Facebook Share Image

Besenyei Krisztián

Munkatársi interjúk / Cégünknél 2017 decemberében kezdett

"A csapattal van egy >>titkos<< filmünk. A Rettenthetetlen William Wallas beszéde…ezt megnézzük és erőre kapunk."

besenyei.krisztian2_web

Besenyei Krisztián Oktató

Történelem és közgazdaságtan tanárként végezte a főiskolát, majd tanulmányainak befejeztével a pénzintézetek világában helyezkedett el. Pályafutását telefonos ügyfélszolgálatosként kezdte egy kereskedelmi banknál. Szorgalmának és kitartásának köszönhetően privátbankárként fejezte be a banki pályáját. Hogyan lesz valakiből végül oktató egy biztosítótársaságnál? Az alábbi cikkből kiderül.

Hogyan lettél privát bankárból oktató?

2017 decemberében kezdtem dolgozni a SIGNAL IDUNA Biztosítónál, mint oktató. Amikor erre a munkakörre jelentkeztem, tudtam, hogy van párhuzam a banki világ és a biztosítási szakma között. Érdekelt a biztosítók világa és úgy gondoltam, hogy a 15 éves pénzügyi szakmai tapasztalatomat és a végzettségemet is kamatoztatni tudom.

Úgy gondolom egy jó csapatba, és egy családias hangulatú munkahelyre kerültem, ahol segítőkész emberek vannak.

Hogyan képzeljük el egy oktató napjait?

Sok utazás, szervezés, csapatmunka, egyéni kreatív munka, rengeteg új ember, rengeteg pozitív (néha negatív) inger, információ.

Az oktatás gyakorlatilag csapatmunkával kezdődik. A kollégáimmal együtt megbeszéljük a biztosítási- és pénzpiacok változásait. Átbeszéljük, hogy mik legyenek az új irányok, az adott termékkel kapcsolatban milyen új híreket hallunk pénzügyi területen, és ezeket hogy adjuk át a pénzügyi tanácsadóknak, hogy számukra is érthető és hasznos legyen.

Természetesen aztán mindenki beleszövi a saját egyéniségét. Szerencse, hogy a kollégákkal teljesen különböző személyiségek vagyunk, így mindenki máshogy közelíti meg az adott témát.

Rengeteget változott a szakma. Már nem elég egy régi típusú száraz oktatást tartani, már sokkal inkább kreatív és interaktív oktatásokkal kell előállni. Felgyorsult a világ, és ha nem akarunk lemaradni, alkalmazkodni kell a változásokhoz. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen korosztályt oktatunk. Máshogy kell szólni egy 20 éves pályakezdőhöz, mint egy már 20 éves tapasztalattal rendelkező tanácsadóhoz. Mások már az igények/elvárások, mint 10-15 évvel ezelőtt, melyek más technikát, máshozzáállást igényelnek. Ettől nehéz, de szép ez a munka.

Egy oktató is jár oktatásra?

Természetesen! Nekünk is mindig fejlődni kell. Például most voltunk a SIGNAL által rendezett kommunikációs tréningen és egy prezentációs tréningen is, ami nagyon hasznos volt. Folyamatosan tanulni, fejlődni kell.

Alaposan fel kell készülnünk egy-egy oktatásra. Erre mindenkinek más technikája van. Mindig elpróbáljuk az oktatást és utána közösen kiértékeljük. Ez is csapatmunka.  Én például otthon a feleségemnek is előadom a témát, így külső szemlélőn is „tesztelem” a hatást.

Apropó tanulás, számomra egy oktató az a személy, aki a legjobban kell, hogy ismerje az adott terméket vagy szolgáltatást. Így van ez?

Igen, ennek így kell lennie. Mindig az élen kell járni. Információgyűjtés, sok olvasás, tájékozottság. Összefoglalva nagyon sok önszorgalom. Egy oktatáson nem elég elmondani például a piaci változásokat, hanem azt érteni és megértetni is kell. Mert a hallgató kérdez és nem mondhatom azt, hogy nem tudom (természetesen előfordul, de azt a megfelelő kommunikációval lehet kezelni, mi sem vagyunk mindent tudók J), vagy nem volt időm utána nézni. Mindig egy lépéssel előttük kell járni. Ezért fontos a csapatmunka, mert így közösen dolgozzuk fel az információkat és mindenki beleadja a tudását és a nézőpontját. Természetesen a napi munkában is segítjük egymást, ha kell akár prezentációt készítünk vagy információkat szerzünk be.

Azért ez a munka nem csak egy mentális fittséget igényel, hanem bizony fizikai kitartás is kell.

Igen, sokat utazunk. Aki nem szereti az egy helyben ülést, annak ez a munka ideális. Valóban kell egy fizikai erőnlét, tűrőképesség is. Napi több óra vezetés után kell egy jó hangulatú, kreatív és hasznos oktatást tartanunk. Sokszor mondják is kollégák, hogy „milyen jó neked, te már kettőkor lelépsz”. Valóban el kell indulnunk délután 2-3 óra körül hogy aznap este hét órakor, akár 200 km-rel arrébb 2-3 óra hosszas oktatást levezessünk.

És ez hogyan egyeztethető össze a magánéleteddel?

Szerencsére megoldható. De ehhez természetesen egy olyan család is kell, aki megérti ezt a kötetlen munkavégzést.

A vezetőim részéről is megkapom a rugalmasságot, hiszen egy ilyen jellegű kötetlen munkavégzésnél sokszor nehéz a hétköznapi dolgokat is elintézni.

Ki a jó oktató? Milyen kompetenciák szükségesek ehhez a munkához?

Legyen szorgalmas, empatikus, humoros és jó kapcsolatteremtő képességgel rendelkezzen. Legyen tanulásra és még fontosabb, önálló tanulásra való hajlandósága és teherbírása.

Neked azért szerencséd volt, hogy a tanári pályán megtanulhattál olyan dolgokat, amelyek segíthetik a hallgatókkal való kommunikációt. Szükséges ehhez a munkakörhöz?

Biztosan nem hátrány, de tanári előképzettség nélkül is lehet valakiből jó oktató. Fontos, hogy megfelelő kontaktust tudjon teremteni a hallgatókkal és legyen motivált arra, hogy segítsen másoknak.

Említetted, hogy most már nem elég, ha csak egy statikus (hagyományos) prezentációból tartod az oktatást.

Igen, a mai világ már az élményalapú és interaktív oktatásokról szól. Be kell vonni a hallgatót a munkába. Minden legyen pörgős, könnyen átlátható, dinamikus és biztosan nem unalmas. És rögtön a hallgatói véleményekre is kíváncsi vagyok, ennek figyelembevételével alakítom az oktatás menetét.

Mivel motiválod magad, ha elfáradsz?

A csapattal van egy „titkos” filmünk. A Rettenthetetlen William Wallas beszéde…ezt megnézzük és erőre kapunk. https://www.youtube.com/watch?v=gLcWDYUYTQA

Kapsz-e visszajelzést a munkádról?

Igen, a hallgatóktól is és a felettesemtől is. Kell a visszajelzés, hiszen csak így fejlődhetünk. Jó érzés, amikor a pozitív értékesítési eredményeket nézem, mert annak én is részese vagyok.

SIGNAL IDUNA karrier