Facebook Share Image

 

Itt a viharszezon!

Az utóbbi években egyre szembetűnőbb az időjárás változása. A tavasz már nem tavasz, a tél már nem tél. És akkor még nem beszéltünk az extrém viharokról, melyek időszaka már itt van a nyakunkon. Ha kivédeni nem is tudjuk a viharkárokat, de némi odafigyeléssel valamelyest csökkenteni tudjuk az időjárás miatt bekövetkező károsodásokat. Lássuk, mire figyeljünk!

Figyeljük az időjárás jelentést!

Az első, amit tehetünk, hogy felkészülünk az időjárási helyzetekre. Ma már számtalan olyan oldalt találhatunk az interneten, ahol akár órára pontosan, lokalizálva meg tudjuk nézni, hogy a lakó- vagy tartózkodási helyünkön, várható-e valamilyen kedvezőtlen időjárási esemény. Érdemes mobiltelefonunkra is letölteni olyan időjárás előrejelző applikációt, mely figyelmeztetést küld egy-egy vihar közeledtéről.

Gondoskodjunk otthonunk biztonságáról!

Mielőtt elmegyünk otthonról, mindig zárjuk be a nyílászárókat. Még bukóra se hagyjunk nyitva egyetlen ablakot sem. Ez nem csak a beázás károk miatt fontos, hanem a betörések elkerülés miatt is. Érdemes a nyílászárók tömítését is rendszeresen ellenőrizni, hogy egy nagyobb esőzés után, nehogy a beszivárgó víz tegyen kárt vagyontárgyainkban. Ha pedig hosszabb időre hagyjuk el otthonunkat, akkor érdemes áramtalanítani az elektromos eszközöket a villámlások miatti túlfeszültség okozta károk elkerülése érdekében.

Tegyünk rendet a kertben!

 

Rögzítsük vagy zárjuk el a kerti bútorokat! A szél által elsodort műanyag bútorok is nagy kárt tudnak okozni, például betörhetik a teraszajtót. Rögzítsünk mindent súlyokkal, vagy zárjuk el például egy fészerben, garázsban, amíg el nem múlik a vihar.

A tetőszerkezetről se feledkezzünk meg!

A tetőszerkezet folyamatos karbantartásával kivédhetők a beázás károk, de egy jól karban tartott tetőszerkezettel, minimalizálhatjuk a szél által megbontott tetőszerkezeti károkat is. Fontos az esővíz elvezetésére is figyelni, a csatornákat rendszeresen tisztítani kell, a belehulló levelek vagy kisebb faágak miatt. Az esővizet célszerű felfogni, és locsolásra használni, így ezzel nem csak a pénztárcánknak kedvezünk, de megóvhatjuk otthonunkat és pincénket is a rossz vízelvezetés miatti beázás károktól.

Villámhárító márpedig kell!

A családi házak többségén sajnos nincs villámhárító. Egy ilyen rendszer kiépítése nem olcsó mulatság, de mindenképpen javasolt a villámkárok elkerülése miatt. Itt nem csak az elektromos berendezésekben okozott károkra kell gondolni, hanem a villámlás okozta pusztító tűzkárokra is.

Védjük napkollektorainkat is!

Manapság a környezettudatosság és a hosszú távú megtakarítások miatt, egyre többen szerelik fel otthonukat napelemekkel. Ezek a berendezések ugyan már rendkívül strapabírók, de mivel egész évben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, ezért előfordulhatnak sérülések.

Ahhoz, hogy ezeknek a berendezéseknek a sérüléseit minimálisra csökkentsük, érdemes a felületeket rendszeresen ellenőrizni. Ha faág, vagy törmelék esne rá, azt azonnal el kell távolítani, mert karcolásokat okozhatnak és ez a berendezés hatékonyságát csökkentheti. Érdemes időszakosan ellenőrizni a napelemek rögzítését is, nehogy egy szélvihar miatt a berendezések elmozduljanak.

Autónk védelméről se feledkezzük meg!

Ha tehetjük, autónknak biztosítsunk fedett helyet. Ez nem csak a viharok és jégverés okozta károk miatt fontos, de így megvédhetjük autónk fényezését is az időjárás viszontagságaitól. Ha azonban nem áll módunkban fedett helyen parkolni, akkor a parkolásnál mindig legyünk körültekintők. Kerüljük a nagy fák alatti megállást, hiszen egy erős szél vagy vihar a leszakadó ágakkal akár több százezer forintos kárt is okozhat autónkban.