Facebook Share Image

Indul a kullancsszezon: hogyan védekezzünk a vérszívók ellen?

Termatikus hírek / Család

A legfontosabb tudnivaló, hogy minimálisra csökkenthető a fertőzés esélye, ha 24 órán belül kiszedjük a bőrből a kullancsot. A legnagyobb biztonságban pedig akkor leszünk, ha a megelőzésre koncentrálunk.

A kullancs kétféle betegséget is terjeszthet, a Lyme-kórt és a vírusos agyvelőgyulladást. Védőoltás csak ez utóbbi ellen létezik, fizetni kell érte, valamint rendszeresen meg is kell újítani. Ezzel együtt megéri beoltatni magunkat, mert az agyvelőgyulladás súlyos szövődményeket, akár halált is okozhat. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, ezért különösen fontos, hogy a megelőzésre nagy hangsúlyt fektessünk.

Kullancs szinte bárhol előfordulhat, nemcsak az erdőkben, de parkokban, vagy akár a saját kertünkben is. Ha erdős területre indulunk, mindenképpen ajánlott a zárt ruházat viselete: hosszú ujjú felső, hosszú nadrág, magas szárú zokni (amibe akár a nadrágot is betűrhetjük) és zárt cipő.

Léteznek különféle kullancsriasztó szerek is, ezekkel érdemes befújni, bekenni magunkat. Figyeljünk arra, hogy hatásuk nem tart ki egész nap, így pár óra elteltével meg kell ismételni a műveletet.

Amint hazaértünk, azonnal vizsgáljuk át magunkat, gyermekünket alaposan. A kullancs szeret a hajlatokban megbújni, de kedveli a fejbőrt is. Ha vérszívót találunk a bőrben, azt haladéktalanul távolítsuk el, akár már kirándulás közben is, ha észrevesszük, de legkésőbb otthon.

Kaphatóak speciális kullancskiszedő kanalak, csipeszek, de a célra tökéletesen megfelel egy vékony szemöldökcsipesz is. Eszköz hiányában kézzel, laza csavaró mozdulattal is kiemelhetjük az állatot. Az sem baj, ha beszakad, csupán arra vigyázzunk, hogy közben ne nyomjuk össze az utótestét, mert akkor visszalökheti a fertőzött vért. Amennyiben 24 órán belül eltávolítjuk az élősködőt, nagy esély van arra, hogy még nem tudott fertőzni.

Ha háziállatot tartunk, őt is rendszeresen vizsgáljuk át. Ha az állatban találunk kullancsot, ugyanúgy mielőbb ki kell szedni, mint az emberből, mert rájuk nézve is veszélyes lehet a vérszívó által terjesztett betegség.

2016.04.13.