Facebook Share Image

Idős korunkra is legyenek céljaink!

Tematikus hírek / Család

Ahogy egyre jobban kitolódik a születéskor várható élettartam, úgy nő folyamatosan annak az esélye, hogy több időt fogunk megélni nyugdíjasként. Fiatal korunktól kezdve sokat tehetünk azért, hogy minőségi életünk legyen idős korunkban is.

SIGNAL NYUGDÍJ

Legyen előrelátó, gondoskodjon időben nyugdíjas éveiről!

A statisztikák szerint a nőknél átlag 23 év, míg a férfiaknál 17 év a nyugdíjban eltöltött idő. Gondolt már arra, mivel tölti az idejét az aktív időszak után, nyugdíjasként? Meghatározta már magának, miért töri magát nap mint nap, miért keresi a pénzt? A megélhetés biztosítása érdekében, vagy a gyerekekre megy el minden fillér? Vagy esetleg vannak olyan vágyai, céljai, amelyet a napi munka mellett nem tud megvalósítani?

Sokan készítenek úgynevezett bakancslistát. Ez azokat a célokat, tevékenységeket rögzíti, amelyeket el szeretnénk érni, meg szeretnénk nézni még az életünkben. Ahogy egyre öregszünk, úgy van egyre nagyobb jelentősége a bakancslistának is. Hiszen akkor mondhatjuk el magunkról, hogy tartalmas, szép, eredményes életünk volt, ha a fő céljainkat elértük a munkában és a magánéletben egyaránt.

Vannak, akik úticélokat tűznek ki maguk elé, helyeket, amiket mindenképpen szeretnének megnézni. A nyugdíjas kor kiváló időszak az utazásra, 60-70 évesen, még számtalan szép helyre el lehet jutni. Természetesen arra is gondolnunk kell, hogy ezek az utak mekkora kiadással fognak járni, miközben munkából származó jövedelmünk már nem lesz, csak a havi nyugdíjunk, amiből meg kell élnünk. Így ha még elutaznánk például Spanyolországba, Nápolyba, vagy éppen Bolíviába, esetleg több helyre is, akkor - a jelenlegi árakkal számolva is - több százezer forint megtakarítással kell rendelkeznünk.

Célul tűzhetjük ki egy új idegen nyelv megtanulását is, vagy egy régen tanult nyelvtudás fejlesztését. Hobbijainkra is áldozhatunk, legyen az kertészkedés, barkácsolás, szellemi sportok, de testi-lelki egészségünk karbantartásával is szükséges foglalkoznunk. Mindez nem csak idő, hanem anyagi ráfordítást is igényel majd, amiről időben kell gondoskodni.

Az anyagi háttér megteremtésének több módja is lehet. Ilyen például a nyugdíjbiztosítás, amely kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy idős korunkra garantáltan ne maradjunk megfelelő tartalék nélkül. Ha úgy tűnik, nyugdíjunkból idős korunkban szerényen megélhetünk, a nyugdíjbiztosítás lejárta után felvehető összegből finanszírozhatjuk mindazokat a régi terveinket, céljainkat, amelyek a bakancslistánkon szerepelnek. A lényeg, hogy már fiatalon gondoljunk úgy a nyugdíjas évekre, mint egy olyan minőségi időszakra, ami kiválóan alkalmas új lehetőségek, értelmes elfoglaltságok bevezetésére is.

2016.09.30.

SIGNAL NYUGDÍJ

Legyen előrelátó, gondoskodjon időben nyugdíjas éveiről!