Facebook Share Image

Így téliesítsük a kertet!

Tematikus hírek / Lakás

Korán beköszöntött a hideg, alkalmanként fagyhat már éjszaka, így ideje felkészíteni kerti növényeinket a télre.

Ha eddig nem tettük volna meg, a dézsás leandert feltétlenül vigyük be a garázsba vagy a pincébe, ahol alacsonyabb hőmérsékleten, minimális fény mellett áttelelhet. A szobai hőmérséklet nem megfelelő a növény számára, 8-10 fok körül legyen a téli átlaghőmérséklete annak a helyiségnek, ahova visszük.

Sokaknak gondot okoz a muskátli átteleltetése. Szedjük ki a földből vagy a balkonládából a töveket és szorosan egymás mellé állítva, a gyökereket földdel letakarva, minimális öntözés mellett áttelelnek a növényeink fagymentes, némi fényt kapó helyiségben. Ez lehet kamra, garázs vagy pince is, vagy akár a hűvösebb lépcsőházi folyosó. Mivel az idősebb tövek kevesebb virágot hoznak, 3-4 évente vásároljunk új növényeket.

A gyümölcsfák tövét régen mésszel kenték be. Ez az eljárás ma is hatásos annak érdekében, hogy megvédjük a fákat a fagyási sérülésektől.

Szinte minden gyümölcsfaj lombját megfertőzhették a nyáron a különféle gombabetegségek. Még az ősszel meg kell a lombjukat veszített, kopasz fákat alaposan permetezni a gyári növényvédő szerek valamelyikével. Manapság már a diófákat is számos fertőzés éri, így ennek a fának a védelméről is gondoskodni kell ősszel annak érdekében, hogy jövőre is bő termést hozzon.

Az elvirágzott krizantém, szappanvirág, gömbvirág, zászlóvirág és hasonló növények szárát vágjuk vissza a föld felett kb. 10-20 centisre, így majd tavasszal új hajtásokat hoznak. A rózsabokrok, fügebokor és a kényesebb növények szárát rakjuk körbe levélkupaccal, vagy tekerjük körbe kartonpapírral, majd vékony hálóval, így megvédjük őket a fagytól, ólmos esőtől.

A kaktuszok, pozsgások locsolását jelentősen mérsékelni kell, különben elrohad a gyökerük.

Vágjuk vissza a levendulát is. Ha megfelelően gondozott növényünk van, akkor a levendula télálló, de ez több, fóliasátorban nevelt példányról nem mondható el. Ha nem őstermelőtől vásároltuk, hanem például bevásárlóközpontban, akkor első télen védjük a levendulát a fentebb leírt módon. A télálló példányokat ilyenkor már nem kell locsolni, elegendő neki a természetes módon keletkező nedvesség.

2016.11.03.