Facebook Share Image

Készítsük fel autónkat az őszre!

Tematikus hírek / Utazás

Miközben felkészültünk az iskolakezdésre, a munkára, vajon az autónkról is megfelelően gondoskodtunk? Ha az elmúlt hónapokban sokat utaztunk, akkor különösen fontos, hogy a gépjárművet is felkészítsük az őszi, változó időjárásra.

Ha nyáron mindenhová autóval utaztunk, érdemes szervizben átnézetni a gépkocsit, ellenőriztetni a futóművet, a fékek állapotát, az olajszintet. Bizonyos alapvető ellenőrzéseket azonban mi magunk is el tudunk végezni otthon.

Amire ősztől számítanunk kell, az a látási viszonyok romlása, valamint a nedves aszfalt. Lehet, hogy nyáron egyáltalán nem is használtuk a tompított fényszórókat. Most azt mindenképp tegyük meg, hogyha véletlenül kiégett egy izzó, cseréljük vagy cseréltessük ki. Fontos ellenőrizni a fényszóró magasságot is, nehogy a szembejövők szemébe világítsunk az út helyett. Ellenőrizzük a féklámpákat, a helyzetjelzőket, ködlámpákat is.

Vizsgáljuk át az ablaktörlő lapátokat. A nyári melegben a gumi károsodhatott. Tisztítsuk meg egy zsebkendővel vagy ronggyal, majd indítsuk be. Ha ugrál vagy csíkot húz, ideje cserélni. Ősszel is sokat eshet az eső, nincs balesetveszélyesebb annál, mint amikor nem látunk ki rendesen az autóból.

Ellenőrizzük az abroncsok nyomását is. Ha nincs elég levegő a kerekekben, azzal romlik a fék hatásfoka, amit a nedves út is tetéz.

Murphy törvénye alapján, ha valami baj történik az autónkkal, például defektet kapunk, az biztos, hogy este, sötétben és szakadó esőben fog történni. Minden eshetőségre készülve ellenőrizzük, hogy van-e megfelelő számú láthatósági mellény a kocsiban. Emellett nem árt, ha van nálunk egy kesztyű is, hogy ha kereket kell cserélni, ne a kezünket koszoljuk össze.

Mossuk le a szélvédőt belülről is! Ez nagyon fontos, hogy megfelelően lássunk ki sötétben is. Az elmúlt hónapokban biztos, hogy rakódott némi zsírréteg az üvegre, például, ha fújtunk az üvegre levegőt párátlanítás miatt, vagy fel-le helyeztük a GPS vagy telefon tartóját. Dohányosoknál pedig a füst is réteget képezhetett a szélvédőn. Megfelelő a szokásos alkoholos ablakmosó folyadék és egy rongy, majd töröljük át a szélvédőt papírtörlővel.

Ellenőriztessük a klímát is. Esős időben nagyon kényelmetlen és balesetveszélyes párás üvegű autóban utazni. A motorháztető, szélvédő mögötti területet is ellenőrizzük, nincs-e ott levél, beragadt ág, ami a fúvókákat elzárhatja.

Ha eddig nem tettük meg, ellenőriztessük látásunkat! Ezt évente egyszer amúgy is érdemes megtenni, praktikusan még a rossz látási viszonyok beállta előtt. Ha szemüvegre van szükségünk, vagy a dioptrián kell változtatni, készíttessük el mielőbb az újat, mert az éleslátás nagyon fontos a vezetésnél.

Készüljünk fel lélekben az iskolakezdésre akkor is, ha nincs gyermekünk! Ősztől reggel és délután tömegével sietnek a gyerekek az iskolába, edzésre, haza. Beszélgetnek, futnak, sokszor nem néznek körbe, mielőtt lelépnének az úttestre. Fokozottan figyeljünk rájuk, ha iskolát jelző táblát látunk, inkább lassítsunk!

2016.08.30.