Facebook Share Image

Augusztusi tennivalók a kertben

Tematikus hírek / Lakás

Augusztusban is akad bőven tennivalónk a kertben, ültethetünk, gyomlálhatunk, metszhetünk, vagy befőzhetünk.

Ha vetni szeretnénk, most van itt az ideje a borsó, cékla, saláta, kínai kel vagy az őszi retek vetésének, ezek a növények a félárnyékos helyeket is kedvelik. Az évelő földiepret szintén augusztusban kell ültetni.

Ebben a hónapban tetőzik a parlagfű virágzása, így sok munkát ad ennek a gyomnövénynek az irtása is. Elmulasztása viszont büntetést von maga után, mivel nagyon sokan allergiásak a pollenjére. Húzzuk ki gyökerestül, vagy ha úgyis rendszeresen nyírjuk a füvet, akkor vágjuk, kaszáljuk. Lehetőleg ne rázogassuk a növényt és minél kevesebb ideig érintkezzünk vele.

Most érik az őszibarack és a csemegeszőlő. Ezek nem utóérő fajták, így csak a megfelelően puha gyümölcsöt szedjük le. Barackból, ha befőttet készítünk, ahhoz a keményebb szemek is megfelelők.

A besztercei - lekvárnak való - szilva szüretelésének is eljött az ideje. Készüljünk fel, mert szedéssel, magozással, főzéssel két napunk is elmegy, de az eredmény feltétlenül megéri.

A fekete szeder szintén ilyenkor érik, ezt akár mélyhűtőben lefagyasztva is tárolhatjuk, így télen is gyümölcshöz juthatunk.

A muskátli, a hibiszkusz, a leánder és a fukszia most dugványozható a legeredményesebben, ilyenkor már elég erősek a hajtások, de még nem fásodtak meg.

Bár nagy a kánikula, a gyümölcsfák, szőlőtőkék öntözését mérsékelni szükséges, hogy a termőrügyek átvészeljék a telet.

A pázsitot viszont továbbra is rendszeresen öntözzük, különben hamar kiég. Emellett az is segít, ha kicsit hosszabbra hagyjuk nőni, kb. 5 centisre. Locsolásra a reggeli órák alkalmasak, ne este öntözzünk. A fűnyírást viszont az esti órákban végezzük, a levágott füvet pedig mulcsként hagyjuk a pázsiton

2016.07.18.