Facebook Share Image

Az ítéletidő mérlege: 13 ezer bejelentés, másfél milliárdos kár

Az ítéletidő mérlege: 13 ezer bejelentés, másfél milliárdos kár

2015. augusztus 28.

13 ezer lakóingatlant érintő kárbejelentés történt eddig az augusztus 17-i vihar után. Az anyagi kár mértéke meghaladja az 1,6 milliárd forintot – adta hírül a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A vihar a legtöbb kárt Budapesten, illetve Pest megyében okozta, de sok a bejelentés Bács-Kiskun, Somogy és Baranya megyéből is, valamint Szeged és Dunaújváros térsége is nagymértékben érintett.

A leggyakoribb kártípus az úgynevezett elöntéses kár, illetve a tetőbeázás. Emellett viharkárokról, valamint a villámcsapások másodlagos, indukciós hatása miatt bekövetkezett káreseményekről is érkezett bejelentés.

A biztosítási szabályzatok általában tartalmazzák, hogy a káresemény észlelésétől számítva milyen határidőn belül kell bejelenteni az eseményt a biztosító társaságnak. Ez a magyarországi gyakorlatban az észleléstől számított 2-5 nap. Ugyanakkor, mivel a négy napos ünnep következtében sokan nem tudták a határidőt betartani, a biztosítók a szerződésben foglalt határidőt rugalmasan kezelik. Felhívják a figyelmet arra, hogy a helyszínről érdemes fotót készíteni, illetve a sérült épületelemeket megőrizni annak érdekében, hogy a kárszakértő pontos képet tudjon alkotni az ingatlan sérüléséről.

A MABISZ adatai alapján a május-augusztus közötti időszak az év leginkább kárveszélyes periódusa, ugyanis 2010-2014-ben több mint 762 ezer kárt rendeztek a biztosítók ez alatt az időszak alatt, melyek összértéke megközelítette a 60 milliárd forintot. A jelentésből az is kiderül, hogy a hazai ingatlanoknak körülbelül háromnegyede rendelkezik lakásbiztosítással.

A SIGNAL Biztosító Zrt. ügyfelei eddig az augusztus 17-i szélsőséges időjárási körülmények miatt közel 300 bejelentést tettek, melyek főleg a felhőszakadás, vihar és a villámlás következtében történtek. A bejelentések 60%-a Budapestről érkezett, de jelentős mértékűek a károk Székesfehérvár és Tapolca térségében is. A károk értéke megközelíti a 80 millió forintot, feldolgozásuk folyamatos, az erőforrások átcsoportosításával javítunk a szélsőséges helyzet okozta terhelés kezelésén.

*Forrás: MABISZ sajtóközlemény, 2015. 08. 24.