Facebook Share Image

Mire figyeljünk a lakásbiztosítás kiválasztásánál, ha társasházba költözünk?

Tematikus hírek / Lakás

Lakásbiztosítás választásakor fontos az, hogy van-e a társasháznak közös biztosítása, illetve ha van, akkor milyen kockázatokra terjed ki az. Ha erre odafigyelünk, sok bajtól megóvhatjuk magunkat.

A biztosítási szerződés kiválasztásakor feltétlenül nézzük meg, mire is nyújt fedezetet az adott biztosítás. Vegyük számba a tipikus káreseteket és az ingatlanunk speciális adottságait is. Érdemes biztosítási szakemberrel konzultálni annak érdekében, hogy a ténylegesen nekünk való biztosítást válasszuk.

Másodszor pedig ne csak a saját lakásbiztosításunkkal kapcsolatban tájékozódjuk, hanem annak is nézzünk utána, hogy maga a társasház rendelkezik-e már biztosítással és hogy abban pontosan mely kockázatok foglaltatnak már benne, valamint a lakásunkra vonatkoztatva mekkora biztosítási összeget tartalmaz.

Az egyik lehetséges megoldás, ha a lakók egyedileg biztosítják azokat az épülethez tartozó vagyontárgyakat, amelyek az ő felelősségi körükbe tartoznak. A társasház pedig az alapító okiratban meghatározott közös tulajdonra, azaz például a főfalakra, a födémekre, a tetőre, a közös használatú, közös tulajdonú helyiségekre, valamint a közművek alap- és felszálló vezetékeire szerződik csak.

De úgy is el lehet járni, hogy a társasház az egész ingatlanra köt egyetlen biztosítást, amely az épületet teljes egészében, minden közös és egyedileg használt részével megvédi. E mellé csupán az ingóságot és néhány kiegészítő fedezetet érdemes a tulajdonosoknak biztosítani lakásonként.

Ha beköltözéskor nem nézünk utána, hogy az adott házban melyik megoldás van érvényben, akár az is előfordulhat, hogy például az épületbiztosításra duplán fogunk fizetni, vagy pedig épp ellenkezőleg, egyes falak vagy vezetékek kimaradnak a biztosításból. Ha csak a káresemény bekövetkezte után jövünk rá, hogy a javításokat saját zsebből kell fizetni, az nagyon megterhelheti a családi kasszát.

A lakásokra és magára a tömbházra sokszor érdemes ugyanannál a biztosítónál szerződést kötni, hiszen a legtöbb esetben ilyenkor kedvezményt ad a biztosító.

Szerződéskötéskor figyelni kell arra, hogy mind az alul-, mind a felülbiztosítást elkerüljük.

2016.03.11.

Megfelelő lakásbiztosítást keres? Tekintse meg termékeinket!