Facebook Share Image

Biztonságban van a hűtője tartalma?

Tematikus hírek / Lakás

Összeszámolta valaha is, mekkora értéket képvisel a hűtője tartalma? Valószínűleg nem, pedig egy átlagos családban a mélyhűtőben lapuló élelmiszerek összértéke több tízezer forintra is rúghat.

Figyeljünk oda a lejáratra!

Felmérések szerint havonta többezer forintot dobunk ki amiatt, mert megromlanak az el nem fogyasztott élelmiszerek. Igyekezzünk minél tudatosabban vásárolni, készítsünk listát, és a tervezett menühöz vegyük meg az alapanyagokat. Főleg, ha üres gyomorral megyünk be egy élelmiszerboltba, hajlamosak vagyunk megvenni mindent, ami épp akciós, kívánatos. Ez esetben azonban sokszor előfordul, hogy meg is feledkezünk az adott élelmiszerről, és akkor bukkanunk rá a hűtő mélyén, amikor már lejárt a szavatossága.

Rend a lelke mindennek

Tartsunk rendet a hűtőben helyezzük előre a néhány nap alatt lejáró termékeket, hogy minél inkább szem előtt legyenek. A felvágottakat, sajtokat, joghurtokat lejárati dátum szerint helyezzük egymásra, úgy, hogy a legfelsőnek legyen a legrövidebb lejárati ideje. Így amikor csak benyúlunk a hűtőbe, biztos, hogy azt vesszük ki, amit legelőször el kellene fogyasztanunk.

Mit hol tartsunk?

A tojást, a hűtőben tartandó gyógyszereket, valamint a felbontott tejet, üdítőt a hűtőajtón tároljuk a megfelelő rekeszben. A zöldségtároló rekeszben – amennyiben kevés zöldséget tartunk a hűtőben – tárolhatjuk a ketchup-ös, mustáros, majonézes és egyéb flakonokat is. A mélyhűtőben külön rekeszben tároljuk a nyers, lefagyasztott húsokat, a zöldségeket, valamint a félkész mireliteket.

Meddig áll el?

Minél magasabb egy hús zsírtartalma, annál gyorsabban megromlik. Legjobb, ha a nyers húsokat felhasználás előtt a fagyasztóban tároljuk. A marha 3 hónapig, a sertés 6 hónapig, a szárnyas és a vadhús 8-12 hónapig áll el. A zsírosabb halfajták 2-3 hónapig bírják, míg a soványabbak fél évig is megőrzik állagukat lefagyasztva.

A sajtok tömbben vagy szeletelve 3-4 hétig bírják a hűtőben, reszelve maximum egy hétig. A camembert csak egy hétig áll el.

A felvágottak 3-5 napig állnak el a hűtőben felszeletelve. A levesek, főzelékek is 3-4 napot bírnak, de lefagyasztva akár 2-3 hónapig is gond nélkül tarthatók.

A gyümölcsöket egy évig, a zöldségeket másfél évig tárolhatjuk a fagyasztóban. A péksütemények 3 hónapig bírják. Még a jégkrém se tárolható bármeddig, ha felbontottuk, 2-3 hónapon belül fogyasszuk el.

Nem minden romlott, ami lejárt!

A szavatossági idő azt jelenti, hogy a gyártó addig vállal garanciát a termék frissességére vonatkozóan. Ha a naptár szerint lejárt egy élelmiszer, általában az nem jelenti azt, hogy már meg is romlott. Egy-két nappal utána még egészen biztosan fogyasztható, ha színre, szagra semmi baja, nyugodtan megkóstolhatjuk.

Ha baj történik…

Sajnos néha előfordul áramszünet, vagy meghibásodhat a hűtő, és ilyenkor kiolvad egyszerre az összes fagyasztott termék. A fagyasztóban tartsunk mindig pár jégakkut. Ha épp otthon tartózkodunk, mikor bekövetkezik az áramszünet, az akkukat tegyük egy hűtőtáskába, és a legfontosabb élelmiszereket helyezzük bele. Ha nem tartózkodik otthon senki, akkor sajnos sokszor kellemetlen meglepetésként ér minket a padlón gyűlő víztócsa és a romlott hús szaga. Egy-egy nagyobb, teli hűtőszekrény esetében több tízezer forint kárunk is lehet.

Ilyenkor jól jön, ha a biztosító megtéríti a kárunkat. A SIGNAL Otthon és Bástya Biztosítások esetében hűtött élelmiszer megromlása esetén a piaci szokásoktól eltérően mi akkor is térítünk, ha a hűtőkészülék meghibásodása miatt keletkezett a kár.

2016.11.29.

Meghibásodott a hűtő?

A piaci szokásoktól eltérően a SIGNAL ebben az esetben is megtéríti a keletkezett kárt.