Facebook Share Image

Hasznos tudnivalók a Görögországba utazóknak

Tematikus hírek / Utazás

Görögország kedvező időjárása, tengerpartjai és kulturális emlékei miatt is kedvelt úti cél. Következzen néhány hasznos tudnivaló, amit érdemes szem előtt tartani, ha ebbe az országba szeretnénk elutazni.

Időjárás

Görögország időjárása nagyon kedvező a főszezonban. Általában 30 fok körüli melegre, napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk. Egyes szigeteken, például Rodoszon állandó élénk szél fúj, ami éjszakára felerősödik. Megfelelő naptejre, a napszúrás elleni védekezésként vékony kalapra, napszemüvegre mindenképp szükségünk lesz.

Szieszta

Mint szinte minden mediterrán országban, Görögországban is sziesztát tartanak. Az üzletek, hivatalok, bankok 14 és 17 óra között zárva tartanak.

Ivóvíz, csatornázás

Görögország, különösen a szigetvilág kardinális pontja a nem megfelelő csatornázás, valamint az ivóvíz korlátozott volta. Szinte minden szálláshelyen, még a szállodákban is figyelmeztetnek, hogy ne dobjunk WC-papírt a toalettbe, és ne igyunk csapvizet. Fogadjuk meg a tanácsot, hacsak nem akarjuk a nyaralás teljes időszakát a szálláson tölteni hasmenéssel küzdve. Csak ásványvizet igyunk, és ne fogyasszunk csapvízből készült jégkockát, koktélt vagy fagylaltot sem. A szennyezett vízzel terjed sajnos a hepatitis A is, ami védőoltással megelőzhető.

Közlekedés

A görögök tipikus mediterrán sofőrök. Lazán veszik a közlekedési szabályokat, sokan bukósisak nélkül motoroznak. Rengetegen közlekednek robogóval, helyiek és a turisták egyaránt. A szigeteken sok szűk, kanyargós út van, időnként lehet olyan érzésünk, hogy valakinek a kertjébe tévedtünk be. A kontinensen át Görögország könnyen, kiváló autópályákon megközelíthető, és az útdíjak se túl magasak. Térképpel, GPS-sel készüljünk, mert a görög útjelzések meglehetősen ötletszerűen vannak kihelyezve. Ahol tiltja a parkolást a tábla, ne álljunk meg akkor sem, ha a helyiek ezt teszik. Az ilyen szabálysértést azonnal büntetik, elszállíthatják az autónkat vagy leszedik a rendszámot.

Készpénz

Ha Görögországba utazunk, mindenképp vigyünk magunkkal elegendő eurót. Ezen kívül készüljünk fel (főleg a kontinensen) az esetleges sztrájkokra is.

Szigetek

Minden görög szigetnek más és más a vonzereje. Általában elkülöníthetők azok a helyek, ahol inkább a fiatalok vannak, itt nagy éjszakai életre számíthatunk. A családosoknak ajánlott városokban is bőven van kikapcsolódási lehetőség, de alkalom nyílik a pihenésre is, valamint általában lassan mélyülő a tenger.
Kréta kulturális emlékeit mindenképpen érdemes megtekinteni, például a knosszoszi palota romjait. Santorini fehér házai pedig örök emlékeket biztosítanak. Rodoszon ne hagyjuk ki a lepkék völgyét. Korfut robogóval érdemes bejárni, így csodaszép tájakat láthatunk.

Nemzeti ünnepek

A főszezonra csak egy nemzeti ünnepnap esik: augusztus 15-én tartják Mária elszenderedését.

2016.06.02.