Facebook Share Image

Így óvakodjon a trükkös tolvajoktól!

Tematikus hírek / Lakás

A karácsony előtti vásárlási roham kedvez a bűnözőknek, ezért különösen oda kell figyelnünk értékeinkre. Vajon, mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

Egy női táska rengeteg értéket rejt: lakáskulcsot, mobiltelefont, az összes iratunkat, de még a gyerekek iratait is, a bankkártyákat, hitelkártyákat, bérletet a tömegközlekedési eszközökre. Emellett készpénzt, kedvezményekre jogosító törzsvásárlói kártyákat is. Ha ellopják tőlünk, vagy elhagyjuk táskánkat, egy pillanat alatt mindenünk odalesz.

Mivel közelednek az ünnepek, egyre többen megyünk munka után bevásárolni, nézelődni. Zsúfoltság van a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, bevásárlóközpontokban. Ráadásul korán sötétedik, így egy kivilágítatlan buszmegállóban is bármikor eltűnhet a trükkös tolvaj.

Mire figyeljünk?

Először is, csak zárható táskát hordjunk magunkkal, aminek több rekesze, zsebe is van. Az iratokat, bankkártyákat és egyebeket ne a pénztárcában tartsuk, amit gyakran kiveszünk fizetéskor, hanem a táska többi, cipzárral zárható belső rekeszében.

Mindig fogjuk erősen a kezünkkel a táska szíját, hogy azt ne lehessen lerántani egy mozdulattal! A hátizsákból például egy ügyes tolvaj könnyen kivehet bármit, ezért azt is vegyük előre vásárlás, közlekedés közben. Ha oldaltáskánk van, a szíját vállunkon átvetve hordjuk, egyik szabad kezünket hagyjuk a csaton.

Bár hajlamosak vagyunk mindent egyik táskából a másikba átönteni, időnként rendszerezzünk, és csak azokat a tárgyakat vigyük magunkkal, amire épp valóban szükségünk van. Például, ha egyedül vásárolunk, felesleges magunkkal vinni a gyerekek összes iratát is csak azért, hogy mindig kéznél legyen, mert ha eltűnik a táskánk, olyan dokumentumok is elveszhetnek, amire adott napon semmi szükségünk nem is volt.

A PIN-kódokat sose tartsuk a bankkártyák, hitelkártyák mellett, és főleg ne a pénztárcánkban! Ugyanígy vigyázzunk arra is, hogy ha lakáskulcsunk eltűnik, ne lehessen ugyanakkor a lakcímkártyánkat is ellopni, hiszen így lehet, hogy a tolvaj előbb ér hozzánk, mint mi.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Amint észrevettük irataink, pénztárcánk vagy táskánk hiányát, azonnal jelentsük be annak eltűnését/ellopását a rendőrségen! A bankkártyákat, hitelkártyákat azonnal tiltsuk le. Ha később elő is kerülnek, kevesebbe kerül egy új kártya igénylése, mint amekkora veszteség érhet minket, ha leemelik pénzünket a számlánkról. Az igazolványok eltűnését is jelenteni kell, nehogy később a tolvaj visszaéljen velük. Lopás esetén díjmentesen tudjuk az iratokat pótolni valamelyik kormányablaknál.

Sok esetben nagy veszteség a közlekedési bérlet eltűnése is, hiszen az is sokba kerül. Egy havi felnőtt bérlet ára 9500 Ft, egy negyedévesé 28.500 Ft, míg egy arckép nélküli éves Budapest bérlet ára 189.000 Ft.

Jó hír, hogy a piaci szokásoktól eltérően a lakásbiztosítási kockázatokon belül Társaságunk téríti a közlekedési okmányok ellopását, illetve megsemmisülését is.

2016.12.07.

Érdekli lakásbiztosítási ajánlatunk?

OTTHON lakásbiztosításunk - a piaci szokásoktól eltérően - téríti okmányaink megsemmisülését, ellopását is.