Facebook Share Image

 

A 16 MBTI személyiségtípus a munkahelyen

 

 

SIGNAL Blog

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a munkahelyünkön bizonyos emberekkel könnyebben megértjük egymást, mint másokkal, vagy, hogy bizonyos munkakörben és feladatban valamiért otthonosabban és komfortosabban érezzük magunkat. Ennek magyarázatára és a mögöttes okok feltárására gyakran hívják segítségül az MBTI® néven elhíresült közismert személyiségtesztet, vagyis a Myers-Briggs Type Indicator® -t. Alábbi cikkünk egy kis segítséget nyújt abban, hogy megértsd a saját és mások erősségeit/gyengeségeit az adott munkakörökben…

Az MBTI teszt felmérése általános keretet biztosít számunkra ahhoz, hogy többet tudjunk meg a személyiségünkről, beleértve azt is, ahogyan a világot és a döntéshozatali folyamatot érzékeljük. A 16 Myers-Briggs személyiségtípus megismerése segíthet többek között abban is, hogy jobban megértsük azokat az embereket, akikkel együtt dolgozunk, jobban azonosítsuk saját magunk és mások viselkedését, tisztában legyünk erősségeinkkel, vagy akár a hozzánk illő karrierlehetőségekkel és munkakörökkel is.

Melyek az MBTI kategóriái? A 16 Myers-Briggs személyiségtípus a következő nyolc kategória kombinációiból kerül ki:

Extrovertált vagy introvertált: Az első kategória arra vonatkozik, hogy miként összpontosítod az erőfeszítéseidet és a gondolataidat. Ha hajlamosabb vagy arra, hogy önmagadon kívüli dolgok felé fordítsd a figyelmed, beleértve a más emberekkel való érintkezést és a világ felfedezését, akkor valószínűleg extrovertált vagy. Ha inkább a belsődre koncentrálsz, energiádat a gondolkodásra és az ötletek, meggyőződések és információk mérlegelésére fordítod, akkor introvertált vagy.

Érzékelő vagy intuitív: A Meyers-Briggs személyiségtípus második kategóriáját az határozza meg, hogy hogyan dolgozod fel az információkat. Ha hajlamos vagy arra, hogy az információkat az alapján értelmezd, amit közvetlenül vagy tényeken keresztül látsz, tapasztalsz, akkor érzékelő egyéniség vagy. Ha értékelés vagy ösztönök alapján tanulsz, akkor valószínűleg az intuíció vezérel.

Gondolkodó vagy érző: A következő kategória a döntéshozásod folyamatára vonatkozik. A gondolkodó megjelölésű egyén a logikában bízik, amikor döntéseket hoz. Az érző személy inkább érzelmileg reagál a helyzetekre, és hagyja, hogy az érzései irányítsák a döntéshozatali folyamatát.

Megítélő vagy észlelő: Az utolsó kategóriát az határozza meg, hogy mennyire szereted a struktúrát a mindennapi életedben. Ha a szervezést és a hosszú távú terveket helyezed előtérbe, az azt jelzi, hogy megítélő személyiség vagy. Azokat az egyéneket, akik jobban képesek alkalmazkodni, észlelőnek tekintjük.

Az alábbiakban rövid ízelítőként ismertetjük az egyes személyiségtípusokhoz tartozó jellemzőket a munka világának szemszögéből.

1. ISTJ (Introvertált – Érzékelő – Gondolkodó – Megítélő): Az introspektív gondolkodás és a logikához, struktúrához való szilárd ragaszkodás kombinációja teszi az ISTJ-t rendkívül hatékony munkatárssá. A munkahelyen az ISTJ típus a szervezettséget igénylő pozíciókban, például adminisztratív és könyvelői szerepkörökben jeleskedik, és jól tud működni szoros felügyelet és irányítás nélkül is. Az ISTJ gyakran nagy hangsúlyt fektet a tanulásra, ami sokrétű készségeket eredményez, így gyakran az a típusú munkavállaló, aki képes bátran előre haladni és új feladatokat vállalni.

2. ISTP (Introvertált – Érzékelő – Gondolkodó – Észlelő): Bár hasonló az ISTJ típusokhoz, az ISTP kevésbé kötődik a mindennapi életében a struktúrához. A munkahelyeken ez a típus jól alkalmazható gyakorlatias területeken, például a kézműves munkát igénylő munkakörben és a tervezésben. A rövid reakcióidejük és a szokásos struktúrákon kívüli működés biztosítja az egyedi konstrukciók létrehozásához szükséges kreatív intuíciót számukra. Az ISTP típus gyakran élvezi az olyan munkákat, amelyek lehetővé teszik számára, hogy a nap nagy részében önállóan dolgozzon, így ez a típus kiváló alkalmazott olyan szerepekben, ahol proaktív, önálló megoldásokra van szükség.

3. ISFJ (Introvertált – Érzékelő – Érző – Megítélő): Ez a személyiségtípus jól alkalmazható szolgáltatói, vendéglátói és egészségügyi pozíciókban, mivel az ISFJ-k hajlamosak arra, hogy közvetlenül tapasztaltiakból következtessenek az információkra, és jól működnek szigorú irányelvek keretein belül. Ezek a személyek jól ismerik saját érzelmeiket, és gyakran empatikusan viszonyulnak a körülöttük élőkhöz. A munkahelyen gyakran keresnek elemző és támogató pozíciókat.

4. ISFP (Introvertált – Érzékelő – Érző – Észlelő): Egy ISFP inkább személyes tapasztalatokra alapozza döntéseit, jól érzi magát, ha improvizál, és a kezdeti reakcióira és érzéseire támaszkodik, szemben a szigorúan logikus gondolkodáshoz kötöttséggel. Az ISFP-k a munkahelyen könnyen kijönnek másokkal, remekül kommunikálnak, és kevés felügyelet mellett is jól dolgoznak.

5. INTJ (Introvertált – Intuitív – Gondolkodó – Megítélő): A kreatív és a logikus gondolkodási mód keveredésével az INTJ személyiségtípusok jól felkészültek arra, hogy sikeresek legyenek olyan szerepekben, ahol stratégiai tervezésért felelős feladatokat kapnak. Egy INTJ szívesen tölt időt belső elmélkedéssel és értékeléssel, és jobban szeret strukturált terv szerint dolgozni, ami tovább növeli alkalmasságát egy ilyen szerepkörre. A munkahelyeken ez a típus inkább projektmenedzsmenthez hasonló területen jeleskedik, ahol tehetségét leginkább abban tudja kamatoztatni, hogy egy csapat élére állva stratégiai gondolkodása sikerre vigyen egy projektet.

6. INTP (Introvertált – Intuitív – Gondolkodó – Észlelő): Az INTP-k általában kreatív gondolkodók, akik a kevésbé hagyományos munkalehetőségekben jeleskednek. Egy INTP jobban szeret olyan környezetben dolgozni, ahol nagy kreatív szabadságot kapnak, hogy lehetőségük legyen egyedi módon megközelíteni feladataikat, és ha választhatnának, valószínűleg minimális közvetlen felügyelet mellett szeretnének dolgozni. Bár az INTP szereti logikus következtetésekre alapozni a döntéseit, élvezi megkérdőjelezni a hagyományos megközelítéseket és megtalálni a feladatok elvégzésének hatékonyabb módjait. Ezért a munkahelyen nagyszerű csapatjátékosok, és jól boldogulnak olyan pozíciókban, ahol lehetőségük van ötletelésre vagy megbeszélések vezetésére.

7. INFJ (Introvertált – Intuitív – Érző – Megítélő): Az INFJ-t általában olyan feladat vonzza, ahol másokkal dolgozhat együtt, és hatékonyan segíthet nekik beilleszkedni, mint például a humán erőforrás vagy a tanácsadás területe. Erős képességük az emberi társas helyzetek olvasása, így a saját tapasztalataikon keresztüli másokkal való kapcsolatteremtés megkönnyíti a kötődések kialakítását. A munkahelyen a struktúrára és az irányelvekre való hajlamuk miatt könnyen segítenek másoknak képzések elvégzésében és új ötleteik elsajátításában.

8. INFP (Introvertált – Intuitív – Érző – Észlelő): Az INFP-k rendkívül kreatív, introvertált egyének. A mindennapi élethez való intuitív és érző megközelítésük abban nyilvánul meg, hogy nagy súlyt fektetnek arra, amit éreznek. Emellett hajlamosak a nyitott munkakörnyezetet is előnyben részesíteni, ahol szigorú irányelvek nélkül, szabadon alkothatnak. A munkahelyen gyakran olyan pozíciókban jeleskednek, ahol a vállalat hosszú távú terveivel kell foglalkozniuk, és a fő cél eléréséhez kisebb célokat kell kitűzniük mások számára.

9. ESTJ (Extrovertált – Érzékelő – Gondolkodó – Megítélő): Egy ESTJ szakember kiválóan alkalmas lehet egy vállalaton belüli vezetői vagy felügyelői pozícióra. Extrovertált emberként jól tudnak másokkal együtt dolgozni, míg a rendre való természetes hajlamuk miatt ügyesen tudják irányítani a csapatot a vállalat irányelveinek megfelelően. Jól működnek, ha egy vagy több, kreatívabb beállítottságú munkatárssal állhatnak össze.

10. ESTP (Extrovertált – Érzékelő – Gondolkodó – Észlelő): Az ESTP-k általában olyan motivált szakemberek, akik szeretik értelmezni a különböző irányelveket. Az ESTP-k jól tudnak együttműködni másokkal, és szeretnek döntéseket hozni az adatok és tények elemzésével. Bár sok megközelítésük erősen hagyományos, az ESTP egy új módszer követésénél valószínűleg az összegyűjtött információi összességét alkalmazza. Gyakran az ESTP-k a területük újítói, így nem meglepő, hogy olyan irodai környezetben érzik jól magukat, amely lehetővé teszi számukra, hogy kreatívak és innovatívak legyenek.

11. ESFJ (Extrovertált – Érzékelő – Érző – Megítélő): Leggyakrabban az egészségügyi, vendéglátói és a szolgáltatói pozíciókban tudunk az ilyen típusú személyekkel találkozni. Ezek az egyének a legalkalmasabbak ugyanis az olyan strukturált környezetben folytatott munkára, ahol meg kell érteniük mások érzéseit és szükségleteit, valamint hatékonyan reagálni rájuk. Az ESFJ-k nagyrészt részletorientáltak, és jól érzik magukat, ha a felelősség és a szabályrendszerek meghatározott keretei között tevékenykedhetnek.

12. ESFP (Extrovertált – Érzékelő – Érző – Észlelő): Ez a leggyakoribb személyiségtípus az előadói területen dolgozó személyeknél. Az ESFP-k extrovertált, karizmatikus természetükből adódóan szívesen lépnek fel nagy csoportok előtt, szeretik a hallgatóság kérdéseit bátran megválaszolni, emellett érzéseikre és hangulatukra ráhangolódni. Hathatós előadásaik maradandó érzéseket és élményeket képesek hallgatóközönségükben kelteni. Kedvelik a rugalmas munkakörnyezetet, és kiválóan alkalmasak arra, hogy prezentációkat tartsanak és megbeszéléseket vezessenek.

13. ENTJ (Extrovertált – Intuitív – Gondolkodó – Megítélő): Az ENTJ besorolású személyek valószínűleg egy kreatív területen, például a marketing vagy a termékfejlesztés területén betöltött vezetői pozícióban jeleskednek leginkább. Jól képesek irányítani egy részleget, ugyanis a feladatok elvégzésének logikus és strukturált megközelítése iránti preferenciájuk hasznos különböző projektek ütemtervének betartásában. A munkahelyen kiválóan felismerik a fejlesztési lehetőségeket, és tudják, hogyan lehet innovatív megközelítéseket találni a közös kihívásokra.

14. ENTP (Extrovertált – Intuitív – Gondolkodó – Észlelő): Az ENTP-k extrovertáltak, valamint erősen analitikusak. Szeretnek kreatív megoldásokat találni a problémákra, és jól érzik magukat olyan környezetben, ahol szabadon választhatnak alternatív cselekvési lehetőségeket. Mindezek a tulajdonságok a logika érzelmekkel szembeni értékébe vetett erős hittel kombinálva olyan elmét alkotnak, amely kiválóan alkalmazható egy információhalmaz elemzésére és új, hatékonyabb megközelítések meghatározására. A munkahelyen ez a típus jól boldogul az analitikus feladatokkal és célorientált projektekkel, ahol adatokat kell értékelnie és új folyamatokat bevezetnie.

15. ENFJ (Extrovertált – Intuitív – Érző – Megítélő): Az ENFJ típus általában vonzó személyiség, aki bárhol is dolgozik, képes barátokat szerezni. Bár erős kapcsolatuk van a saját és a körülöttük élők érzéseivel, mégis fenntartják a jól meghatározott irányelvek szerinti munkavégzés preferenciáját. Ezek a képességeik számos iparágban alkalmazhatók bármilyen olyan jellegű pozícióban, ahol fontos a strukturált munka, például a tanítás vagy vezetés. Lojális alkalmazottak és empatikus munkatársak, emellett jól teljesítenek egy csapat részeként.

16. ENFP (Extrovertált – Intuitív – Érző – Észlelő): Az ENFP besorolásba tartozók gyakran megnyerő személyiséggel rendelkeznek és kifejezetten extrovertáltak. A munkahelyen kiválóan tudnak nagy csoportban dolgozni, emellett szívesen készítenek terveket és szenvedélyesen meg is védik javasolt megoldásaik életképességét. Kevésbé érdekli őket egy javaslat logikai értékének felmérése, sokkal inkább annak érzelmi vonzereje fontos számukra.