Facebook Share Image

 

Így szakadjunk el teljesen a munkától

a nyári szabadság idején

SIGNAL Blog

A munkától való függetlenedés, a teljes kikapcsolás sokkal könnyebben hangzik, mint amilyen valójában.
Egyes cégek például elvárják, hogy még a nyári szabadság idején is kapcsolatban maradjunk, válaszoljunk az e-mailekre, vagy részt vegyünk a megbeszéléseken, hogy az üzlet előrehaladjon. Pedig már hosszú évtizedes kutatások igazolják, hogy a szabadságolás - vagyis a munkától való teljes elszakadás - döntő fontosságú a kiégés csökkentése, az energia és az elkötelezettség növelése, valamint az általános egészség és jólét javítása szempontjából. Ha nem tudsz könnyen elszakadni a munkától, még nyaralás alatt sem, adunk néhány tippet;-)

Sokan gondolják úgy – különösen a vezetői pozícióban lévők -, hogy mindig kapcsolatban kell maradniuk a kollégákkal, ügyfelekkel, még valahol messze az irodától, egy nyugágyon heverészve is. Ezek az emberek rendszeresen ellenőrizik az e-mailjeiket, fogadják a hívásokat, vagyis a "szabadságot" a munka mellett töltik. Nem csoda, ha úgy érzik, ugyanarra a futópadra érkeznek vissza, feltöltődés nélkül, alig tudnak kikelni az ágyból, rettegnek a hétfő reggelektől, és a gyerekeihez sincs elég türelmük. Az alábbi tippek segítenek valóban elszakadni a munkától.

Készítsünk tervet
Amint a szabadságunk időpontját jóváhagyták, tisztázzuk a vezetőkkel, hogy a szabadság alatt nem leszünk elérhetőek. Hogy ez ne okozzon feszültséget, mutassunk be egy „tervet” a kollégák számára, hogy miként tudnak helyettesíteni a távollétünk alatt. Legjobb erre a célra egy dokumentum, ami tartalmazza például, hogy milyen ügyben ki a vészhelyzeti kapcsolattartó. Minél jobban együttműködünk velük a szabadságra való felkészülésben, annál kevésbé lesznek stresszesek az esetleges feladatok miatt - és annál valószínűbb, hogy mi is zavartalanul élvezhetjük a szabadságot.

Írjuk be a naptárba és tudassuk mindenkivel
Lehet, hogy a főnökkel egyeztettük a szabadság idejét, de nem biztos, hogy emlékezni fog rá hetekkel vagy hónapokkal később. A kollegák, partnerek is jobb, ha előbb szembesülnek azzal, hogy nem vagyunk az irodában, mint hogy megkapnák az automatikus outofoffice e-mailt, amikor megpróbálnak elérni. Tehát, amint a szabadságot jóváhagyták, érdemes küldeni egy "egész napos" meghívót minden fontos érintettnek, amelyből kiderül, hogy mely időszakban nem leszünk elérhetőek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy még az elutazásunk előtt közöljék az esetleges felmerülő igényeiket.

Az állandó meetingeket is időben mondjuk le
Ne a szabadság hetében mondjuk le a megbeszéléseket, küldjük ki előre e-maileket, hogy tudassuk az értekezleteket vezető személyekkel, hogy nem leszünk ott, és kérdezük meg, hogy van-e szükségük valamire, mielőtt elutazunk. Megkérhetjük a kollégákat, hogy küldjenek jegyzeteket, és emeljék ki azokat a területeket, amelyekkel foglalkoznunk kell a szabadság után.

Állítsuk be jól az out-of-office értesítést
Fontos, hogy a távollétedről szóló automatikus válasz e-mailben világossá tegyük, ki lesz elérhető a távollétünk alatt, ki kell keresniük az érintetteknek. Ügyeljünk arra, hogy a megfogalmazás határozott legyen pl.  nem férünk hozzá az e-mailhez, és nem leszünk elérhetőek a megadott időpontig. Érdemes ezeket az információkat minden kommunikációs csatorna esetében megadni, mint a Zoom chat vagy a Microsoft Teams Chat.

Küldjünk egy utolsó emlékeztetőt
A szabadsága előtti héten küldjünk egy e-mailt az érdekelt feleknek, amelyben tájékoztatjuk őket, hogy mikor leszünk szabadságon, és mikor térhetünk vissza. Ha szükséges, mutassuk meg, hol találnak meg szükséges információkat és ki fog reagálni a távollétünk alatt. Ez a fajta emlékeztető a professzionalizmusunkról tanúskodik, emellett segít csökkenteni a megoldatlan problémákat, amelyekkel visszatérésünkkor foglalkoznunk kell.A legfontosabb, hogy ha már egyszer megszabtuk a határokat, tartsuk is be őket! Ne olvassunk sms-eket vagy e-maileket, mert ha egyszer belepillantunk a munkába, nehéz lesz kiszakadni belőle! A teljes kikapcsolódás óriási különbséget jelent az energiában és az elkötelezettségben, nemcsak a munkában, hanem az otthoni életben is.

Nincs más hátra, kapcsoljunk relax üzemmódba és élvezzük a pihenést és a feltöltödést!

SIGNAL Biztosítások