Facebook Share Image

Csak városi legenda, hogy nekem már nem is lesz nyugdíjam?

Tematikus hírek / Család

Sokszor halljuk manapság a fiataloktól ezt a mondatot. Ha ez nem is lesz így egészen, de az biztos, hogy a demográfiai változások nagy átrendeződést fognak hozni a jövőben.

SIGNAL NYUGDÍJ

Legyen előrelátó, gondoskodjon időben nyugdíjas éveiről!

Többször szóba kerül mostanában az a tény, hogy a demográfiai helyzet nem rózsás; felbillent a korfa, az időskorúak száma rohamosan növekszik, mert szerencsére egyre tovább élünk, míg a másik oldalon a születések száma sajnos stagnál, vagy csökkenő tendenciát mutat. Elöregszik a társadalom, aminek súlyos következményei lesznek. Emiatt a magyar nyugdíjbiztosítási alap hosszú távon nem fogja tudni nyújtani a mostani szintet sem. Ökölszabály szerint, a most nyugdíjba vonulók átlagosan azzal számolhatnak, hogy a nyugdíjuk a nettó keresetüknek csak a 60-70%-át fogja elérni.

Aki nem szeretne életszínvonalában jelentős visszaesést, annak a kieső 30-40%-ot valamiből pótolnia kell.  Látható, hogy az egyéni szintű nyugdíjmegtakarításokra elengedhetetlenül szükség lesz. Egyre többen tisztában vannak azzal, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megszokott életszínvonal megtartására, mégis kevesen tesznek azért, hogy idős korukban ne kelljen szűkölködniük.

A nyugdíjcélú öngondoskodást maga az állam is támogatja, 2014. január 1-jétől már a nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztári termék mellett a nyugdíjbiztosítások után is jár a 20% adójóváírás lehetősége - maximum 130 ezer forint erejéig. Ha emellett valakinek még önkéntes pénztári befizetése is van, úgy az igénybe vehető adókedvezmény összege maximum 280 ezer forint lehet.

Úgy tűnik, ezek az ösztönzők kezdik beváltani a hozzájuk fűzött reményeket és ezek hatására dinamikusan nő a nyugdíjbiztosítások száma, egyre többen kívánnak felelősen gondoskodni jövőjükről.

2016.10.06.

SIGNAL NYUGDÍJ

Legyen előrelátó, gondoskodjon időben nyugdíjas éveiről!