Facebook Share Image

 

A pénzügyi stressz mentálisan is árt,

de szerencsére tehetünk ellene

SIGNAL Blog

Megosztunk néhány módszert, tanácsot, hogyan kezelhetjük a stresszt, amit az infláció és egyéb gazdasági nehézségek váltanak ki.Évtizedek óta nem volt olyan magas az infláció, mint most, ami sok családot arra kényszerít, hogy kevesebből gazdálkodjon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júliusban 13,7 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, ennek közel a duplájával (27 százalékkal) nőtt az élelmiszerek ára, ami bizony mindenkinek fájó pont.

Egyre többek számára okoz feszültséget és szorongást a számlák kifizetése, ami akár családi veszekedéseket is szülhet a spórolás mikéntje körül. A növekvő árak miatt már nem csak a márkás cipő vagy elektronikai eszköz számít luxuscikknek, de akár egy gabonapehely, sőt egyeseknek még néhány élelmiszer is. A növekvő pénzügyi stressz azonban nem csak a bankszámlákat terheli meg, hanem sokak számára depresszióval, szégyenérzettel, dühvel vagy félelemmel is járhat.

Egy 2017-es, idősebb felnőttek körében végzett amerikai tanulmány szerint az, ahogyan valaki a pénzügyi terheket érzékeli és reagál rájuk, hatással lehet a mentális jólétére. Azok, akiket felzaklatott a gazdasági helyzetük, nagyobb valószínűséggel rendelkeztek magasabb depressziós pontszámokkal, mint azok, akik szintén nehéz pénzügyi helyzetben voltak, de nem zaklatták fel magukat annyira. Az eredmények ráadásul az egészségi állapottól és jövedelmi helyzettől függetlennek bizonyultak.

Szerencsére sokat tehetünk azért, hogy kezelni tudjuk és feldolgozni a stresszt és az érzelmeket. Mentálisan felkészülten ráadásul sokkal inkább képesek lehetünk átvészelni egy gazdasági válságot.

Önreflexió és empátia

Amikor a párok nem értenek egyet abban, hogyan kezeljék a pénzügyeiket, általában mindkét partner megpróbálja meggyőzni a másikat, hogy változtassa meg a véleményét. Ehelyett érdemes empátiával közelíteni a másikhoz, és megkérdezni: "Miért fontos neked, hogy megvedd ezt a terméket?". Vagy: "Miért lenne neked rossz, ha ezt most nem vennéd meg?" Végül mindkét fél rájöhet, hogy ugyanazt akarja - azt, ami a legjobb a családnak.

Ugyanígy ahelyett, hogy azt mondanánk, hogy "Többet kell spórolnunk", érdemes inkább úgy fogalmaznunk: "Találjunk módot arra, hogy minden hónapban 30 ezerrel többet spóroljunk". És amikor csak lehet, próbáljunk meg „én-üzeneteket" megfogalmazni, például: "Kellemetlen számomra, hogy mennyit fizetünk a szórakoztató előfizetésekért, és azon gondolkozom, vajon tudnánk-e ezen a téren csökkenteni."

Költsünk bölcsen, de ne vonjunk meg magunktól mindent

Akár valaki egyedül él, akár egy nagycsalád pénzügyeit intézi, fontos, hogy átgondolja a céljait, mielőtt bármilyen pénzprobléma megoldására törekedne. Mire spórolunk? Mit kell tudni fedezni a korlátozott költségvetésből? Írjunk egy listát. Ezután gondolkodjunk a lehetséges megszorításokon - de próbáljuk megőrizni azokat a dolgokat, amelyek örömet okoznak számunkra.

Kérdezzük meg magunktól: "Min tudok úgy spórolni, hogy az ne befolyásolja negatívan a mentális egészségemet?" Az elmúlt néhány évben annyi bizonytalanság volt, hogy szinte állandóan szorongani kell valamin. De ha van egy tervünk, amiért dolgozunk - legyen szó akár a megtakarításaid növeléséről, vagy az adósságok törlesztésére tett lépésekről -, az egyfajta hatalom és kontroll érzését nyújthatja.

Ne féljünk tanácsot kérni

Egy pénzügyi személyiségteszt kitöltése és egy pénzügyi tanácsadó felkeresése hasznos lehet bárki számára, aki a pénzügyi ismereteit szeretné bővíteni. Lehet, hogy például tippekre van szüksége a családi költségvetés elkészítéséhez, vagy szeretné megtanulni a befektetés alapjait. Ha tudatosabban szeretné alakítani a pénzügyeit, személyre szabott segítséget is kérhet szakértőinktől,méghozzá díjmentesen.

2022.11.09.

SIGNAL Biztosítások