Facebook Share Image

Hasznos tudnivalók a Franciaországba utazóknak

Tematikus hírek / Utazás

Franciaországot baráti társasággal, partnerrel kettesben és családdal, gyerekekkel is érdemes felkeresni.

Közbiztonság

Folyamatosan szigorú ellenőrzéseket tartanak a határátkelőknél és fokozott rendőri jelenlét tapasztalható az utcákon is, mivel Franciaország sajnos a terroristák egyik kedvelt célpontja. Bármikor tarthatnak szúrópróbaszerű ellenőrzést, így az okmányainkat mindig tartsuk magunknál. Ellenőrizhetik azt is, rendelkezünk-e az önfenntartáshoz szükséges pénzmennyiséggel, ez kb. napi 50 euró/fő. A rendőri éberségnek köszönhetően az ország alapvetően biztonságosnak mondható.

Egészségügyi ellátás

Ingyenes egészségügyi és sürgősségi ellátásra csak akkor leszünk jogosultak, ha kiváltjuk a lakóhely szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárnál az E111-es okmányt.

Közlekedés

A párizsi metróhálózat elsőrangú. Egy jegy csak akkor veszti érvényét, ha feljövünk a felszínre, amúgy akárhányszor át lehet vele szállni. Érdemes gyűjtőjegyet venni, amihez ingyenes metrótérkép is jár, így nem fogunk eltévedni. Nagyobb távolságot vonattal érdemes megtenni. Aki autóval utazik, annak a parkolásra érdemes odafigyelnie. A franciák ugyanis koccanásig tolják parkolás közben az autókat, így egy-két karcolásra fel kell készülni. Amúgy nagyon előzékenyen vezetnek az utakon. A közlekedési szabályokat be kell tartani, például nem szabad vezetés közben telefonálni úgy, hogy a kezünkben fogjuk a mobilt, illetve sehol sem szabad fél kerékkel a járdára parkolni. A szabályok ellen vétőket szigorúan büntetik.

Sztrájk

Franciaországban relatív gyakoriak a különböző sztrájkok, emiatt közlekedési fennakadásokra lehet készülni. Utazás előtt tájékozódjunk az aktuális helyzetről.

Parkolás

Ha hosszabb ideig egy helyen tartózkodunk, érdemes az autót egy közeli parkolóházban elhelyezni. Így biztonságban tudhatjuk a gépjárművet, és a költségek a hazai árakkal vetekszenek.

Látnivalók

Franciaország szebbnél szebb helyekkel rendelkezik, így az is megtalálja számítását, aki strandolni szeretne, és az is, aki kultúrára vágyik. A Loire-völgyi kastélytúrát éppúgy jó szívvel ajánljuk, mint a Cote d’ Azure felfedezését. Aki a parfümök miatt szeretett bele a francia kultúrába, az mindenképpen látogasson el Eze városába vagy Grassé-ba, a parfüm múzeumba. Párizsban kihagyhatatlan az Eiffel torony megmászása és a Louvre felkeresése. Utóbbi még egy egész nap alatt is bejárhatatlan, érdemes túravezetést kérni és a legfontosabb látnivalók közül szemezgetni.Gyermekes családoknak és fiataloknak, pároknak, baráti társaságoknak egyaránt kihagyhatatlan Disneyland felkeresése, ahol minden korosztály jól érzi magát a különböző játékokon. Ha teheti, ne hagyja ki ezt a programot sem.

Állami ünnepek

Július 14.: Az 1789-es forradalom ünnepe, a Bastille bevétele, augusztus 15.: Nagyboldogasszony napja, augusztus 23-ról 24-re virradó éjjel: Szent Bertalan éjszakájának évfordulója.

2016.06.15.