Facebook Share Image

 

Aszály elleni védekezés

a hobbikertekben

 

Az utóbbi években egyre forróbbak a nyarak és lassan eltűnőben vannak az évszakok közötti éles határok is. Ez a tény egyre nagyobb kihívást jelent a hobbikertészeknek is.

Az extrém forró, csapadékmentes nyári időszakok hatására a kiskertekben sorra jelennek meg azok a mediterrán növények, melyek termesztéséről 20-30-40 évvel ezelőtt még csak álmodozhattunk. A füge, a gránátalma már számos kiskertben megtalálhatók, és nem ritkák már az olajfák sem.

Ennek persze örülhetnénk is, de sajnos ez egy olyan megállíthatatlan felmelegedési folyamat következménye, aminek hatására, akár néhány évtizeden belül elveszíthetjük a megszokott őshonos növényeink jelentős részét.

De hogyan tudunk védekezni az aszály ellen?

Fogjuk fel az esővizet!
Ami talán a legfontosabb, hogy az esős időszakban fogjunk fel minden esővizet. Ezt nagyon egyszerűen megtehetjük a csatorna kifolyója alá helyezett esővízgyűjtő tartályokkal. Ezzel a megoldással nem kell a vezetékes vizet használnunk, így nem csak a környezetünket kíméljük, de a pénztárcánknak is kedvezünk. Ma már számos Önkormányzat hirdet környezetvédelmi pályázatokat – akár esővízgyűjtő hordók igénybevételére is – ezért érdemes felkeresni a honlapjukat.

Takarjuk a földfelszínt szerves anyagokkal!

Ahhoz, hogy a veteményesünk vagy virágoskertünk locsolása után a nedvességet sokáig meg tudjuk tartani, célszerű takarni a föld felszínét. Ehhez remek választás a fenyőmulcs, ami nem csak segít megakadályozni a kiszáradást, de bomlásával számost jótékony anyag szabadul fel, ami táplálhatja növényeinket. De remek megoldás a levágott fű is, amit szárított állapotban szórhatunk a föld felszínére. Ez egy idő után remek komposztot jelent a földnek is. Fontos a növényeink körüli gyomlálás is, hiszen a gyomok elszívhatják a nedvességet haszonnövényektől.

Ültessünk a növény igényeinek megfelelően!

A kert tervezésénél célszerű különválasztani a meleget, szárazságot jól tűrő növényeket, a kényesebb árnyékot és bőséges locsolást igénylő növényektől. A forróságot jól tűrő növényeket ültethetjük a kert déli oldalára, az égető napsütést nem tűrő növényeket pedig célszerű a kert északi/keleti oldalára, vagy egy fa árnyékába ültetni.

Növeljük a talaj humusztartalmát!

Minél nagyobb egy talaj szerves anyag tartalma annál több vizet képes megtartani. A talaj szerves anyag tartalmát növelhetjük akár trágyával (pl.: szarvasmarhatárgya), vagy jó minőségű komposzttal, amit saját magunk is előállíthatunk a háztartásban keletkező növényi hulladék komposztálásával.

Ültessünk fákat!

Ha tehetjük ültessünk fákat kertünkbe, hiszen árnyékot adnak és így is védhetjük növényeinket a kiszáradástól, kiégéstől.