Facebook Share Image

 

Mi kell a pénzügyi stabilitáshoz?

 

SIGNAL Blog / Pénzügyi biztonság

Maslow-piramis pénzügyi szükségleteinkre

A Maslow-piramis az egymásra épülő emberi szükségletek hierarchiáját írja le, ami igen jól átültethető a pénzügyi szükségleteinkre, gondolkodásmódunkba is. Segítségével megérthetjük azt is, hogy miként lehet erős pénzügyi alapot létrehozni, ami elengedhetetlen az anyagi biztonság megteremtéséhez.

Abraham Maslow amerikai pszichológus, magatartástudós 1943 és 1954 között dolgozta ki emberi motiváció elméletét, azzal érvelve, hogy az embereket világszerte „szükségletek hierarchiája” befolyásolja. Ez az elmélet öt szintre szervezi az emberi szükségleteket, ahol az alsóbb szinten lévő igényeket ki kell elégíteni mielőtt tovább lépnél a következő szintre. A legalsó szinten az olyan fiziológiai szükségletek állnak, mint az alvás, evés, míg a másik végén a megbecsülés és az önmegvalósítás.

Maslow elmélete a pénzügyi szükségleteinkre is alkalmazható, amit az a lenti ábrán is látható.

signal_blog_penzugyi_stabilitas

Mi az öt szint a pénzügyi szükségletek hierarchiájában?
Alapvető szükségletek
Ezen a szinten az olyan alap szükségletek pénzügyi fedezetét kell biztosítani, mint az élelmiszer, a lakhatás, a közlekedés, a különféle napi kiadások.

Anyagi biztonság
Ez magában foglalja a biztosítást és a vészhelyzeti alapot, amely segít felkészülni az előre nem látható eseményekre és kockázatokra. A vészhelyzeti alapnak legalább három hónap megélhetési költségeit kell fedeznie, amire támaszkodni tudsz egy baleset, váratlan egészségügyi vagy családi probléma, vagy a munkahelyed elvesztése esetén.

Vagyongyarapodás
Ez magában foglalja a megtakarítások növelését, az adósságok törlesztését és a nyugdíjra való felkészülést. Ezen a szinten a hangsúly a hosszú távú pénzügyi célokra, a vagyongyarapításra helyeződik.

Anyagi függetlenség
Az időskori ellátás és a gyermekek oktatása ebben a kategóriában található, a nyugdíjmegtakarításokkal és a nyaralásokkal együtt. Ezek az anyagi szükségletek kapcsolódnak az olyan megbecsülési szükségletekkel, mint az önbecsülés és a személyes sikerek.

Örökség
A vagyontervezés, az adótervezés és az üzleti utódlás tervezése mind ebbe a kategóriába tartoznak, ami a Maslow-piramisban az önmegvalósításhoz kapcsolódik.
A pénzügyi szükségleteid tudatosítása segíthet abban, hogy megalapozottabb döntéseket hozz mikro- és makroszinten egyaránt - a mindennapi vásárlásoktól a hosszú távú befektetési döntésekig.

De hogyan néz ki ez a gyakorlatban?
Vegyük például a nyugdíjkérdést. Sokaknak okoz fejfájást, hogy nincsen elegendő megtakarítása a nyugdíjba vonuláshoz. A KSH közvéleménykutatási adatai szerint a munkaképes lakosságon belül csak 21 százaléknak van nyugdíjcélú megtakarítása. Másoknak az adósság törlesztés az elsődleges aggodalma, de rengetegen vannak olyanok is, akiknek már a vésztartalék létrehozása is problémát okoz – a KSH adatai szerint a magyarok 36%-ának mindössze 1 hónapra elegendő vésztartaléka van. Fontos, hogy csak akkor foglalkozz a piramis tetején lévő pénzügy szükségleteiddel, ha az alsóbb szinteken lévőkről már gondoskodtál.
Ahhoz, hogy pénzügyileg tudatos legyél, fontos, hogy tudd mire és mennyit költesz. A legegyszerűbb, ha néhány hónapig felírod, hogy miket vásárolsz, hiszen így átláthatod a kiadásaidat, és kordában tarthatod őket. Ez talán időigényes, de ma már léteznek erre különböző appok is (Koin, Money Lover, Pocket Expense) amik egyszerűbbé tehetik a folyamatot.

Próbálj meg összegyűjteni egy vészhelyzeti tartalékot úgy, hogy minden hónapban félreteszed a fizetésed x százalékát kifejezetten olyan váratlan eseményekre, mint a munkahely elvesztése vagy váratlan egészségügyi helyzetek.  Fontos még az is, hogy csak annyira adósodj el, hogy a havi törlesztőrészletet biztonsággal ki tud fizetni. Ezt persze nem egyszerű belőni, ezért érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni, amivel egy nem várt helyzetben megelőzheted azt, hogy akadályba ütközz a felvett kölcsön törlesztésénél. A biztosítók jellemzően munkanélküliség, keresőképtelenség, valamint baleseti rokkantság esetén meghatározott időre fizetik helyetted a havi törlesztőrészleteket a bank felé.
Természetesen a pénzügyi szükségletek az adott helyzettől függően változhatnak. De általános szabályként elmondható, hogy az ezen az úton való haladás segíthet a pénzügyi tudatosság tartós kialakításában.

2021.09.09.

SIGNAL Biztosítások