Facebook Share Image

 

Életbiztosítások adott

élethelyzetekhez igazítva

SIGNAL Blog

Számtalan olyan élethelyzettel találhatjuk szembe magunkat, amikor jól jön az anyagi segítség.
Íme néhány eset, amelyeknél a különböző típusú életbiztosítások nyújthatnak megoldást.

Az életbiztosítások ma már jóval többet is nyújthatnak egy haláleseti védelemnél. Például megtakaríthat általánosan vagy célzottan nyugdíjra, de akár pénzügyi védőhálóként is szolgálhat egy hirtelen betegség esetén.

Felkészülve a váratlan helyzetekre – Kockázati életbiztosítás
A kockázati életbiztosítás mindenkinek ajánlott, aki szeretné anyagi biztonságban tudni a szeretteit, főleg akkor, ha jelentős hitele van (lakáshitel, személyi kölcsön stb.) A biztosításból kapott pénzből egy velünk történő tragédia esetén a család tovább tudja fizetni a még hátralévő hiteltartozást, a megmaradó részt pedig egyéb célokra is felhasználhatja.

A kockázati életbiztosítások esetén széles szolgáltatási körből választhatunk: haláleset, rokkantság, eseményeken kívül akár balesetbiztosítás is kapcsolódhat hozzá, amely többek között baleseti eredetű műtétre, csonttörésre, égési sérülésre is fizethet, de akár kórházi napidíjat is téríthet. Emellett kritikus betegségekre vonatkozó térítés vagy nagy értékű diagnosztikai vizsgálatokat nyújtó kiegészítés is része lehet az életbiztosításnak. Választhatunk fedezetet a kórházi tartózkodás vagy műtét esetére, orvosi szolgáltatásokra, sőt még daganatos betegség diagnosztizálására is. Ezek a biztosítások tehát teljes mértékben testre szabhatók és igény szerint a családtagokra is kiterjeszthetőek.

Ha gyűjtenénk valamire - Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás
Ki kell hangsúlyozni, hogy a kockázati életbiztosítás nem egy megtakarítás. A legfontosabb célja ugyanis az, hogy a szerződésbe foglalt kockázatok esetén segítséget nyújtson, amelyek ha nem következnek be, nem történik kifizetés.

Léteznek azonban befektetési vagy megtakarítási célokra alkalmas életbiztosítások is. Havi pár ezer forint rendszeres megtakarítással jelentős összeget tehetünk félre az élet olyan időszakaira, amikor várhatóan nagyobb összegre lesz szükségünk. Ez lehet a gyermek felnevelése, beiskolázása vagy éppen az egyetemi éveiben való támogatása, esetleg saját nyugdíjas éveink nyugalmának megteremtése is.

A megtakarításos életbiztosítások esetén a befizetett pénzt a biztosító eszközalapokon keresztül különféle értékpapírokba (például állampapírok, részvények, kötvények) fekteti be. Saját kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően választhatunk kötvénytúlsúlyú biztonságos portfóliót, de akár teljes részvény kitettségű portfóliót is.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások felmondása, megszüntetése

Amikor életbiztosítás kötünk, és a megfelelő havi megtakarítási összeget kalkuláljuk, akkor azt mindig körültekintően és a jövőbeni anyagi lehetőségeinket, veszélyeinket figyelembe véve és mérlegelve tegyük meg, vagyis úgy, hogy lehetőleg ne kelljen a későbbiekben megszüntetni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne hozhatna az élet olyan helyzeteket, amikor anyagilag megszorulunk, és el kell gondolkodnunk azon, hogy hozzányúlunk az életbiztosításhoz.

Ha most épp nincs szükségünk a pénzre, és beérjük annyival, hogy egy darabig nem kell fizetnünk a megtakarításos életbiztosításunkat, akkor élhetünk a díjszüneteltetés lehetőségével. A díjszüneteltetett időszak alatt a biztosító ugyanúgy érvényesíti a költségeket, de újabb díjfizetésre már nem kötelez. Természetesen az elmaradt díjakat később, az újraindításnál visszamenőleg be kell fizetnie, viszont egyéb büntetés nincs.

Magasabb havi díjak esetén szintén segítség lehet a díjcsökkentés lehetősége, amelynek nagy előnye, hogy a fizetési kötelezettség, a megtakarítási hajlandóság megmarad, igaz, egy alacsonyabb díjat fizetve, ami könnyíthet a havi családi költségvetésen és így nem hiúsul meg a megtakarítási cél.

Opció lehet az eseti számla használata is, amely elkülönülten kezelendő a rendszeres díj számlájától, és semmilyen hozzáférési korlátozás nem vonatkozik rá. Ez tehát egy teljesen likvid számlarész, ahova bármikor befizethető pénz, és bármikor – 2 hetes átfutással – ki is vehető onnan. A legnagyobb előnye pedig az, hogy ugyanazokat az eszközalapokat tudjuk ezen a számlán is megvásárolni, mint a rendszeres díj esetén.

További előnyök

Az életbiztosítások óriási előnye, hogy baj esetén gyors pénzügyi segítséget nyújtanak, amely bizonyos feltételek teljesülésekor adó- és illetékmentes, továbbá nem hagyatéki tárgyaláshoz kötött. Utóbbihoz az szükséges, hogy a szerződésben név szerint kedvezményezettet jelöljünk meg.

Fontos a személyre szabottság

Az alap biztosítás mellé mindenki saját igényeinek megfelelően választhat kiegészítő elemeket, mint például a nagy értékű diagnosztikai vizsgálatokra vonatkozó kiegészítő biztosítást, illetve daganat diagnosztikára és betegvezetésre szóló kiegészítő egészségbiztosítást. A SIGNAL Testreszabott védelem opcionális kiegészítője a kritikus betegségek biztosítása, a 34 leggyakoribb kritikus betegség esetén nyújt térítést, megkönnyítve ezáltal az életminőség javításához, a felépülés támogatásához, vagy akár a betegség miatti jövedelemkiesés pótlásához szükséges anyagi fedezet előteremtését.
Az életbiztosítások közé tartozó nyugdíjbiztosítások további előnye, hogy az állam a nyugdíjcélú megtakarításokra történő befizetéseket 20%-os adójóváírással támogatja, ami tovább növeli a megtakarítási összeget.

2023.04.14.

SIGNAL Életbiztosítások