Facebook Share Image

Így előzhetjük meg a tűzkárt és a beázást!

Tematikus hírek / Lakás

Ha hosszabb időre elhagyjuk lakásunkat, nem csupán az esetleges betörők ellen kell védekeznünk. Előzzük meg a lakásban előforduló, szintén nagy anyagi veszteségeket eredményező károkat!

Ha elutazunk, a hosszabb nyaralás idejére húzzuk ki a konnektorból azokat az eszközöket, amiket lehet: mosógép, televízió, számítógép, lámpák. Egyrészt így még alvó üzemmódban sem fogyasztanak áramot, másrészt nem okozhat bennük és a lakásban kárt egy esetleges rövidzárlat vagy vihar idején egy villámcsapás. Több hetes távolmaradás esetén érdemes a hűtőt is leengedni, az ajtót pedig résnyire nyitva hagyni, hogy megakadályozzuk a penészesedést. Hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját is, húzzuk ki a mosószeres rekeszt is, hogy kiszáradhasson.

Zárjuk el a vizet is, hiszen egy csőtörés miatt hamar leázna az egész lakás. Társasházban ezzel nem csupán magunkat, de az alattunk lakókat is védjük, hiszen távollétünkben ők vennék észre először, hogy baj van. A gázt is érdemes elzárni erre az időre.

Sokan nem gondolnak rá, de távollétünkben problémát jelent az is, hogy senki sem szellőzteti a lakást. Nagy melegben hamar befülled, így a szekrényekben, zárt térségekben, a falakra tolt bútorok mögött penészfoltok jelenhetnek meg. Ennek megakadályozása érdekében a szekrényajtókat, cipősszekrényeket hagyjuk nyitva, hogy szellőzni tudjanak a bennük lévő tárgyak.

Tűz keletkezhet a lakásban úgy is, ha a besütő nap egy fénylő tárgyra vetül hosszabb ideig: ez lehet egy asztalon felejtett tükör is például. A fénylő tárgyakat ezért tartsuk elzárva, valamint a lakást is árnyékoljuk rolóval vagy sötétítő függönnyel. Ezzel nem csupán egy lehetséges tűzkárt, de a túlmelegedést is megakadályozhatjuk.

Gondoskodjunk szobanövényeinkről is: az a legegyszerűbb, ha a kádba vizet eresztünk, és abba helyezzük a cserepeket, így alulról folyamatosan nedvességhez jutnak a növények.

2016.07.18.