Facebook Share Image

Szinglilét kontra párkapcsolat anyagi szemszögből

SIGNAL Blog / Család

Ha a szingliség és a párkapcsolati lét előnyeiről és hátrányairól esik szó, a legtöbb embernek a pénzügyek jutnak a legutoljára eszükbe. Azonban a tudatos anyagi döntések igen fontos tényezői a mindennapi életüknek, akár egyedül, akár párban vagyunk.

Egyre többen élnek szingliként, egyedül. A KSH adatai szerint a 20–39 éves szinglik száma 2001 és 2011 között 139-ről 201 ezer főre nőtt, 2016-ra azonban 188 ezer főre csökkent. Az idősebb, 40–49 éves szinglik száma 2001 és 2016 között folyamatosan emelkedett, és az időszak végére megközelítette a 63 ezer főt. A 2016-os népszámlálás adatai szerint minden harmadik magyar háztartásban csak egy személy él, ez több mint 1,2 millió egyedülállót jelent. A magyar családok 18 százaléka úgynevezett egyszülős háztartás. Mindezek oka többnyire a családi kapcsolatok lazulása, a nőtlenek, a hajadonok, az elváltak és az özvegyek számának növekedése.

Egyedül vagy kapcsolatban

Anyagi szempontból a szingliségnek és a párkapcsolatnak is megvannak az előnyei. Néhány tanulmány azonban azt mutatja, hogy a szingli lét jóval többe kerül, mint fordítva. Az egyedülálló léthez kapcsolódó költségek ugyanis megdöbbentőek lehetnek - részben a házas embereket és párokat előnyben részesítő törvények, politikák és gyakorlatok miatt (pl. családi adókedvezmények).

Az egyedülállók pénzügyi hátránya továbbra is megmutatkozik a mindennapi életben, mivel gyakran többet fizetnek fejenként egyes termékekért és szolgáltatásokért, mint a házasok, például:- az edzőtermek ingyenes tagságot kínálnak a partnereknek,- étkeztetési szolgáltatások, amelyek csak két vagy négy személyre szóló csomagokat kínálnak,- autóbiztosítások és mobiltelefon-társaságok, amelyek a családi csomagokat jóval alacsonyabb személyenkénti áron kínálják, mint az egyszemélyes csomagokat.

Egy brit tanulmány becslése szerint ezek a többletkiadások évente személyenként körülbelül 2600 dollárt is kitehetnek.

Ha ketten vagytok, akkor általában az összes közös költségetek feleződik, például a lakhatás és egyéb háztartási költségek. Nem beszélve arról, hogy milyen nehéz egyedülállóként lakást vásárolni, felnevelni egy gyereket, esetleg félretenni a nyugdíjas évekre. Az összeköltözéssel azonban megjelennek a pénzügyi konfliktusok, melyeket érdemes már előre átbeszélni.

Az anyagiakról szóló nézeteltérések sok párkapcsolatot és házasságot megnehezítenek. Nem csoda, hogy az anyagi problémák a válás vezető okai közé tartoznak. A házaspárokat érintő leggyakoribb pénzügyi problémák jellemzően az alábbiak:

1. Adósság
A diákhiteltől kezdve az autó- vagy személyi hitelekig, a legtöbb ember pénzügyi terhekkel áll az oltár elé. Ha az egyik partnernek több adóssága van, mint a másiknak - vagy ha az egyik partner adósságmentes -, akkor előjöhetnek a konfliktusok, amikor a jövedelemről, a kiadásokról és az adósságokról lesz szó.

2. Személyiség
A személyiség nagy szerepet játszhat a pénzzel kapcsolatos vitákban és szokásokban. A költekezők és a megtakarítók közötti konfliktus többféleképpen is lejátszódhat. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen a pénzzel kapcsolatos személyiségünk - és a partnerünké is -, és megbeszéljük ezeket a különbségeket.

3. Hatalmi játszmák
Gyakorta előfordulnak ún. hatalmi játszmák is a partnerek között, például amikor csak az egyik fél dolgozik, a másik nem, vagy amikor az egyikük jóval többet keres, mint a másik, esetleg egyikük gazdag családból származik. Ilyen esetekben a több pénzt kereső gyakran szabályozni akarja párja kiadásait, ami szintén konfliktushoz vezet.

Külön kassza – közös kassza

Általában a kapcsolatok külön kasszával indulnak, amíg össze nem költöznek és a kapcsolat komolyabbá válik, akkor viszont áttérnek a közös teherviselésre: együtt fizetik a lakbért, a rezsit. Sokan ilyenkor közös számlát nyitnak, amire egyenlő összeget utalnak. Jó megoldás lehet a külön és közös kassza ötvözete.

Ha már az elején lefektettek bizonyos szabályokat, melyekhez aztán tartjátok magatokat, sok álmatlan éjszakától kímélhetitek meg egymást. Jó, ha átbeszélitek, kinek milyen költekezési szokásai vannak, ki a spórolósabb, ki mire költ többet. A jól működő kapcsolatok alapja az őszinte kommunikáció, így a nagyobb volumenű kiadásokról mindenképp együtt döntsetek, valamint a közös családi költségeket érdemes mindig feljegyezni.

Akár egyedül, akár kapcsolatban él valaki, fontos, hogy ésszerű pénzügyi döntéseket hozzon és felkészüljön a váratlan anyagi kiadásokra. Balszerencsés események mindenki életében előfordulnak sajnálatos módon akár jelentős anyagi vonzattal is, amelyekre érdemes időben gondolni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen valamilyen megtakarítása az embernek, amihez bármikor nyúlhat.


2022.02.14.

SIGNAL IDUNA Biztosítások