Facebook Share Image

Így előzhetjük meg a lakástüzeket!

Tematikus hírek / Lakás

A reggeli rohanásban bekapcsolva felejtett eszközök komoly lakástüzeket eredményezhetnek. Következzen néhány tipp, mire érdemes odafigyelni.

Elektromos tűz leggyakrabban két okból keletkezhet egy lakásban. Az egyik a gondatlanság, figyelmetlenség, vagyis amikor a napi kapkodásban bekapcsolva felejtünk egy elektromos készüléket. Ez aztán túlmelegedhet vagy zárlatossá válhat, elég egy szikra és kész a baj. Másrészről, az égő gyertyák is gyakran okoznak lakástüzeket.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

A reggeli, napközbeni rohanásban, amikor elhagyjuk otthonunkat, vagy esetleg elutazunk, mindig nézzünk vissza még egyszer a küszöbről, és tudatosítsuk magunkban, valóban végrehajtottuk-e a szükséges rutintevékenységeket. Lekapcsoltuk mindenhol a lámpát? Kihúztuk a konnektorból a vasalót, a szendvicssütőt, a kenyérpirítót? Elzártuk a gáztűzhelyt, kikapcsoltuk a villanytűzhelyt? Nem ér hozzá semmi éghető a még forró platnihoz? Nem dobtunk ki izzó gyufát a kukába?

Ezek az apró feledékenységek ugyanis sokszor okozhatnak bajt.

Az ünnepek közeledtével, az advent időszakában ne feledkezzünk meg egy másik balesetveszélyes dologról: az adventi koszorúk, égő gyertyák okozta lakástüzekről. Sose hagyjuk magára az égő gyertyákkal bíró tárgyakat, mert ha elfeledkezünk róla, a forró viasz meggyújthatja a száraz fenyőágakat. Az adventi dekorációknak, kültéri fényeknek, világító ablakdíszeknek is évente kell meg kell vizsgálni a vezetékét. Ha sérülés nyomát látjuk, semmiképp ne használjuk tovább. Olcsóbb egy díszt lecserélni, mint egy esetleges lakástűz nyomait eltüntetni.

A másik problémás időszak, amikor erősebb viharok vannak. Ha villám csap a tévébe, számítógépbe, az azonnali meghibásodáshoz vezethet, sőt, a régi tévékészülékek esetenként ki is gyulladhatnak. Ezért vihar idején a felesleges elektromos eszközöket kapcsoljuk ki lehetőleg. Rendszeresen ellenőrizzük a vezetékeket, nincs-e valamelyiken törés, repedés nyoma. Nem csúszott-e le valahonnét a szigetelés, nem jött-e ki a drót a dugóból.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Szerencsés a helyzet, ha épp otthon tartózkodunk, amikor egy szikra kipattan. Ilyenkor gyorsan áramtalanítsunk, és a veszélyes területről, az esetleges tűz közeléből húzzunk el mindent, ami éghető. Vigyázzunk, mert elektromos tüzeket szigorúan tilos vízzel oltani! Ehhez speciális habra van szükség.

Először próbáljuk meg eloltani a tüzet, ha nem sikerül, hívjuk a tűzoltókat és értesítsük a szomszédokat is. Egy nálunk keletkezett tűzben ugyanis az alattunk, mellettünk lakók is kárt szenvedhetnek, például egy társasházban.

Sajnos, ha épp senki sincs otthon, akkor hazatérve csak a leégett lakás fogad minket. Ilyenkor az érzelmi sokk mellett komoly lehet az anyagi veszteség is. Emiatt nagyon fontos, hogy megfelelő lakásbiztosítással rendelkezzünk. Nem éri meg azt feltételezni, hogy velünk úgysem történhet baj, mert sokszor valóban csak egy apró zárlaton, egy rossz mozdulaton, egy feledékeny reggelen múlik, hogy elveszítjük minden értékünket.

Fontos tudni, hogy elektromos tűz esetén a piaci szokásoktól eltérően, mi magát a készüléket is térítjük, amiből kiindult a tűz. Ez nagy segítség, hiszen egy drága háztartási eszköz, például egy márkás televízió pótlása önmagában is több százezer forint lehet.

2016.12.14.

Megbízható lakásbiztosítást keres?

A SIGNAL lakásbiztosítása - a piaci szokásoktól eltérően - annak a készüléknek az árát is téríti, amelyből a tűz kiindult.