Facebook Share Image

 

Rózsaszín október

SIGNAL Blog

Minden év októbere a mellrák elleni kampány hónapja. A „Rózsaszín Október” célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek esetében kulcsfontosságú a mielőbbi diagnózis felállítása és az orvosi kezelések megkezdése.
#mellrakellenikuzdelem #mellrak #mellrakellen.

A női emlőrák a leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés Európában: 2020-ban több mint 355 000 nőnél diagnosztizálták, ami az összes új rákos eset 13,3%-a. 2020-ban az EU 27 tagállamában több mint 91 ezer ember veszítette életét mellrák következtében.

Annak az esélye, hogy egy európai nőnél 74 éves kora előtt mellrák alakul ki, 1:11-hez. Becslések szerint az emlőrákos esetek 21%-a 50 évesnél fiatalabb nőknél fordul elő Európában, 35%-a pedig az 50-64 éveseknél. A mellrák tehát sok nőt érint a munkának és a családalapításnak szentelt éveik alatt.

Sajnos hazánkban a mellrák okozta halálozási arány az egyik legrosszabb Európában. 2019-ben 22,99 halálozás jutott 100 000 főre. Ez részben a növekvő elhízással és a fizikai inaktivitással magyarázható, de a kevés szűrővizsgálat is fontos oka. Az Eurostat adatai szerint az 50–69 éves magyar nők mindössze 41 százaléka vett rész emlőrák szűrésen a megelőző két évben, szemben az Unió egészére jellemző 61 százalékkal. Ennek a generációnak ráadásul különösen fontos lenne szűrésre járni, ugyanis becslések szerint az emlőrákos esetek 35%-a az 50-64 éves nőknél fordul elő Európában, 21%-a pedig az 50 év alattiaknál.

signal blog emlorak stat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok mellrákos haláleset megelőzhető lenne, ezért a szűrés és a kezelés időben történő megkezdése kulcsfontosságú. Az emlőrák korai stádiumban történő kezelése biztosítja a betegek számára a legjobb esélyt a túlélésre és a megfelelő életminőségre.

A betegeknek és a túlélőknek számos akadályt kell leküzdeniük, a diagnózistól kezdve, amely általában hosszú betegszabadságot von maga után az orvosi kezelések és egyéb funkcionális korlátozások miatt.

Az egészségügy leterheltsége miatt sajnos ma Magyarországon nehéz rövid időn belül bejelentkezni egy képalkotó vizsgálatra, amely szükséges a mielőbbi diagnózis felállításához.
Ebben segíthet a SIGNAL IDUNA TESTRESZABOTT VÉDELEM nagyértékű diagnosztikai vizsgálatokra vonatkozó kiegészítő biztosítása. A TELADOC képalkotó diagnosztikai hozzáférést biztosít, sorban állas nélkül, országosan, így nem kell egészségügyi intézményt keresgélnie és heteket vagy akár hónapokat várni egy-egy vizsgálatra.

A daganatos megbetegedéseknél a kifejezetten daganatdiagnosztikára és betegvezetésre szóló kiegészítő egészségbiztosítás terhére az Onkomplexnél rövid időn belül végig viszik a teljes kivizsgálást a diagnózisig és kezelési javaslatig, ezzel a gyógyulási esély nőhet, a gyógyulás meggyorsítható.

A legtöbb, amit nőként megtehetünk az emlőrák megelőzése érdekében, az egészséges életmódon túl a rendszeres önvizsgálat és szűrővizsgálatok elvégzése.Ezeken felül szükséges, főleg 40 éves kor felett, 3 évente, 50 éves kor felett pedig elmenni évente ultrahang és mammográfia vizsgálatra.

SIGNAL Testreszabott védelem