Facebook Share Image

Adókedvezmények optimalizálása

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra – adókedvezmények optimalizálása

Kevesebb mint két hét múlva itt a karácsony és megkezdődik az ünnepi időszak, ami természetesen nem a hivatalos ügyek intézéséről és a pénzügyeink, befektetéseink gondozásáról szól. A 2018-as év lezárása egyben egy adóév lezárását is jelenti, ezért most kínálkozik az utolsó lehetőség arra, hogy áttekintsük befektetéseinket, biztosításainkat és megtegyük a szükséges lépéseket az adónk optimalizálása érdekében.

Daniel-Kempchen„A SIGNAL IDUNA Biztosító értékesítési vezetőjeként két fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik az, hogy a nyugdíjbiztosítások után 20%, de legfeljebb 130 ezer forint adójóváírás vehető igénybe a befizetések után. A maximális adójóváírással tehát éves szinten 650 ezer forint megtakarítás esetén lehet számolni. Aki emellett még egyéb pénztári befizetésekkel is rendelkezik, mint például önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári számlával, amelyek után szintén jár 20%, de maximum 150 ezer forint adójóváírás, azok jövőre 280 ezer forint adójóváírást könyvelhetnek el." – összegezte Daniel Kempchen.

Ami pedig a kockázati életbiztosításokat illeti, ott sem mindegy, hogy mikor indítjuk el a biztosítást, mert annak díja szorosan összefügg az életkorral. A biztosító ugyanis naptári években, s nem születésnaptól születésnapig számítja a szerződő életkorát és annak megfelelően a szerződés díját. Ez röviden azt jelenti, hogy a következő naptári év januárjában már egy évvel idősebbeknek számítunk, mint az azt megelőző év decemberében, ami a díj emelkedését vonja maga után. Aki teheti, még most fizessen be eseti díjat a nyugdíjbiztosítási számlájára. Ha pedig gondoskodni szeretne családjáról, lehetőség szerint december 31. előtt kössön kockázati életbiztosítást.