Facebook Share Image

 

Itt a kánikula! Kiadták a hőségriasztást!

 

A hőségriasztás érvénybe lépésének időpontját, várható időtartamát és fokozatát az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az országos tisztifőorvos határozza meg és hirdeti ki.

Vöröskód: hőségriadó
Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. A nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel, valamint a megfelelő mennyiségű védőital fogyasztással. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői.

A kánikula a gyerekeket is megviseli
A legnagyobb melegben, 30 fok feletti hőmérséklet esetén érdemes inkább beltéren tartózkodni, és tartani az íratlan szabályt, hogy a délelőtt 11 és a délután 3 óra közötti időszakban nem visszük ki a gyereket. Pillanatok alatt napszúrást kaphatnak, illetve leéghetnek az erős UV-sugárzás miatt. Mindenképpen érdemes az árnyékban tartózkodni a gyerekekkel, és ha van lehetőség pancsolni, akkor nemcsak jól érzi magát, hanem hűti is a testét. A kint tartózkodás idejére egy kis vászonsapka és napvédő tej is szükséges, de a gyermeket soha ne hagyjuk egyedül a fulladás és ájulásveszély miatt.

Megfelelő folyadékbevitel, könnyű ételek
A kiszáradás megelőzése érdekében hőségriasztás idején különösen fontos ügyelni a bőséges folyadékbevitelre, mivel az elégtelen vízivás következtében fellépő kiszáradás veszélyes mértékű vérnyomáseséshez vezethet.A napi ajánlott két liter folyadékbevitel a kánikulában nem elegendő, a szervezet folyadékigényére nyári melegben különösen oda kell figyelni, főleg az idősek és a gyerekek esetében. A kánikulában kisbabáknak, bölcsis, ovis korúaknak testsúlykilogrammonként 150-180 ml folyadékra van szükségük, hatéves kortól testsúlykilogrammonként 100 ml-re.

A legjobb választás a víz, de ha ennek nincs pozitív fogadtatása, akkor akár hozzáadott cukor nélkül készült gyerektea, vagy ha a gyerek már nagyobb, limonádé is. A folyadék ne legyen túl hideg a gyerekek esetében, hiszen, ha a kimelegedett kicsi megissza a hűs italt, abból torokfájás, légcsőhurut is lehet. Ne feledjük, a folyadékfogyasztásba a leves és a lédús gyümölcsök is beleszámítanak, ezek ne maradjanak ki az étkezésből kánikulában. A nagy melegben minél könnyebb ételek kerüljenek a tányérunkra, érdemes előnyben részesíteni a levesek mellett a könnyű főzelékeket és a salátákat.
Fontos továbbá, hogy mindent, ami csak romlandó, hús- és tejtermékeket, főtt ételeket, tojástartalmú ételeket, a lehető leghamarabb hűtőbe kell tenni, elkerülendő a szalmonellát és egyéb, forróságban elromlott étel miatti ételmérgezést.

Hogyan vészeljük át a kánikulát a lakásban
Az erősen feltekert klíma nem jó megoldás a lakás hűtésére, hiszen a kinti és benti hőmérséklet közötti nagy eltérés bajt is okozhat. Napközben érdemes zárva tartani az ablakokat, és kizárólag éjjel szellőztetni, amikor már kellemesen lehűlt a levegő. Célszerű ilyenkor kereszthuzatot csinálni, hogy kihajtsuk a helyiségekben megrekedt meleget, és hajnalig nyitva tartani az ablakokat.

A nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának veszélye is, mert légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni és fokozott óvatossággal használni a készüléket! Finom szellőt is imitálhatunk a lakásban és az irodában ventilátorok segítségével. Érdemes a gépet olyan magasságba tenni, ahol kellemesen elérnek minket az áramlatok illetve több ventilátort is használhatunk, hogy átszellőztessünk minden egyes helyiséget és megmozgassuk a levegőt.

Kertes házaknál az esti locsolás több foknyi hőmérséklet-csökkenést eredményezhet, kiváltképp, ha a ház falát és a ház körüli köves utat, teraszt is lelocsoljuk. A növények is hálásak lesznek a frissítő zuhanyért, és mi is érezni fogjuk, mennyivel kellemesebb a kert, miután egy kiadós, hűsítő zuhanyt kapott. Akinek nincs kertje, gyakori hidegvizes felmosással hűtheti le a járólapokat a lakásban, akár naponta többször is.

Fokozottan figyeljünk a házi kedvencekre is
A tartós meleg nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát.
A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát. Különösen fontos a napjában többször újratöltött vizes tál.

A nagy nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot!