Facebook Share Image

Gáll Domokos

Munkatársi interjúk / Cégünknél 2018-ban kezdett

Mit csinál egy személybiztosítási üzleti elemző?

doma miniGáll Domokos 2018 novemberében csatlakozott a SIGNAL IDUNA csapatához személybiztosítási üzleti elemző pozícióba. Doma egy kedves, barátságos, racionális gondolkozású aktuárius-közgazdász.

Hogyan kerültél a biztosítási szakmába? Mindig is vonzott ez a világ?

- Engem mindig is maga a matematika vonzott, ez volt az erősségem, így közgazdaságtannal kezdtem el foglalkozni. Gyerekkori vágyálmom volt, hogy egy nap menő bróker leszek a Wall Streeten és ott jó sok pénzt fogok keresni. Később ezért pénzügy és számvitelt tanultam Pécsett. Amikor végeztem, úgy éreztem, hogy nem aknáztam ki a képességeimet, többre is képes lennék, ugyanis mindig szerettem a kihívásokat, ha magas célokat tűzhetek ki magam elé. Egy volt szaktársamtól hallottam az aktuáriusi képzésről, és egyből megtetszett, mivel ez a szakma a közgazdaságtan és matematika egyvelege, illetve piszkálta az egómat is, hogy vajon képes vagyok-e egy ilyen nehéz szak elvégzésére. Tanulmányaim alatt a biztosítások világa is egyre jobban magával ragadott, így hát úgy éreztem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben.

Mióta dolgozol a SIGNAL IDUNA-nál? Milyen út vezetett a cégünkhöz? Miért a SIGNAL IDUNA-t választottad a munkahelyednek?

- 2018. november végén kerültem ide a SIGNAL IDUNA-hoz. Előtte egy jó évet egy másik biztosítónál dolgoztam, egy aktuáriusi-árazó munkakörben, melyben szorosan együtt dolgoztam a termékmenedzserekkel és az üzlettel. Nagyon leegyszerűsítve ez egy olyan pozíció volt, ahol egyfajta hidat képeztem az aktuáriusok, termékmenedzsment és az üzlet között, segítettem „lefordítani” nekik egymás mondandóját. A SIGNAL IDUNA-tól egy ajánlás alapján kerestek meg azzal, hogy nyílna náluk is egy hasonló munkakör, nekem pedig nagyon szimpatikus volt az a koncepció, amit fölvázoltak a jövőbeli tervekkel és feladatokkal kapcsolatban: hogy mennyi olyan kiaknázatlan terület van, ahol valami újat lehet létrehozni, például az árazás, profit tesztek, állományvédelem és állományelemzések terén. Mivel az előző munkahelyemen a feladataim már nagyon rutinszerűvé váltak, úgy éreztem, hogy ez egy következő lépcsőfok lehet a karrieremben. Azóta eltelt már több mint négy év, így eddig úgy néz ki, hogy kifizetődő és jó döntés volt váltanom.

Mióta működik a Személybiztosítási üzleti elemzési csoport a SIGNAL IDUNA-nál, és hány kolléga dolgozik veletek?

- 2019 októbere óta. Akkor vált ketté német mintára az Életbiztosítási főosztály egy Termékmenedzsment osztályra és Üzleti elemzési csoportra. Kezdetben hárman, most pedig ketten vagyunk összesen, ezért – illetve mivel szeretnénk nyitni a nem-életbiztosítási elemzések felé is – jelenleg keressük magunk mellé harmadik kollégánkat.

Melyek a Személybiztosítási üzleti elemzési csoport mindennapi, valamint a cég működésének szempontjából nélkülözhetetlen feladatai?

- Nálunk tényleg nincsen két egyforma nap, nagyon sok olyan ad-hoc elemzési kérés érkezik, melyek a rövid-, közép- és hosszútávú fedezetünkkel/ eredményünkkel kapcsolatosak. Persze ettől függetlenül vannak olyan feladatok, amelyeket heti vagy havi rendszerességgel végzünk. A teljesség igénye nélkül, rendszeres feladataink közé tartoznak a különböző állományelemzési feladatok és törlésvizsgálatok, az új termékek és új szerzések volumenének és minőségének ellenőrzése, a legmegfelelőbb célszegmensek kialakítása, tervezésekben való részvétel. Az új termékek fejlesztésében is hatékonyan részt veszünk piaci elemzésekkel a termékkoncepció kialakításában és a tarifálásban.

Milyen társosztályokkal működtök együtt leggyakrabban?

- A termékmenedzserekkel, az aktuáriusokkal és az üzlettel. A termékmenedzserekkel gyakorlatilag „egy kutya kölykei” vagyunk, hiszen a korábbi Életbiztosítási főosztályból váltunk ketté, az aktuáriusokkal pedig a különböző árazási, fedezetelemzési feladatokban szorosan együttműködünk. Emellett a sales kéréseknek, igényeknek is igyekszünk eleget tenni.

Mik a nehézségek, kihívások a munkád során?

- Gyakran érkeznek hozzánk olyan kérdések, amelyekre szűk határidőn belül kell jó becsléseket végezni, pontos válaszokat, előrejelzéseket adni. Ezekhez általában a számítási módszertant is a mi felelősségünk meghatározni, olyan formában, hogy az később akár az Igazgatóság számára is tálalható legyen.

Mik a munkád szép és izgalmas részei?

- A szép és izgalmas része szorosan összefügg a nehézségével, valójában hozzáállás kérdése, hogy miként tekintünk ezekre. Folyamatos pörgés és ötletelés jellemez minket, sohasem unatkozunk a változatos feladatoknak köszönhetően, illetve sokat tanulhatunk a különböző társosztályokkal való együttműködések során.

Milyen kompetenciák szükségesek egy ilyen jellegű munkához?

- Muszáj egy időben többféle feladattal is foglalkozni, miközben egyszerre kell üzleti fejjel és aktuáriusként is gondolkodni, értve a nagy egészet, a célokat. Ehhez természetesen jó, ha társul egy analitikus, matematikai elemzési képesség (nem feltétlen aktuárius végzettség) és egy logikus, ún. „out of the box" gondolkodás is.

Kinek ajánlanád ezt a munkakört?

- Bárkinek, aki az elmondottak alapján azt érzi, hogy a képességei adottak, és szeretne egy pörgős, vidám, de mégis komoly feladatokat végző csapatban dolgozni. Természetesen az sem utolsó szempont, ha valakit érdekel a biztosítások világa is.

Miért ajánlanád másoknak a SIGNAL IDUNA-t, és miért szeretsz itt dolgozni?

- Mivel szeretnénk folytatni azt a tendenciát, hogy folyamatosan növekvő biztosítóként egyre nagyobb szeletet hasítunk ki a biztosítási piac tortájából, így bőven van kihívás. Továbbá ez egy igazán emberi, családias, munkavállalói érdekeket képviselő munkahely (valójában mondhatom: közösség), ahol gyakorlatilag mindenki ismer mindenkit, és bármilyen kéréssel fordulhatunk egymáshoz. Ezt a gondolkodást segítik elő a munkakereteken kívül szervezett közös programjaink, sportolási lehetőségeink is. Összességében tényleg jó ide bejönni: a rugalmas otthoni munkavégzés lehetőségének ellenére is látszik, hogy sokan több napot töltünk együtt bent az irodában…

SIGNAL IDUNA karrier