Facebook Share Image

Az 5 leggyakoribb tavaszi baleset típus

A tavasz az újjászületés, megújulás időszaka. Ilyenkor több időt töltünk a szabadban, kinyitjuk a nyaralót, felkészítjük a szezonra a gépkocsinkat. A szezonális tevékenység azonban egyben veszély forrása is lehet.

1. A sportolás újrakezdése

Egyre melegebb van, jól esik több időt tölteni a szabadban. Készülünk a bikiniszezonra is, így előtérbe kerül a sport. Ha télen nem mozogtunk rendszeresen, akkor óvatosan, fokozatosan kezdjünk újra sportolni, például futni, kerékpározni, görkorcsolyázni. A leggyakoribb balesetek az esés, vagy rossz mozdulat miatt bekövetkező különféle húzódások, zúzódások, horzsolások. Az apróbb, esetleg vérző sérüléseket elegendő fertőtleníteni, leragasztani. A húzódásokkal azonban vigyázzunk, ha ártatlannak is tűnik, a fájdalom fokozódhat, ha rámozgunk. Ilyenkor inkább keressünk fel egy orvost.

2. Kerti munkák

A lakás tavaszi nagytakarítása után ideje rendbe tenni a kertet is. Metsszük meg a fákat, nyírjunk füvet, ültessünk új virágokat. Vigyázzunk az ásó, kapa, metszőolló használata közben, valamint a létrára mászással. A leggyakoribb balesetek e téren a létráról való leesés, valamint a kerti szerszámok okozta szúrt, vágott sérülések. A vágott seb sokkal jobban vérzik, mint a szúrt, azonban utóbbinál nagyobb a belső sérülés, vérzés esélye. Az erősen vérző, vagy szúró fájdalommal járó sérüléseket ne próbáljuk otthon kezelni, bízzuk azt szakemberre. A kisebb sérüléseket elegendő fertőtleníteni. Óvatosan járjunk el, ha a kezünk földes, ilyenkor a szennyeződés ott maradhat a sebben, ami fertőzés forrása lehet.

3. Grillezés

A kertben vagy teraszon végzett sütögetés kiváló hétvégi program. Összegyűlik a család, jókat lehet enni, inni és beszélgetni. A grillezésben pont ez a legnagyobb veszélyforrás: a gyerekek rohangálnak a forró grillező körül, a beszélgető rokonok elvonják a figyelmünket, valamint a sütés közbeni sörözés is óvatlanabbá tehet. Az égési sérülésre oda kell figyelni, mert maradandó nyoma lehet. Amint megtörtént a baj, azonnal kezdjük el hűteni folyó vízzel az égett testfelületet, a kiterjedéstől függően akár 15-30 percig is. Ha a ruhára fröccsent a forró olaj vagy zsír, azt ne vegyük le, hanem azzal együtt hűtsük a bőrt. Az égett sebre nem szabad semmit szórni vagy kenni, csupán steril kötszerrel fedjük be. A mély, nagy felületű égési sérüléssel azonnal keressünk fel orvost!

4. Leégés

Tavasszal még nem érezzük olyan erősnek a napot, miközben a leégésnek már ilyenkor nagy az esélye akkor is, ha még nem lehet fürdőruhára vetkőzni. Arcunkat, karunkat kenjük fényvédő krémmel, különösen akkor, ha sok időt töltünk a szabadban. Ne felejtsük el, hogy a vízparton visszatükröződik a napsugár, így ott könnyebb leégni akkor is, ha még fürdéshez túl hideg a víz. Az erős UV-sugárzás megnöveli a bőrrák kockázatát is, valamint elmélyíti a ráncokat.

5. Kutyaharapás

Nemcsak mi, emberek élvezzük a jó időt, hanem háziállataink is. A napfényben, melegben a kutyák is szeretnek minél több időt a szabadban rohangálva tölteni. Emiatt tavasszal és nyáron többször fordul elő kutyaharapás is, ha az állat – különösen, ha póráz nélkül van – megijed tőlünk vagy egy hirtelen mozdulattól, zajtól. Ha bekövetkezett a baj, keressük meg az állat gazdáját és tudjuk meg, megkapott-e minden szükséges védőoltást az állat.