Facebook Share Image

 

Itt az ideje tudatos energiafelhasználóvá válni!

SIGNAL Blog / Lakás

A rezsinövekedés miatt minden korábbinál fontosabbá vált otthonunk energiaigényének csökkentése. Ez nemcsak a hó végi számlák végösszegére van hatással, de most már az ingatlanpiacon is ténylegesen kimutatható értéke van a lakásárakban. Ugyanígy hitelfelvételnél a bank is magasabbra értékelheti a jobb energiabesorolású ingatlant. Lássuk, milyen lehetőségek vannak!

Ha földgáz alapú fűtési rendszert használ – gázkazán, konvektor – már kevésbé korszerű, az nagy valószínűséggel gazdaságosan már nem üzemeltethető, sőt, akár a javítása is nehézkessé válhat. Ebben az esetben érdemes a gázkazánt újra cserélni, így ugyanazt a hőmérsékletet kevesebb energiafelhasználással érhetjük el, és a környezetet is kevésbé szennyezzük vele. Ez azonban jelentős költségű kéménybéleléssel jár, illetve a konvektort nem lehet gázkazánra cserélni.

Másik lehetőség, ha a gázt más energiahordozóra, például elektromos áramra cseréljük.
A megújuló energiaforrások közül a napenergia az egyik legköltséghatékonyabb. Ma már lakossági szinten is elérhetővé váltak a napkollektorok és napelemek, melyek ráadásul hozzájárulhatnak a fűtési rendszer környezetkímélő működéséhez is. Az elektromos radiátor, az infrapanel, az elektromos padlófűtés, vagy a hőszivattyús rendszer egyaránt működhet napelemről, utóbbi a leggazdaságosabban.

A hőszivattyúnak több típusa is létezik, attól függően, hogy miből nyerjük ki az energiát, és mi a hőt közvetítő közeg. Ha nincs lehetőség geotermikus hőszivattyúra (mely a talajból vagy talajvízből nyeri ki a hőt), akkor levegős hőszivattyú is szóba jöhet, melynek beruházási költsége alacsonyabb, bár hatékonysága is elmarad a geotermikusétól. A hőszivattyús rendszer nemcsak fűtésre, de nyáron hűtésre is használható, ráadásul napelemmel kombinálva jelenleg a leghatékonyabb megújuló energia alapú rendszer.

Bármilyen fűtéssel rendelkezik az otthonunk, a fogyasztás minimalizálásához a megfelelő falszigetelés elengedhetetlen. Ha semmi egyéb beruházást nem tervez, akkor is érdemes legalább a szigetelésbe befektetni, méghozzá nemcsak a falak, a homlokzat, de a padló és a tető esetében is. Ugyanígy fontos, hogy az ablakok és ajtók is megfelelően szigeteljenek.

Több százezer vagy millió forintos beruházás esetén a biztosításról sem szabad megfeledkezni. Fontos, hogy a napelemek és azok tartozékai, az új fűtési rendszer, vagy egyéb értéknövelő beruházások a biztosítási összegben is tükröződjenek. Ha tehát nemrégiben telepített napelemeket, vagy csak most készül rá, mindenképp vizsgálja felül biztosítását és tájékoztassa erről a biztosítóját is, hogy elkerülhesse az alulbiztosítottságot.

Szerencsére a SIGNAL IDUNA mindkét lakásbiztosítása, a BÁSTYA MAX és az OTTHON is biztosítja a napelemeket, napkollektorokat, hőszivattyúkat és az ezekhez tartozó falfűtés/hűtés rendszereket is. Alapfedezetben az ezeket érintő tűz- és elemi károk külön díj megfizetése nélkül biztosítottak. Kiegészítő többletszolgáltatásként a szabadban lévő részegységek rongáláskáraira, eltulajdonítására kiegészítő fedezet választható. A biztosítás ráadásul védelmet nyújt a napelemrendszer összes elemére, így a panelekre, azok tartószerkezeteire, az optimalizáló egységekre, az inverterre, az egyes elemeket összekötő elektromos hálózatra, a tűzvédelmi kapcsolóra, az AC és DC túlfeszültségvédő modulra és az „ad-vesz mérőórára”, annak kimeneti kapcsáig.

Ha tehát ingatlana korszerűsítésén gondolkodik, mindenképp vegye számításba a megújuló energiaforrásokat is. Ezzel nemcsak otthona értékét növelheti, de a havi kiadásait is csökkentheti, miközben a környezete védelméhez is hozzájárul.

2022.09.20.

SIGNAL Lakásbiztosítás