Facebook Share Image

Hogyan előzzük meg a vállámcsapás okozta károkat?

Sokunknak egy élet munkája fekszik az otthonában, ezért is lényeges, hogy maximális védelemben tudjuk azt.

Így változik hazánk időjárása

Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási események gyakoriságában és intenzitásában már napjainkban is jelentős emelkedés mutatkozik és ezek száma tovább fog nőni. Ezekből olyan káresemények következnek, amelyek eddig nem voltak jellemzőek, mint amilyenek a tavaszi aszály- és viharkárok.

Az éghajlatváltozás várható hatásairól nemrégiben kormányzati dokumentum is készült. Az abban felvázoltak alapján a csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporok, villámlással, intenzív jégesővel, szélviharral kísért zivatarok formájában jelentkezik, ráadásul már nem csak a nyári hónapokban. Emellett egyre több hőhullámos időszakra számíthatunk a 21. század során, melyek hossza és intenzitása is növekedni fog.

A maximális szélsebesség, valamint a szélviharok gyakoriságának várható növekedése közvetlen veszélyforrást jelent otthonainkrais.Nyáron a villámcsapások gyarapodása az elektronikai berendezéseket is veszélyezteti.

Tudta, hogy a villámcsapások egyre nagyobb károkat okoznak? Ez nem csupán az időjárás miatt van így, az építési technológiában bekövetkezett változások is ludasak a dologban. A korszerű szigetelőanyagok révén ugyan csökkennek a fűtési költségek, ugyanakkor az éghető szigetelőanyagok miatt egy villámcsapás esetén sokkal könnyebben lángra kaphat például az egész tetőszerkezet.

Megnőtt a villámcsapás hatására keletkezett tűz kockázata, valamint a lehetséges károk nagysága is. A korszerű, energiatakarékos, általában integrált áramköröket tartalmazó műszaki berendezések zavarérzékenysége is növekedett, már egy kisebb túlfeszültség-impulzus is a meghibásodásukat okozhatja. Villámcsapás esetén így egyszerre több, áram alatt lévő műszaki berendezés is meghibásodhat a lakásban.

Mivel a villámcsapások jelentős károkat okoznak, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület ezek megelőzéséhez és csökkentéséhez ajánlásokat is megfogalmaz. A tűz keletkezésével szemben a villámvédelmi rendszer („villámhárító”), a villamos és elektronikus készülékek meghibásodásával szemben pedig a többlépcsős túlfeszültség-védelmi rendszer nyújt védelmet. Az ajánlás szerint a hatékony védelem kiépítéséhez villám- és túlfeszültség-védelemben jártas épületvillamossági szakember közreműködése szükséges.

A témában a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület által megfogalmazott ajánlásokat itt olvashatja.