Facebook Share Image

Előzzük meg a gyermekbaleseteket!

Tematikus hírek / Család

A gyerekbalesetek sokszor egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének. Vajon,melyek a leggyakoribb gyerekbaleseti források?

Játék közben is biztonságban?

A SIGNAL PLUSZ Diákbiztosítás 7-féle biztosítási csomagot kínál az alaptól a széles körű védelemig.

A gyerekeket hajtja a kalandvágy, mindent meg szeretnének ismerni, ki szeretnének próbálni. A kíváncsiság vége sajnos sokszor baleset lesz, amelyet kis odafigyeléssel meg tudunk előzni.

Trambulin

A népszerű ugrálóknak kerti és szobai változata is van. A felfújható verziónál rendszeresen ellenőrizni kell, nem sérült-e meg valahol, nem ereszt-e. Ha nincs teljesen felfújva, nem szabad ráengedni a gyereket. A hálós trambulint, amelyet sokan a kertben használnak, sem vélhetjük maximálisan biztonságosnak. A háló kiszakadhat, vagy ha nincs alul megfelelően rögzítve, kieshet oldalt a gyerek. Baleseti forrás az is, ha egyszerre többen ugrálnak, a gyerekek ilyenkor összefejelhetnek, egymásra eshetnek, amelynek fogtörés, szájfelrepedés vagy végtagtörés is lehet a vége. Figyeljünk arra, hogy a trambulin mindig megfelelő állapotban legyen, és egyszerre csak egy gyerek használja.

Etetőszék

Az asztalhoz rögzíthető, vagy álló etetőszékekre is oda kell figyelni. A legbiztonságosabbak a széles lábú, stabil, műanyag székek, amelyeket nem tud felborítani egy kisgyerek. A keskeny, magas fa székekkel ugyanis könnyebben felborulhatnak, ha a lábukat nekivetik az asztalnak. Másik baleseti forrás, amikor felállnak az etetőszékben, majd kiesnek abból a kőre. Emiatt egy pillanatra se hagyjuk a kicsiket felügyelet nélkül, használjunk olyan etetőszéket, amelyben be lehet kötni a gyereket.

Gombelem, gyógyszer és megannyi apró tárgy

A kíváncsi lurkók mindent a szájukba vesznek. Kimondottan veszélyesek rájuk nézve a széthagyott, színes gyógyszerek, a gombelemek és egyéb apró tárgyak, például gyöngyök, pénzérmék. A kis tárgyak fulladást okozhatnak, de a gyógyszerek, gombelemek emellett mérgezést is. Eltávolításukhoz gégészeti vagy sebészeti szakorvosra van szükség. Ha lenyel valamit a kicsi, azonnal forduljunk orvoshoz! A hétköznapokban pedig igyekezzünk minden apró, lenyelhető tárgyat biztonságos, zárható szekrénybe, fiókba helyezni. Fokozottan igaz ez a gyógyszerekre.

Medence

A vízbefulladás az egyik leggyakoribb nyári baleset, de mivel ősszel, télen is sokan szeretnek wellness szállodában pihenni, évszaktól függetlenül oda kell figyelni erre a tényezőre. Emellett nem hagyhatjuk említés nélkül az esti fürdetést sem, amikor szintén nem maradhat magára a kicsi, különösen, ha még nem tud stabilan ülni, állni. A kisdedek, úszni nem tudó apróságok akár sekély vízben is megfulladhatnak, ha pánik tör ki rajtuk, és nem bírnak felállni a vízben.

Leesés

Székről, ágyról, lépcsőről, gyakorlatilag bárhonnét le tud esni egy, a világot felfedezni induló totyogó. A fejsérülések erősen véreznek, ilyenkor azonnal szorítsunk rá tiszta törölközőt. A kisebb zúzódásokra, horzsolásokra is oda kell figyelni, egy-két napig nézni kell, nem szédül-e, hány-e a gyermek egy nagyobb esés után. Ezek a tünetek ugyanis agyrázkódásra utalnak. Az erősen vérző fejsebet minden esetben lássa orvos. Általában elegendő beragasztani, manapság ritkán varrják össze a sebet. Tanítsuk meg a kicsiknek, hogyan kell biztonságosan lépcsőzni, mászni. Amíg nem megy, ráccsal akadályozzuk meg az emeletre való feljutásukat. Az ágyon történő ugrálást is tiltsuk, amikor egyedül tartózkodnak a gyerekek a szobában.

Égési sérülések

Főzés, sütés közben egy óvatlan pillanatban magukra ránthatják a gyerekek a forró edényt. Mivel manapság népszerűek az amerikai konyhák, fontos szabály, hogy megtanítsuk a gyerekeknek: távol kell maradni a tűzhelytől. Ha mégis megtörténik a baj, az égett sebet hideg vízzel locsoljuk legalább 20-30 percig, majd orvos lássa el azt steril kötéssel.

2016.11.10.

Játék közben is biztonságban?

A SIGNAL PLUSZ Diákbiztosítás 7-féle biztosítási csomagot kínál az alaptól a széles körű védelemig.