Facebook Share Image

 

Miért lehet hasznos a vállalatok számára több nőt vezetői pozícióba kinevezni?

 

 

SIGNAL Blog

Mitől lesz sikeres egy női vezető? A nemzetközi nőnap alkalmából utánajártunk a női vezetői sikerek titkának az üzleti szférában. Úgy tűnik, a sokszínűség a vállalati vezetői körökben kifizetődő lehet, ezért a vezetés sokszínűbbé tételének kérdése továbbra is sok befektetőt és piaci szereplőt foglalkoztat. A női vezetők térhódítása egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül, és egyes kutatások szerint a női menedzserek által vezérelt vállalatok sikeresebbek lehetnek a pusztán férfiak által vezetett versenytársaiknál.

A pénzügyi teljesítményeket és számos más kutatásokat vizsgálva ma már kijelenthető, hogy a nők jelentős és pozitív értéket képviselnek a vezetői pozíciók révén.

Az S&P Global Market Intelligence tanulmánya szerint a női igazgatósági taggal és pénzügyi igazgatóval rendelkező cégek a piaci átlaghoz képest jobb részvényárfolyam-teljesítményt produkálnak, és azok a cégek, amelyek igazgatótanácsában a nemek sokszínűsége magas, nyereségesebbek az alacsony nemi sokszínűséggel rendelkező cégeknél.

A tanulmány szerint továbbá a női vezetőkkel rendelkező cégeknél 20%-kal nőtt a részvényárfolyamok lendülete a vezetők első 24 hónapjában férfi társaikhoz képest. A női pénzügyi igazgatók még jelentősebb hatást gyakoroltak, ugyanis azok a vállalatok, amelyek nőt neveztek ki a pénzügyek élére, 6%-kal nagyobb nyereségességet és 8%-kal nagyobb részvényhozamot tapasztaltak az első 24 hónap alatt. A tanulmány 17 éves időszakában a női pénzügyi vezetőkkel rendelkező cégek összességében 1,8 billió dollárral több bruttó nyereséget termeltek, mint az ágazati átlag.

A Nordea és a Credit Suisse vezető pénzintézetek tanulmányai is hasonló összefüggéseket tártak fel a női vezetők és a vállalatok nyereségességével kapcsolatban. Röviden, a nemek közötti sokszínűség és a jobb eredmények közötti összefüggés egyértelmű. Nem utolsó szempont az sem, hogy a nők által vezetett szervezetekben nagyobb valószínűséggel vannak elkötelezett, inspirált és elégedett alkalmazottak is, tehát a sokszínűbb vezetői összetétel nem csak az üzletre, de a munkavállalókra is pozitív hatást gyakorol.

De mégis minek köszönhető mindez?

Az egyik kiemelkedő jellemző, amely a női vezetők sikerességéhez kapcsolódik, az a változatosság iránti elkötelezettség. A női vezetők gyakran hoznak létre olyan munkakörnyezetet, ahol a különböző perspektívák és ötletek összeolvadnak. A sokszínű vezetői csapatok kreatívabb megoldásokat találhatnak, ami növeli a vállalat innovációs képességeit.

Az empátia is kulcsszerepet játszik a női felsőbb színtű menedzserek hatékonyságában. Az empátiával rendelkező vezetők jobban megérthetik és támogathatják a munkavállalók szükségleteit, ami hozzájárul a munkahelyi elégedettséghez és a produktivitáshoz. Ezenkívül az empátia segíthet a vállalatnak rugalmasan alkalmazkodni a változó piaci környezethez.

A kutatások azt is sugallják, hogy a magas vezetői pozíciókat betöltő nők hajlamosak fenntarthatóbb üzleti gyakorlatokra. Az ilyen irányú elkötelezettség nemcsak a környezetvédelemre, hanem a társadalmi felelősségvállalásra is kiterjed, ami mind hozzájárul a vállalat hosszú távú fenntarthatóságához. Mindezek mellett pozitívabban viszonyulnak a szervezetük vállalati stratégiájához és küldetéséhez, valamint ahhoz, hogy a szervezet képes is legyen kommunikálni ezekről a témákról.

Végül, de nem utolsó sorban a nők által vezetett vállalatok nagyobb bizalmat és hitet fejeznek ki termékeik vagy szolgáltatásaik iránt, ami összességében nagyobb munkavállalói elkötelezettséget eredményez. A munkavállalók emellett nagyobb önállóságot is élveznek, és kifejezetten elégedettek az otthoni munkavégzésre vonatkozó szabályokkal.

Összességében a nemi sokszínűséggel rendelkező vállalatok több szempontból is kiemelkednek. A kutatások folyamatosan azt mutatják, hogy a vezetői körökben a nemek közötti egyenlőbb arány nagyobb termelékenységet, innovációt, jobb döntéshozatalt, valamint magasabb munkavállalói megtartást és elégedettséget eredményez. Az, hogy több nő tölti be a vezetői pozíciókat, nem csak igazságos, de egyaránt jót tesz a vállalatnak és a munkavállalóknak is.

Forrás: Forbes, conferry.com, heritagefinancial.net

Lakásbiztosítások