Facebook Share Image

 

Lakásbiztosítás – miért fontos felülvizsgálni?

SIGNAL Blog / Lakás

Hazánkban a lakásbiztosítási lefedettség nemzetközileg is jónak tekinthető: nagyságrendileg az ingatlanok 73-74%-ára kötnek biztosítást a MABISZ adatai alapján. A probléma tehát nem a szerződések meglétével, hanem azok tartalmával és aktualitásával van illetve, hogy valós védelmet nyújtanak-e egy esetleges káresemény bekövetkeztekor. Cikkünkből megtudhatja, mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az alulbiztosítottság kellemetlen következményeit.

Lakásbiztosítási szerződést kötni ma már nagyon egyszerű, a legtöbb biztosítónál online is elvégezhető. Ennek persze megvannak a hátrányai is, ha ugyanis az ügyfél nem gondolja alaposan végig, hogy pontosan mire vonatkozik a szerződés és milyen összeget térít, akkor csak egy esetleges káresetet követően szembesül azzal, hogy mi az, amit fedezni képes biztosítása. De még ha körültekintő is volt a szerződéskötéskor, akkor is előfordulhat, hogy időközben a szerződése már nem felel meg a fennálló körülményeknek. Ilyenkor sajnos előfordulhat, hogy bár fizette éveken át a biztosítási díjat, a biztosító nem, vagy nem eleget fizet a keletkezett károk rendezésére.

Nem feltétlenül éri meg a legolcsóbbat választani
Az egyik legfontosabb az alulbiztosítottság elkerüléséhez, hogy valós értéken biztosítsa az ingatlanátés a bennük található vagyontárgyait is. Gondolja csak végig, hogy mennyibe kerülne az otthona helyreállítása, a biztosítási összeget ugyanis új értéken (újrabeszerzési ár, utánpótlási új érték) kell meghatározni. Hiába nyer ugyanis az alacsonyabb biztosítási összeggel a biztosítási díjon, ha beázás, betörés vagy leégés esetén a keletkezett károk értékénél jóval kevesebbet fizet majd a biztosító.

Kiegészítők szerepe – fontos a személyre szabottság
Ugyanígy érdemes azt is átgondolni, hogy milyen kiegészítőkre van szükségünk az alapfedezeten kívül. Van napelem a háztetőn? Vett mostanában nagy értékű elektronikai eszközt? Rengeteg élelmiszert tart a hűtőládában? Nem szeretne bajlódni káreseményt követően a megfelelő szakemberek felkutatásával? Ezeket a kérdéseket érdemes feltenni, ugyanis sok mindenben segítségére lehet a lakásbiztosítás.

Nehéz megmondani, hogy mennyibe kerül egy áltagos lakásbiztosítás, hiszen az ügyféligények, illetve az ingatlan és a benne lévő ingóságok értékei rendkívül sokfélék lehetnek. A lakásbiztosítások évenkénti felülvizsgálata és a személyre szabottság kérdése napjainkban egyre fontosabb az építőipari árak elszabadulása és nehéz gazdasági helyzet miatt is. Hiszen gondoljunk csak bele, mi lehetne nagyobb „luxus”, mint folyamatosan fizetni egy lakásbiztosítást, amely nem nyújt számunkra megfelelő védelmet és baj esetén nem téríti a kárunkat megfelelő mértékben.

A szerződéskor megadott biztosítási összeg természetesen az évek során felülvizsgálatra szorulhat, még akkor is, ha semmilyen bővítésre, felújításra nem került sor. A lakásjavítás és karbantartás költségei, a bennük lévő vagyontárgyak ára az infláció miatt változnak. Ennek lekövetését a biztosítók a KSH adatai alapján évente elvégzett értékkövetéssel tartják új értéken.(a biztosító az érvénybe lépését megelőzően legalább 60 nappal írásban értesítést küld)

A fentieken túl Önnek lehetősége nyílik a vagyontárgyak biztosítási összegének felülvizsgálatára és annak igény szerinti módosítására. Vannak dolgok, amikről azonban a biztosító nem tudhat, hacsak nem tájékoztatjuk.
Ilyen például a lakásfelújítás, a bútorcsere, a napelem telepítés, egyszóval minden olyan változás, ami hatással van a biztosítási összegre.

Szükség lehet a szerződés felülvizsgálatára akkor is, ha esetleg megváltozott az élethelyzetünk, például home office-ban dolgozunk és a munkáltató eszközeit használjuk otthonunkban. A SIGNAL IDUNA lakásbiztosításai igény szerint kiegészíthetőek, így akár a céges munkaeszközökben (asztali számítógép, laptop, monitor) keletkezett károkat is megtéríti a biztosító.

Ha a változásokat nem jelenti be és káresemény történik, akkor a biztosító a kártérítés költségeit csak a biztosítási összeg és a vagyontárgy tényleges értékének arányában téríti meg. A biztosítási összeg módosítását szerződőként a biztosítóhoz intézett írásbeli nyilatkozattal bármikor kezdeményezheti, akár online is. A fentiek tükrében egyetérthetünk abban, hogy igenis fontos, hogy rendszeres időközönként akár évente is felülvizsgáljuk a lakásbiztosításunkat, hogy az megfeleljen az igényeinknek, és tükrözze az aktuális állapotot.

2022.09.09.

SIGNAL Lakásbiztosítás