Facebook Share Image

 

A biztosítás története II. rész

SIGNAL Blog

Egy kis történelem - A biztosítás története II. rész

A felfedezések kora és az ipari forradalom

A felfedezések kora új kockázatokat és kihívásokat hozott magával. A kereskedelmi útvonalak bővülésével megnőttek a tengeri utazással járó kockázatok, és ez új típusú biztosítási kötvények kialakulásához vezetett. Emellett az ipari forradalom is jelentős változásokat hozott a biztosítások szerkezetében. Az új technológiák, például a gőzgépek és a vasút megjelenésével egyidejűleg új kockázatok jelentek meg. A biztosítótársaságok ezek eredményeként olyan biztosítási kötvényeket kezdtek kínálni, amelyek az ezen új kockázatokból eredő veszteségek ellen védelmet nyújtottak.

A biztosítás történetének egyik legjelentősebb eseménye ebben az időszakban a londoni nagy tűzvész volt 1666-ban. A tűz elpusztította a város nagy részét, és sok ember elvesztette az otthonát és üzletét, ami felhívta a biztosítótársaságok figyelmét a tűzkárokból eredő biztosítások potenciáljára.

A biztosítás történetének egyik legjelentősebb eseménye ebben az időszakban a londoni nagy tűzvész volt 1666-ban. A tűz elpusztította a város nagy részét, és sok ember elvesztette az otthonát és üzletét, ami felhívta a biztosítótársaságok figyelmét a tűzkárokból eredő biztosítások potenciáljára.

Eközben a 17. század végén egy londoni kávéház vált a biztosítási ipar központjává. Edward Lloyd kávéházát hajótulajdonosok és kereskedők látogatták, akik üzleti megbeszélésekre és információcserére gyűltek össze. A londoni Lloyd's így eredetileg kereskedők csoportja volt, akik megállapodtak abban, hogy megosztják a hajózás kockázatait, de az olyan jelentős intézménnyé nőtte ki magát, amely a kockázatok széles körére tudott később biztosítást nyújtani. Így 1760-ban megalakult a Lloyd's Society, amely az első modern biztosítótársaság lett. A Lloyd's híres lett a szokatlan és nagy kockázatú események biztosításáról.

A modern biztosítási ágazat

Az életbiztosítás még a 16. és 17. században kezdett kialakulni Angliában, Franciaországban és Hollandiában. Az első ismert életbiztosítási kötvényt Angliában 1583-ban bocsátották ki, mivel azonban akkor még nem rendelkeztek a kockázat megfelelő értékeléséhez szükséges eszközökkel, a biztosítást kínáló csoportok közül sokan végül kudarcot vallottak. Ez 1693-ban megváltozni látszott, amikor Edmund Halley csillagász és matematikus kidolgozta az első modern halálozási táblázatot. Később a 19. században az emberek kezdték felismerni annak értékét, hogy családjukat meg kell védeniük haláluk pénzügyi következményeitől. Ennek következtében az életbiztosítások egyre népszerűvé váltak, és számos társaság alakult, amelyek ezt a fajta fedezetet kínálta. Ez a biztosítási típus idővel egyre kifinomultabbá vált, és a biztosítások befektetési lehetőségeket és egyéb funkciókat is kínálni kezdtek.

A 20. század elején a gépjármű-biztosítás mellett természetesenen az egészségbiztosítás is egyre nagyobb népszerűségre tett szert, a társaságok olyan biztosításokat kínáltak, amelyek megvédték az egyéneket az orvosi ellátás magas költségeitől. A két világháború jelentős hatással volt a biztosítási ágazatra, sok biztosítótársaság jelentős veszteségeket szenvedett el a háborúk alatt, vagy csődbe ment. A második világháború utáni korszakban a biztosítási szektor tovább növekedett, és a társadalom változó igényeinek megfelelően új biztosítási típusok kerültek bevezetésre, mint például a különböző féle felelősségbiztosítások (mivel a vállalkozásoknak egyre nagyobb perlési kockázattal kellett szembenézniük), vagy éppen a környezetvédelmi biztosítások.

Forrás: Investopedia.com, Britannica.com