Facebook Share Image

Véget nem érő lakásfelújítás, építkezés-

a biztosítás itt is segít!

SIGNAL Blog / Lakás

Idén is a lakásépítés és felújítás fogja pörgetni az építőipart – erre számít legalábbis a cégek véleménye és a rendelésállomány alapján az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). De miért jelenthet ez gondot a felújítás, netán építkezés előtt állóknak és miként segíthet egy jól megkötött biztosítás? Cikkünkből kiderül.

Az ÉVOSZ adatai szerint nagyságrendileg 35 ezer lakás, új építésű ingatlan van kivitelezés alatt, idén pedig körülbelül 250 ezer lakást újíthatnak fel. A járványhelyzet továbbra is lassítja és drágítja a kivitelezéseket, amit a képzett munkaerő hiánya és az alapanyagok áremelkedése is tovább fokoz.

Miért fontos tisztában lenni ezekkel a piaci trendekkel azoknak, akik építkezésbe, vagy lakásfelújításba fognak? Nos, azért, mert a munkaerő- és alapanyaghiány bizony a munkálatok kivitelezési idejét is erősen elnyújthatja. Hosszabb idő alatt pedig több váratlan esemény is bekövetkezhet.

Vegyük egy egyszerű példát. Hónapok óta beszerezte a felújítás alatt álló családiházuk új fürdőszobacsempéit és a szanitereket, azonban a kőművesek nem állnak rendelkezésre, és még a vízszerelők sem fejezték be a csövek cseréjét. Az építési anyagokat a házban tartja, igaz, a bejárati ajtót még nem cserélte le, ezért minden nap azon aggódik, mikor törnek be és lopják el az anyagokat. De ugyanez a helyzet a családiház, társasház vagy lakásépítésnél is előállhat.

Ilyen esetekben nyújthat segítséget az ALAPKŐ (CAR) építés- szerelésbiztosítás, amely kifejezetten magánszemélyeknek szól, új építésű családi ház, társasház, vagy lakás építtetése esetén. A biztosítás fedezete kiterjed az építési helyszínen lévő, a létesítmény megvalósításához szükséges anyagokra, szerkezeti elemekre, gépekre, segédszerkezetekre, építéshelyszíni berendezésekre egyaránt. És ne feledd, nem csak egy betöréstől kell tartani, a hónapokig húzódó felújítások során egy vihar, villámcsapás, tűz is jelentős károkat okozhat, amit a biztosítás szintén fedez.

Nem csak az építkezők védhetik meg magukat az elemi károktól, lopástól, rongálástól, hiszen a SIGNAL OTTHON és a Bástya Max lakásbiztosítások mellé is köthető építés-szerelés kiegészítő biztosítás, meghatározott időtartamra és limitig, amely a bővítés vagy felújítás során keletkezett vagyoni károkat téríti, kiegészítő felelősségbiztosítással pedig a harmadik félnek okozott vagyoni károkat is fedezi.

Építkezés, felújítás után erről se feledkezzen meg!
A belső terek, például a fürdőszoba felújítása, a nyílászárók cseréje, a fűtésrendszer korszerűsítése, vagy akár az ingatlan szigetelése jelentősen növelik az ingatlan értékét, ami a meglévő lakásbiztosítást is érinti. A biztosítási összeg megállapítása a szerződő feladata, feltétlenül tájékoztassa a biztosítót az ingatlanja bővítéséről, értéknövekedéséről vagy az ingóságok körének bővüléséről. Ezt egy írásbeli nyilatkozattal bármikor megteheti, elkerülve ezáltal az alulbiztosítottságot, amikor a biztosító a kárt csak olyan arányban téríti meg, ahogyan a biztosítási összeg aránylik a vagyontárgy káridőponti tényleges új értékéhez.


De nem csak ezért érdemes időről időre átnézni a biztosítási szerződést, hanem azért is, mert folyamatosan új termékek, kiegészítők jelennek meg a piacon. Rengetegen telepítenek mostanában napelemeket, hőszivattyúkat is a családiházukra, aminek az állami támogatások és pályázatok is lendületet adnak. A SIGNAL IDUNA lakásbiztosításai alapfedezetként biztosítják a napelemek, valamint a hőszivattyúk és az ezekhez tartozó falfűtés/hűtés rendszerek érintő tűz- és elemi károkat, külön díj megfizetése nélkül. A szabadban lévő részegységek rongálására és lopására pedig kiegészítő fedezet választható. Ha pedig elektromos autóval rendelkezik, akkor a lakásbiztosításnak köszönhetően biztonságban tudhatod az épületen belüli, fixen telepített töltőállomást is, ami épülettartozékként az alapfedezetben biztosított. A megújult otthona kényelmét is nyugodtabban élvezheti abban a tudatban, hogy egy káresemény esetére biztosítva vannak az új berendezései is.

2022.02.28.

SIGNAL IDUNA Lakásbiztosítások