Facebook Share Image

Nyugdíjbiztosítás: befektetés a minőségi időskorba

Tematikus hírek / Család

Nyugdíjasként egészen más költségvetéssel fogunk rendelkezni, amiben a jelenlegihez képest jelentős arányeltolódások lesznek a bevételek és kiadások oldalán is. Kalkuláljunk igénybevehető kedvezményekkel is!

SIGNAL NYUGDÍJ

Legyen előrelátó, gondoskodjon időben nyugdíjas éveiről!

Azzal nyilvánvalóan tisztában vagyunk, hogy a jelenlegi fizetésünkhöz képest az állami nyugdíj a bérünk töredéke lesz. Ha jó állással bírunk, könnyen mondhatjuk, hogy lesz egy jó nyugdíjunk, amiből szerényen, de meg lehet élni. Azonban fiatalon nehezen képzeljük bele magunkat a majdani életünkbe, így nem kalkulálunk olyan valószínű kiadásokkal, amik most nem, vagy csak kevésbé részei életünknek, de idősen sokkal nagyobb szeletét jelentik majd költségeinknek.

Ilyenek elsősorban az egészségügyi kiadások. Bár a várható élettartam kitolódása hosszabb egészséges életszakaszt feltételez, ez nem mindig igaz: a környezeti tényezők, stressz, valamint az életkor előrehaladtával egyre inkább előforduló szervezeti kopások következtében előbb-utóbb rendszeres látogatóivá válhatunk a háziorvosnak. A leggyakoribb időskori problémák közé tartozik például a csontritkulás és az alvászavar, ezek kisebb-nagyobb mértékben szinte minden idős embert érintenek. Emellett jelentős százalékban kell időskorban a látás, hallás romlásával is számolni.

Ugyanígy nem tudhatjuk előre, mikor lesz esetleg szükségünk valamilyen orvosi segédeszközre, vagy váratlan orvosi beavatkozásra. Amennyiben nyugdíjasként nem szeretnénk egész napokat az SZTK-ban sorbanállással tölteni, nem árt, ha némi anyagi tartalékkal rendelkezünk olyan esetekre, amikor a gyorsabb lelet megszerzése érdekében magánorvoshoz fordulunk. Jelenlegi árakon egy-egy ilyen vizit akár 15-20 ezer forintba is kerülhet. Egy szemüveg elkészítése 30-100 ezer forint. Ha műtéti beavatkozásra lenne szükségünk, akkor 50-80 ezer forintot legalább ki kell adnunk.

Idős korunkban is nagyon fontos feladatunk a preventív egészségmegőrzés annak érdekében, hogy minél inkább minőségi életet élhessünk. Ehhez odafigyelésre, táplálékkiegészítőkre, rendszeres orvosi szűrővizsgálatokra lenne szükségünk. Ha már prevenció: lelki egészségünk támogatásához nagyon nagy mértékben hozzájárulhat egy-egy utazás, wellness, terápiás masszázs, vagy akár az idősebb korosztálynak javasolt típusú tornaórák.

Ezekre a szempontokra is érdemes gondolni akkor, amikor fiatalként mérlegeljük: vajon szükségünk van-e nyugdíjbiztosításra, és ha igen, mikor érdemes azt megkötni. Amikor 15-20 évet követően egy összegben, vagy havi kiegészítésként megkapjuk a biztosítás után járó összeget, az nagy segítség lehet akkor, amikor a kor előrehaladtával egyes kiadásaink megszaporodnak. Ugyanakkor, nem kell így megszorításokat sem beterveznünk, nem kell lemondanunk a divatos ruhákról, az utazásokról, a baráti összejövetelekről, a hobbinkról. Minőségi, aktív időskort élhetünk, amit a több tíz éves munka után megérdemlünk.

A nyugdíjbiztosításra érdemes befektetésként gondolni, hiszen nem csupán a félretett pénzünket, de annak hozamát is kézhez kapjuk a lejáratkor. A nyugdíjbiztosítás előnye továbbá, hogy az állam támogatja ezen megtakarítási formát: évi 20 százalékos adójóváírás igényelhető a befizetett összegre (az SZJA adójóváírás legfeljebb évente 130 000 Ft lehet, viszont más adójóváírásra jogosító megtakarítási formákkal - önkéntes nyugdíjpénztár és NYESZ-R - együttesen maximum 280 ezer forint adójóváírást igényelhet vissza) - a jóváírás is az Ön nyugdíjcélú megtakarítását gyarapítja.

2016.10.14.

SIGNAL NYUGDÍJ

Legyen előrelátó, gondoskodjon időben nyugdíjas éveiről!