Facebook Share Image

 

 

 

 

Tippek a vízfogyasztás csökkentésére

 

A vízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a Föld népessége népessége (ENSZ adat: https://www.unwater.org/water-facts/scarcity/). A Föld édesvízkészlete ugyanakkor állandó: a teljes vízkészletnek mindössze 3%-a édesvíz, amelynek kétharmada jégben, hóban van, így csupán 1% a közvetlenül felhasználható. Ennek nagy részét a mezőgazdaság és ipar használja fel, emberi használatra igen csekély mennyiségű víz marad. Megfontoltan kell tehát az édesvizet felhasználni!

A víziközmű-szolgáltatótól kapott elszámoló számlából meggyőződhetünk róla, hogy mint lakossági felhasználó, hogyan alakul az vóvíz felhasználásunk az átlaghoz képest. A legutóbbi rendelkezésre álló adatok szerint (Magyar Víziközmű Szövetség, 2017) az egy felhasználási helyre jutó havi átlagos vízfelhasználás 6,87 m3, az egy lakossági felhasználóra jutó napi átlagos vízfelhasználás pedig 95,1 liter.

Ha az átlagnál kevesebb is a fogyasztás, nagy eséllyel az alapvető emberi szükségletként meghatározott vízmennyiségnél magasabb, ami napi 50 liter/főben lett meghatározva (Basic Human Water Requirements). Könnyű belátni, hogy európaiként biztosan tehetünk valamit a vízfogyasztás csökkentésért. Mutatunk néhány tippet, amivel visszaszoríthatjuk háztartás vízfelhasználását.

Hol folyik el a víz otthon?

Közvetlenül és közvetve mindenki hozzájárul az édesvíz elfogyasztásához. A közvetett vízfogyasztást az előállított termékek, igénybe vett szolgáltatások előteremtéséhez felhasznált víz mennyisége adja. Ennek csökkentéséhez alapvetően meg kellene változtatni az életmódot, például a növényi alapú étrendre történő áttéréssel.

Ennél sokkal egyszerűbb a közvetett fogyasztást csökkenteni az alábbi néhány egyszerű gyakorlat bevezetésével.

Érdemes a fürdőszobai vízhasználattal kezdeni, ugyanis az otthonon belüli vízfelhasználás nagy része itt történik.

 • Fogmosás, borotválkozás közben zárjuk el a csapot. Sőt, egy alapos kézmosás közben sem muszáj folynia a víznek.
 • Fürdés helyett inkább válasszuk a zuhanyozást! Persze nem mindegy, mennyi ideig folyatjuk a vizet. Víztakarékos zuhanyfej használatával még több vizet és energiát takaríthatunk meg.
 • WC-öblítésnél is csökkenthetjük a vízmennyiséget, ha megfelelő wc-tartályt használunk. A kétgombos modellek víztakarékosabbak a régebbi típusúakhoz képest. De karos tartályok között is találhatunk olyat, ami tetszőleges vízmennyiség leengedését teszi lehetővé, nem kell az egész tartályt kiüríteni egy lehúzással.
 • Mosásnál lehetőség szerint csak teli gépet indítsunk be, hacsak nem tudjuk kiválasztani a töltetnek megfelelő vízmennyiséget. Bár vizet nem, de áramot spórolhatunk azzal, ha alacsonyabb hőfokon mosod a ruháidat.

A konyhában az alábbi trükkökkel lehet jelentősen csökkenteni a vízfogyasztást:

 • Legnagyobb pazarlás, ha folyó meleg víz alatt mosogatunk. Ennél a kétmedencés kézi mosogatás jóval takarékosabb.
 • A mosogatógép jóval kevesebb vizet és energiát fogyaszt. Pláne, ha a mosogatógépet teljesen feltöltve kapcsoljuk be, és gazdaságos programot használunk.
 • Öblítés helyett elég, ha lekaparjuk a tányéron lévő maradékot, mielőtt betennénk a mosogatógépbe.
 • Tartsunk egy kancsó ivóvizet a hűtőszekrényben, ahelyett, hogy a csapot addig folyatnánk, amíg a víz lehűl.
 • Vízforralásnál is ügyeljünk, hogy csak annyi vizet töltsünk a forralóba, amennyit valóban felhasználunk.
 • A fagyasztott étel kiolvasztásához tegyük át előző este az élelmiszert a hűtőbe, ahelyett, hogy forró vizet használnánk hozzá.

A kültéri vízfelhasználás csökkentéséről se feledkezzünk meg. Ha kertes házban laksunk, az alábbiakra ügyeljünk:

 • Ha még csak most ültetnel növényeket a kertbe, válasszon szárazságtűrő fajtákat.
 • Locsolásnál fontos az időzítés: nem mindegy, hogy a növényeket mikor és mennyi vízzel locsoljuik. Nem érdemes például nap közepén locsolni, amikor a forró nap elpárologtatja a víz nagy részét, mielőtt az a növényekhez jutna.
 • Az esővizet érdemes hordóba vagy tartályba gyűjteni és ezzel locsolni a növényeket. Érdemes szemügyre venni az ereszcsatornákat, hogy valóban a tartályba gyűljön a víz a tetőről.
 • Ha az esővíz gyűjtése nem megoldható, a locsolótömlőre csatlakoztassunk szórófejet vagy fúvókát, így akár felére is csökkenthetjük a felhasznált víz mennyiségét.