róla a száraz leveleket.

Itt az idő beszerezni a kora tavasztól virágzó egynyári növényeket, például árvácskát, petúniát, amelyek nyár közepéig, végéig virágoznak, ha megfelelően gondozzuk őket. Most kell elvetni a kúszónövényeket is, ha azt szeretnénk, hogy árnyas lugasunk legyen, vagy árnyékolja növény a teraszunkat. Ha veteményeskertet szeretnénk, most kell elvetni a zöldségféléket, babot, borsót, kukoricát. Akár a kertünk dísze is lehet a napraforgó, magjaival ráadásul télen a madarakat is etethetjük.

A szobanövényeinket is ültessük át, ha kinőtték a cserepet. A túlságosan szétágazó, elhalt vagy megvastagodott gyökereket vágjuk le. Ha dézsás növényt szeretnénk átültetni, ék alakban kisebbítsünk a gyökérrészen, hogy ismét tudjon növekedni. Akár átültetés, akár a növények kiültetése után érdemes tápoldattal locsolni őket. Ez megfelelő ásványi anyagokkal látja el a növényt, ami elősegíti a növekedést és a dús virágzást is. Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy a már virágzó növények szirmaira ne jusson a tápoldatból, illetve mindig a megfelelő hígításban alkalmazzuk a szert.

Tavasszal érdemes azt is átgondolni, mit módosítanánk, vagy hogyan alakítanánk ki a kertünket. A tervezéskor vegyük figyelembe a talaj minőségét, valamint mérjük fel, hol vannak a napsütéses, illetve az árnyékos helyek a kertben. Csak a helynek megfelelő árnyékot, napot vagy épp szárazságot tűrő növényeket ültessünk. A virágokat válogassuk össze aszerint, hogy melyik mikor nyílik. Így kis tervezéssel egészen ősz közepéig virágban pompázhat a kertünk. Szín és magasság szerint is alakítsuk a növényszigeteket.

Készüljünk fel előre az esetleges kártevőkre, betegségekre is! Rendszeresen vizsgáljuk át a növényeket és a legkisebb jelnél keressük meg a megfelelő ellenszert, különben az egész kert odalehet. A nyirkos, árnyékos helyeken elsősorban a gombás megbetegedésektől kell tartani, míg a napsütötte helyeken a levéltetvek szaporodhatnak el.

2016.04.27.