Facebook Share Image

Hasznos tudnivalók a Horvátországba utazóknak

Tematikus hírek / Utazás

Horvátország partjainak hossza megközelíti a 6000 km-t, nem csoda, hogy elsősorban strandolás céljából keresik fel a turisták. A felkészült utazót nem nagyon érhetik meglepetések, de aki először látogatna ide, nem árt, ha tájékozódik indulás előtt.

Szállás

A turisták által kedvelt helyekre időben kell szállást foglalni. Általában mindenért külön fizetni kell: a parkoló használatáért, a klímáért, egyéb szolgáltatásokért. A szállodákban ezeket egyben számlázzák, de van, ahol tételes leírást kapunk. Az élelmiszer kicsit drágább, mint Magyarországon. A bankok, hivatalok a tengerparton általában 13 óra körül sziesztát tartanak, és csak délután 17 óra körül nyitnak ki újra.

Utazás autóval

A legfontosabb célpontokhoz kivétel nélkül eljuthatunk autópályán. A fizetős kapuknál, hidaknál, illetve például, ahol alagútban egy sávra szűkül az út, csúcsszezonban dugók alakulhatnak ki. A fizetőeszköz a kuna, de sok helyen euróval is fizethetünk. Bankkártyát is számos helyen elfogadnak. Horvátországba személyi igazolvánnyal utazhatunk, de aki Bosznián keresztül menne, annak útlevélre is szüksége lesz.

Bírság

Ha megbüntetnek, például tilosban parkolásért vagy gyorshajtásért, érdemes a helyszínen kifizetni a bírságot. Nagyobb összeg esetén megengedik, hogy egy bankautomatából vegyünk fel pénzt. Azonban, ha megtagadjuk a bírság kifizetését, jogi útra terelik az ügyet, és a bíróság garantáltan nagyobb összegű bírságot szab ki.

Idegen nyelv

A turisták által kedvelt helyeken beszélik az angolt, németet, de sok helyen használnak keverék nyelvet.

Ünnepnapok

Horvátországban az alábbi állami ünnepekre számítsunk: június 22.: Az antifasiszta felkelés napja (1941-ben e napon kezdődött a fasizmus elleni küzdelem az ellenállási mozgalom részéről), június 25.: Az állampolgárság ünnepe (az 1991-es horvát függetlenség kikiáltásának emléknapja), augusztus 5.: Nemzeti hálaadás napja, augusztus 15.: Nagyboldogasszony napja

Biztonság

Horvátország biztonságos országnak mondható; a turisták által kedvelt helyeken ritkák a bűncselekmények, azok is többnyire inkább zsebtolvajlások.

Betegségek

Horvátországban is sok a kullancs, így érdemes a védekezésre felkészülni. Egyes helyeken Hepatitis A és B fertőzés is előfordulhat, előbbi azért, mert a Földközi-tenger kagylóinak 40 százaléka fertőzött, utóbbi pedig a turisták magas száma miatt.

2016.05.13.