Facebook Share Image

 

Az igazán produktív emberek szokásai

 

 

SIGNAL Blog

Nem számít, hogy ki mivel foglalkozik, vagy hol dolgozik – mindenki keresi a módját annak, hogyan lehet produktívabb a munkahelyén vagy a mindennapokban. De a túlzott mennyiségű koffein és a végtelen to-do-list-ek készítése nem feltétlen visz közelebb a magasabb szintű produktivitás eléréséhez. Épp ezért az alábbi cikkünk feltétlen megér egy olvasást!

Miért vagyunk mindannyian a produktivitás megszállottjai? Valószínűleg azért, mert ebben a digitá­lis, rohanó világban nehezebb a feladatainkra koncentrálni és elvégezni a munkánkat, a sok figyele­melterelő tényező miatt. Arról nem is beszélve, hogy egy produktív munkanap elérése némileg eufori­kus érzéseket vált ki belőlünk. A produktívabb munkanap elérése egyfajta tévhithez vezetett azzal kapcsolatban, hogy mi is valójában a produk­tivitás – ez ugyanis sokkal több, mint a feladatok kipipálása a teendőink listájáról. Az igazán produktív emberek nem arra koncentrálnak, hogy minél több dolgot csináljanak; ez tulajdonképpen a produktivitás ellentéte. Ha való­ban produktív akarsz lenni, akkor arra kell törekedned, hogy kevesebb dolgot csinálj. Az alábbi tippek és szokások megfogadásával te is a produktív emberek táborába kerülhetsz!

1. VÁGD FELÉRE A TENNIVALÓK LISTÁJÁT, ÉS KONCENTRÁLJ A FONTOS DOLGOKRA! A teendők elvégzése a munkanapod során nem azt kell, hogy jelentse, hogy a lehető legtöbb feladatot beiktatod a szentesített nyolc órádba. Fogadd meg a „kevesebb több” megközelíté­sét, és inkább a fontos dolgok elvégzésére koncentrálj. Ha nem a legfontosabb feladatokra koncentrálsz, azzal a halogatás lehetőségének is kiteszed magad – könnyen előfordulhat, hogy az egész napot a könnyű, kevésbé fontos te­endők ellenőrzésével fogod tölteni, ahelyett, hogy a nehezebb feladatokkal foglalkoznál.

2.TARTS TÖBB SZÜNETET! A több órás munka után jelentkező fejfájás egy jelzés feléd, hogy ideje lenne egy szünet beiktatásának. Mivel az agyad már fogytán van a glükóznak, adj magadnak egy kis időt a felfrissülésre azzal, hogy sétálsz egyet, ebédelsz vagy harapsz valamit, esetleg egyszerűen csak relaxálsz. Így feltöltődve térhetsz vissza a munkához, készen állva a nagyobb produktivitás elérésére.

3. INTÉZD EL A KIHÍVÁST JELENTŐ FELADATAIDAT MÉG EBÉD ELŐTT! A legnagyobb kihívást jelentő, vagy éppen elmélyülést igénylő munkákat érdemes friss aggyal elvégezni, lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban, előre megtervezett időkeretek között. A megbeszéléseket, meetingeket pedig érdemes délutánra időzíteni.

4. JAVÍTSD AZ E-MAILEZÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZOKÁSAIDAT! Az e-mail írás produktivitás gyilkos és általában eltereli a figyelmet a valóban fontos feladatokról – ne ess ebbe a csapdába. Általános szabály, hogy ha az e-mail-lánc két válasznál tovább tart, itt az ideje a telefonon való egyezte­tésnek. Az igazán rövid kérdésekre pedig a Teams vagy Skype használata a legcélravezetőbb. Szüntesd meg a nem hatékony kommunikációt!

5. HAGYJ FEL A MULTI-TASKINGGAL! Ne próbálj meg egyszerre 10 dolgot csinálni! Hatékonyabban és eredményesebben tudod a feladataidat elvégezni, ha egyszerre csak egy feladatra koncentrálsz.

6. UNATKOZZ! Ellentmondásosnak hangzik, hogy az unatkozást produktív szokásnak ne­vezzük, de fontos, hogy jól érezzük magunkat az unalommal. Az elmé­lyült, nehezebb munka nem mindig élvezetes, és az unalom vagy a frusztráció az, ami arra késztet bennünket, hogy keressük a figye­lemelterelést. Kerüld a közösségi média használatát szórakozásra, amennyire csak lehetséges, és szokj rá a semmittevésre.

7. LEGYÉL NEHEZEBBEN ELÉRHETŐ! Kérd meg az embereket, hogy gondolják át alaposan a kérdé­seiket, mielőtt hozzád fordulnak, és adjanak meg minél több információt az e-mailjeikben. Ugyanez vonatkozik rád is for­dított esetben!

8. VEZESS EGY FIGYELEMELTERELŐ LISTÁT, HOGY KON­CENTRÁLT TUDJ MARADNI! Az e-mailek, a közösségi média és ezernyi apró teendő miatt könnnyű elterelni a figyelmedet, amikor megpróbálsz produktív lenni. A figyelemelterelés csökkentésének egyik hatékony módszere a „fi­gyelemelterelési lista” készítése egy jegyzetfüzetben, amikor egy za­varó gondolat felbukkan. Tartsd ezt a közelben munka közben. Amikor felbukkan egy figyelemelterelő gondolat, írd fel a listára, és folytasd a munkát. Ez főképp azért hatékony, mert sokszor ezek a gondolatok jogosan igénylik a fi­gyelmet, – csak éppen rossz időben.

9. BONTSD A FELADATOKAT KISEBB SZELETEKRE! Miért halogatunk feladatokat? Számos oka van annak, hogy az emberek halogatnak, de az egyik legfontosabb az, hogy a teendő listán szereplő feladatok egyszerűen túl ijesztőnek tűnnek. Ha ezen a listán olyan tételek szerepel­nek, amelyek nagy terjedelműek és nem túl konkrétak, akkor ezeknek a feladatoknak a megoldása kihívást jelent, mert azt sem tudod, hol kezdjed el.

10. DOLGOZZ, MIELŐTT MOTIVÁLT VAGY INSPIRÁLT LENNÉL! Sokan, akik produktívabb szokásokat szeretnének kialakítani, arról beszélnek, hogy inspirálódni vagy motiválódni kell. A ki­emelkedően produktív emberek ehelyett arra összpontosítanak, hogy elkezdjék a munkát – függetlenül attól, hogy motiváltak-e vagy sem. Ugyanis a cselekvés motivációhoz vezet, ami még több cselekvést eredményez. A kiemelkedően produktív emberek nem várnak a motivációra – elkezdenek dolgozni, és a motiváció követi őket.

11. ÉLESÍTSD A FEJSZÉT! Azzal, hogy sok időt töltesz tanulással, önképzéssel, több ismeretet birtokába jutsz, egyre jobban értesz a szak­mádhoz, valamint gyorsabb és pontosabb döntéseket fogsz tudni hozni. Szánj időt a fejlődésre, hogy hatékonyab­ban tudj majd reagálni a legkülönbözőbb helyzetekre!

+ 1 TIPP: TANULJ MEG SEGÍTSÉGET KÉRNI! Az eredményes emberek elismerik, ha valamit nem tudnak. Ha segítséget kérsz, ahelyett, hogy egyedül pró­bálnád átküzdeni magad valamin, időt (és frusztrációt) spórolsz meg.

Lakásbiztosítások