Facebook Share Image

Hasznos információk az Olaszországba utazóknak

Tematikus hírek / Utazás

Olaszország kedvelt a homokos tengerpartjai miatt éppúgy, mint lenyűgöző kulturális értékei és gasztronómiája miatt. Összeállításunkból megtudhatja, mire készüljön, ha ide utazik.

Utazás

Az olaszok híresek temperamentumos vezetési stílusukról. Ráadásul a nyári szezonban rengetegen közlekednek motorral is, helyiek és a turisták egyaránt. Készüljünk fel a dugókra, a szlalomozó motorosokra és a gyorsan sávot váltó helyiekre egyaránt. Ha egy autós túl lassan hajt, vagy indokolatlanul nagy követési távolságot hagy, számíthat arra, hogy a mögötte haladók rádudálnak, akkor is, ha külföldi. Ugyanakkor Olaszországban rengeteg a kiépített autópálya, ahol gyorsan eljutunk úticélunkhoz. A szabályokat be kell tartani, mind a sebességkorlátozásra, mind a parkolásra és az ittas vezetésre vonatkozóan, mert az ellene vétők szigorú bírsággal számolhatnak. Idegeneket, stopposokat ne vegyünk fel, mert ha az illetőnek nincsenek rendben a papírjai, ellenünk is eljárást fognak indítani illegális bevándorlás elősegítése címén.

Sztrájk

Olaszországban gyakoriak a sztrájkok, amik elsősorban a tömegközlekedést, a közúti-, a vasúti- és a légi személyszállítást érintik. Indulás előtt érdemes tájékozódni. Sztrájk idején ugyancsak számolnunk kell a dugókkal.

Gasztronómia

Az olaszoknak rendkívül kifinomult az ízlésük. Így, ha egy finom ebédre vagy vacsorára vágyunk, olyan helyet keressünk, ami előtt sok olasz rendszámú autó parkol és biztosan nem fogunk csalódni a kínálatban akkor sem, ha ránézésre nem a legtrendibb hellyel van dolgunk. Az olaszok későn kelők, így vacsorázni se mennek este 8 előtt, igazán este 10 körül lesz tele minden vendéglátóipari egység. Gyerekmenü nincs, ne is keressük az étlapon. Azon se lepődjünk meg, hogy a helyi gyerekek még éjfélkor is ébren vannak. Ne csak pizzát és tésztát akarjunk enni, válogassunk a különféle zöldséges ételek közül is. Nagyon finom az olasz kávé is, a fagylaltjuk pedig verhetetlen és óriási adagokat szolgálnak fel.

Látnivalók

Szinte felsorolni is nehéz, hova érdemes ellátogatni: Velence, Verona, Pisa, Firenze, Róma, Nápoly – bármerre megyünk, érdemes útba ejteni és felfedezni egy-egy híres várost. Arra készüljünk fel, hogy a helyiek közül csak azok barátságosak, akik az idegenforgalomból élnek. Ha látványosságok előtt szeretnénk fotózkodni, akkor ne az olaszokat, hanem más turistákat kérjünk meg a kép elkészítésére, a helyiek ugyanis e tekintetben már eléggé unják a folyamatos zaklatást és igyekeznek lerázni a külföldieket.

Strand

Egyes helyeken, például a kempingek, szállodák nyitott úszómedencéiben is megkövetelhetik az úszósapka használatát. Ha nincs nálunk, általában árulnak a környéken, de jobb erre előre felkészülni.

Szieszta

Általában 12 és 16 óra között tartják, ilyenkor semmi nincs nyitva.

Ünnepnapok

Június 2.: az Olasz Köztársaság ünnepe, augusztus 15.: Nagyboldogasszony napja – az olaszok ilyenkor levonulnak a tengerpartra és vödrökből locsolják egymást vízzel. Ekkor mennek az olaszok szabadságra, kiürülnek a nagyobb városok, viszont az utakon óriási dugókra kell számítani. Ha tehetjük, ne ekkorra időzítsük a nyaralásunkat.

Közbiztonság

Bár a maffiafilmek mást sugallanak, igazából Olaszország átlagosan biztonságos helynek tekinthető. A zsebtolvajoktól azért óvakodjunk, ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket sem a kocsiban, sem a tengerparton, és séta közben ne lóbáljuk a táskánkat, mert úgy könnyebben kikaphatják azt a kezünkből.

2016.05.18.